Keskenmenosta ja pari faktaa alkuraskauden verenvuodosta

alkuraskauden verenvuoto

Näin viime yönä unta keskenmenosta.

Soitin unessani terveyspalvelujen neuvonta- ja ajanvarausnumeroon. Numerosta vastasi joku nuorehko mies, joka ei tiennyt yhtään, mitä tällaisissa tilanteissa olisi pitänyt tehdä. Hän kyseli loputtomasti lisäkysymyksiä verenvuodon laadusta ja unessa se tuntuikin äärimmäisen tuskastuttavalta! Lopulta kuitenkin pääsin esiapuun asti, mutta juuri, kun olin menossa tutkimushuoneeseen heräsin.

Herättyäni oli pakko silti kurkata, etten vuoda oikeasti verta. Onneksi se oli vain unta!Alkuraskauden verenvuodot ovat melko yleisiä, eikä aina enteile keskenmenoa.


Alkuraskaudessa munasolu kiinnittyy kohdun seinämään, jolloin muutama verisuoni saattaa rikkoutua ja tämä saattaa aiheuttaa pientä vaaratonta verenvuotoa. Joka neljännellä naisella ilmaantuu myös "valekuukautiset". Aina verenvuodolle ei löydy selkeää syytäkään. Mulla on aina odotusaikana ollut suunnilleen 12. raskausviikon kohdilla verenvuotoa, jonka syytä lääkärit ei ole osanneet sanoa.
Osa raskauksista jatkui verenvuodon jälkeenkin ihan normaalisti.

Verenvuoto pelästyttää raskaana ollessa aina ja ajattelenkin, ettei turhaa käyntiä ensiavussakaan oman mielenrauhan vuoksi ole! En usko, että kukaan jaksaa odottaa yön, tai viikonlopun yli neuvolan aukeamista, vaikka toiset potilasohjeet vakuuttaakin, että voisi huoletta odottaa jopa muutaman päivän. Epätietoisuus on kuitenkin raskaana ollessa pahinta, mitä tiedän!

Kaikki alkuraskauden verenvuoto ei enteile siis keskenmenoa ja se tieto huojentaa  hurjasti mieltä! 

- Riina

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00107
https://www.kaksplus.fi/raskaus/raskaus-viikko-viikolta/raskausviikko-4/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti