Minimalismista apua lapsiperheen pyykkirumbaan

Minimalismi ja pyykinpesu lapsiperheessä 
Minimalismi projektini on ehdottomasti helpottanut lapsiperheemme pyykkirumbaa!

Asuimme joitain vuosia sitten puutalossa, jossa ei saanut pitää asunnossa omaa pesukonetta. Esikoiseni oli tuolloin pieni ja pyykkiä tuli vauvaperheessä valtavasti. Jaksoin raahautua pesutupaan kuitenkin vain kerran viikossa ja pesin joka kerta neljä isoa teollisuuskoneellista pyykkiä. Pyykkipäivät meni tuolloin kuntoilusta.

Sen jälkeen olin vähentänyt tasaisesti tekstiilien määrää, mutta aluksi tuntui, kun karsiminen ei olisi näkynyt missään. Tutustuin kuitenkin lopulta KonMari metodiin ja yhdistin sen minimalismi pyrkimyksiini. Tuloksena oli juuri meidän elämänrytmiimme täydellinen määrä vaatteita ja muita tekstiilejä!

Hankimme kuivaavan pesukoneen, joka helpotti huomattavasti lapsiperheemme pyykkäämistä. Ennen kuivaavan pesukoneen hankintaa pieni asuntomme näytti lähinnä kuivaushuoneelta. Levitän edelleen vaatteet kylpyhuoneeseen kuivaustelineeseen ja henkareihin kuivumaan, mutta lakanat ja pyyhkeet kuivaan rummussa.

Vaikka tekstiilejä on vähän, niin pesukone pyörii silti miltein joka päivä. Tiedän kyllä, että pesukertojen vähentäminen olisi ehkä ekologisempaa, mutta näin mahdumme pieneen kotiimme ja voimme satsata ekologisiin ja eettisiin tekstiileihin.

Pesen päivän aikana yleensä kaksi koneellista pyykkiä. Aamupäivästä pyöräytän kaikki vaatteet ja sen jälkeen laitan pyykkikoneeseen 60 asteen pyykit, jotka ehdin hyvin kuivata iltaan mennessä. Tällöin lakanoitakaan ei tarvitse montaa settiä, sillä aamulla vaihdetut lakanat saa illalla pedattua takaisin sänkyyn. Hienopesua vaativia pyykkejä kerään yleensä viikon, tai kaksi ja pesen ne kaikki sitten kerralla.

Tahroihin käytän sappisaippuaa, tai käyn kurkkaamassa Marttojen tahranpoistovinkit. Yleensä kylmä, tai kuuma vesi, sekä astianpesuaine tepsii melkein mihin tahansa.

Pesupähkinöitä olen joskus kokeillut, mutta pyykistä ei tullut mielestäni tarpeeksi puhdasta. Atooppinen ihottumanikin vaikeuttaa pesuainevalintaa. Lähikaupan joutsenmerkitty pesuaine kuitenkin sopii iholleni hyvin... Pitänee silti jossain vaiheessa kokeilla jotain ekomerkkiäkin, kuten vaikka Sonettia. Huuhteluainetta en käytä pyykätessäni lainkaan.

KonMari metodi ja vaatteiden pystyviikkaaminen on lisännyt hassulla tavalla jokaisen vaatekappaleen arvostusta. Vaatteita viikatessa tulee kiinnitettyä enemmän huomiota kankaan laatuun, kulumiseen ja kiittämäänkin tekstiilejä, jotka kestää villiä lapsiperhearkeamme.

Minimalismin ja KonMarituksen myötä olen alkanut oikeasti nauttimaan pyykinpesusta.

Suosittelen lämpimästi lukemaan KonMari kirjan ja pohtimaan etenkin sitä, mikä on teidän elämänrytmiinne täydellinen määrä tekstiilejä.

Neljä vinkkiä lapsiperheen pyykkikasasta selviytymiseen:


1. Vähennä tekstiilien määrää
2. Opeta lapset viemään omat pyykkinsä pyykkikoriin
3. Hanki kuivaava pesukone. 
4. Pystyviikkaa tekstiilit kaappiin, tai laatikkoon.

<3 Riina 

(postaus on julkaistu alunperin v. 2007)

Nämä postaukset saattaa myös kiinnostaa:

6-vuotiaan minimalistinen syysvaatekaappi

6 kommenttia:

 1. Löysin tänne vasta, mutta jäänpä seurailemaan blogia :) Pyykkiaineista haluaisin vinkata, että meillä on käytössä ruokasooda, jota saa (ainakin meidän cittarista) 5kg säkissä halvalla, ja puhdasta tulee! Lapsuudenkodissa äiti käytti hypoallergeenista ainetta, kun sain ihottumaa muuten, mutta ruokasooda ei ole kyllä aiheuttanut mitään oireita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että löysit tänne! Pitääpä ruokasoodaa kokeilla. Kiitos vinkistä!

   Poista
 2. Tuota ruoka soodaa joisi joskus kokeilla!Iste pesen pyykkiä 2 kertaa kuussa ison erän kerralla maalla! Kuivatan yleensä kesäisin ulkona myös jonkinverran talvisin. Pesen pyykit vanhalla pulsaatori koneella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Kylläpä peset harvoin. Tosin tekstiilien määrän vähentäminen on vähentänyt myös tilantarvetta, joten ehkä siitä en osaisi luopua. Ulkona pyykkien kuivattaminen on kyllä ihanaa, vaikken kaupungissa oikein viitsisi.

   Poista
 3. Rakastan näitä maanläheisiä postauksia. Käytännön vinkit ovat parhaita. Tuota olen miettinyt, että miten pesukoneet, jossa on kuivausrumpu mukana eivät ole yleistyneet vieläkään. Ja noita pesupähkinöitä olen joskus aiemmin kaupasta etsinyt, mutta en löytänyt niitä silloin oikein mistään ja nyt tosiaan lapsisotkujen aikaan eivät ne varmaan edes riittäisi enää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet käyttää pesupähkinöitä yhdistettynä hyvään tahranpoistoon. Itse olen hiukan herkkäihoinen, joten pesupähkinät aiheuttaa jostain syystä mulle hieman iho-oireita, enkä senkään takia ole jatkanut niiden käyttöä.

   Poista