Pesuaine aiheutti ihottumaa, mutta onneksi löytyi myös ratkaisu.

allergiaa pesuaineista

*postaus sisältää affiliatelinkkejä
Taannoinen talvi oli  mulla ihon suhteen katatsrofi!

Käsien iholle ilmestyi pieniä nuppineulanpään kokoisia vesikelloja ja välillä iho halkeili niin, että joku olisi voinut kuvitella saaneeni veitsestä haavan. Iltaisin iho kutisi ja kortisonivoidetta kului. Lopulta oli pakko alkaa selvittämään, mistä oireilut johtuivat, sillä pelkkän atooppisen ihon piikkiin ei tätä voinut enää pistää.

Tajusin nopeasti yhdistää käsieni ihottumat pesuaineisiin. Oireet ilmaantuivat viimeistään samana iltana tuotteiden käytön jälkeen. Oireita aiheutti niin astianpesuaineet, shampoot, kuin yleispesuaineetkin. Vaihtelin tuotteita ekopesuaineesta Allergia-ja astmaliiton suosittelemiin, mutta tuntui silti, ettei maailmassa ollut ainuttakaan tököttiä, mikä ei olisi rikkonut käsiäni. Jonkin aikaa mies tiskasikin kaikki astiamme, sillä koitin saada ihoni edes jonkinmoiseen kondikseen.Pesuaineiden kemikaalit


Pesuaineiden kemikaalit Ajattelin ensin, että olin herkistynyt lehdissäkin vilahtelevaan MIT-kemikaalille, eli metyyli-isotiatsolinolille. Ainesosaluettelon mukaan ei kuitenkaan käyttämissäni Ecoverin tiskiaineissa, tai Urtekramin shamppoissa kyseistä ainetta löytynyt, vaikka nekin selkeästi aiheuttivat iho-oireita. On tietenkin mahdollista, että pieniä määriä kyseistä ainetta livahtaisi ekopesuaineidenkin joukkoon, mutta aloin epäilemään vahvasti myös toista kemikaalia iho-oireiden aiheuttajaksi. 

Ecoverin tiskiaineessa oli Sodium lauryl sulfate -nimistä kemikaalia (SLS). Aineen tiedetään olevan yksi ärsyttävimmistä pinta-aktiivisista aineista kosmetiikassa! Aineen kemikaalikortin mukaan Sodium lauryl sulfate on vaaraksi vesieliöille, eikä sitä pitäisi päästää ympäristöön. On jotenkin hullua, että sitä lisätään "ekotuotteeseen", joka päätyy lopulta vedenpuhdistamon kautta vesistöihimme! En jaksa uskoa, että vedenpuhdistamot saisi ihan kaikkia kemikaalijäämiä millään pois... Lisäksi SLS on erityisen allergisoiva. Meillä on jotenkin outo käsitys siitä, että mitä enemmän pesuaine vaahtoaa, niin sen tehokkaampaa se on. Sodium lauryl sulfaatilla saadaan mahdollisimman edullisesti vaahtoava koostumus, mutta onko hinta liian kova ihmisten ihon kunnon kustannuksella? 

Urtekramin shampoossa ei ollut sodium lauryl sulfaattia, mutta siinä oli sodium coco sulfaattia, jota pidetään joidenkin lähteiden mukaan yhtä pahana.
Olin jonkin aikaa ilman shampoota kokonaan ja käytin pelkkiä itsetehtyjä yrttihiushuuhteita. Tein yrttihuuhteita mm. maustekaapista löytyneestä timjamista. Se puhdistaa päänahkaa ja estää hiuksia rasvoittumasta. Lopulta kuitenkin löysin Flow kosmetiikan palashampoon. *Se sopii erityisen hyvin atooppisuuteen taipuvalle iholleni.

Vaihdoin myös astianpesuaineen palasaippuaan. Saippuapalalla tiskaaminen vaati aluksi hieman totuttelua, muttakun annoin itselleni hieman aikaa tottua uuteen tapaan tiskata  löysin siitä luotto pesuaineen. On oikeasti ihan huippu ihanaa pestä astioita, kun tietää, ettei ihoni hajoa pesuaineen takia.
Ennen palasaippuaan siirtymistä löysin Sonet astianpesuaineen. Olin pitänyt sitä pikkusen liian kalliina, mutta käytössä huomasin sen riittävän yllättävän moneen pesukertaan. Sonettin astianpesuaine irrottaa likaa ilmiömaisen hyvin. Tämä johtunee tuotteessa olevista kasviöljyistä, sillä astioita ei tarvitse kauaa liotella! Tuotteen öljyt on luomutuotettuja ja pesuaine on 100% biohajoava. Sonetin perustajalla oli kunnianhimoinen tavoite tehdä tuotteita, jotka ei rasita vesistöjä ja siinä he ovat onnistuneetkin. 

Olen  tuoksuherkkä. Esimerkiksi pyykinpesuaineissa joudun olemaan aika tarkka ja kerran hyvän löydettyäni en hevillä vaihda toiseen. Kirppareilta on aika ärsyttävää ostaa nykyään vaatteita, sillä jos edellinen omistaja on käyttänyt liian tujuja pyykinpesuaineita, niin ei useampikaan pesukertaa riitä ärsyttävien hajujen poistamiseen. Sonett astianpesuaineessa on lievä sitruunantuoksu, muttei se ole liian päällekäyvä ja sopii mulle hyvin. 

Lantrasin Sonetin astianpesuainetta*  suihkepulloon ja käytin sitä myös yleispesuaineena. 

Sonetilla veden elävöittäminen on yhtä foliohattu juttua, kuin biodynaamisessa viljelyssä preparaatit. Huolimatta siitä, kuinka paljon noiden juttujen voimaan uskoo, niin tulokset puhukoon puolestaan. Kaikki lähtee kuitenkin maasta ja puhtaasta vedestä!

Tietenkin tätä allergia asiaa voisi harmitella enemmänkin, mutta nyt kun sopiva tuote on löytynyt, niin vähempi parempi <3 Minimalistin sielua ainakin hivelee, kun kaikki turha saa mennä!


- Riina 

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/03/06/kosmetiikan-sailontaaineissa-muhii-uusi-pommi
http://www.teknokemia.fi/fin/teknokemian_yhdistys/ajankohtaista/2017/01/sailontaaine-methylisothiazolinone-kielletyksi-iholle-jatettavassa-kosmetiikassa/
https://www.allergia.fi/kemikaalit/sailontaaineet/mi-ja-mci/
http://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000002882458.html
http://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005072895.html
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/05/08/kosmetiikan-sailontaaineissa-iso-allergiariski
http://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000002882458.html


http://www.is.fi/mystyle/art-2000001162370.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti