Vauva tarvitsee tietenkin rakkautta, lämpöä ja maitoa ja vain niilläkin pääsee jo pitkälle!
Rakastan kuitenkin listoja ja minimalismia, joten selvitin, mikä on meille se lastentarvikkeiden minimimäärä, jolloin arki sujuu ongelmitta.
Tietenkin tarvittavien vaatteiden määrään vaikuttaa pyykinpesuvälit, mahdolliset taipumukset vaipan falskaamiseen ja mm. kestovaippojen käyttö. Arki on jokaisessa perheessä yksilöllinen, joten oman minimalistisen, mutta sopivan lastentarvikkeiden määrän voi todellisuudessa selvittää vain kokeilemalla.
Äitiyspakkaus VS. raha
Me emme hankkineet äitiyspakkausta,sillä halusin vaikuttaa enemmän siihen, millaisissa tuotanto-olosuhteissa vauvanvaatteet on tehty.
Valitettavasti äitiyspakkauksen tuotteet on tätä nykyä valmistettu enenevissä määrin mm. Aasiassa. Mun on vaikea luottaa kaukana tuotettujen vaatteiden eettisyyteen varauksetta varsinkaan silloin, kun tarjouskilpailun voittaneen vaatemerkin päämaja saattaa olla Suomessa, mutta vaatteet teetetään ulkomailla. Tällöin tuotanto-olosuhteita on vaikea valvoa, jos kysymys ei ole merkin omasta tehtaasta.
Uskon silti, että äitiyspakkaus voisi olla monelle ensisynnyttäjälle tärkeä. Äitiyspakkauksen lanseeraaminen oli myös aikanaan yksi suuremmista tekijöistä, jolla saatiin lapsikuolleisuus Suomessa laskuun.
Äitiyspakkauksessa on kuitenkin 52 tavaraa!
Se tuntuu ihan valtavalta määrältä varsinkin, jos tarvikkeita jää käyttämättä. Kirppikset on usein täynnä korkkaamattomia äitiyspakkauksien tuotteita... Äitiyspakkaus saattaa olla myös ensimmäinen askel lapsiperheiden tavaratulvaan ja siihen tulvaan voi ihan oikeasti hukkua!
Esikoiselle otin silti aikanaan äitiyspakkauksen.
F syntyi kuitenkin 7 viikkoa etuajassa ja pikkuinen tyttö hukkui äitiyspakkauksen vaatteisiin. Lopulta käytimme pakkauksesta vain muutamaa hassua bodya, lakanoita, sekä makuupussia vaunuissa. Äitiyspakkauksen laatikossa esikoinen nukkui sairaalasta kotiin päästyään vain muutaman ensimmäisen yön, jonka jälkeen siirryttiin nukkumaan perhepetiin.
Otimme kuopuksellekin lopulta äitiysavustuksen rahana. 140€ riitti hyvin mm. alesta ostettuun talvihaalariin, kantoliinaan ja muutamaan eettisesti tuotettuun, mutta edulliseen bodyyn.
Paljonko vaatteita vauvalle?
Kotiintulovaatteet talvivauvalle
Olin ennen sairaalaan lähtöä laittanut turvaistuimen päälle valmiiksi kotiintulovaatteet, jotta mies löytäisi ne helposti.
Kotiintulovaatteet ja tarvikkeet
- Body
- Puolipotkuhousut
- Villasukat
- Puuvillainen haalari/tarvittaessa villahaalari
- Talvihaalari
- Puuvillamyssy
- Villamyssy
- Villatumput
- Harso
- Turvakaukalo
Yhteensä: 11 kpl
Autottoman kannattaa harkita turvakaukalon vuokraamista, sillä kaikkea ei ole pakko omistaa itse!
Kotimatkalle vaipan saa yleensä sairaalasta, mutta jos matka on pitkä, niin kannattaa pakata muutama vaippa mukaan.
Vastasyntyneen kotona tarvittavat vaatteet sisältää myös yllä kuvatut kotiintulovaatteet
Autottoman kannattaa harkita turvakaukalon vuokraamista, sillä kaikkea ei ole pakko omistaa itse!
Kotimatkalle vaipan saa yleensä sairaalasta, mutta jos matka on pitkä, niin kannattaa pakata muutama vaippa mukaan.
Vastasyntyneen vaatteet ja tarvikkeet kotona
Vastasyntyneen kotona tarvittavat vaatteet sisältää myös yllä kuvatut kotiintulovaatteet
Vastasyntyneen sisävaatteet
- 5 kpl kietaisubodyja
- 5 kpl puolipotkuhousuja
- 1 kpl puuvillahaalari
Yhteensä 11 kpl
Vastasyntyneen ulkovaatteet
- 1 kpl villahaalari
- 2 kpl puuvillamyssyjä
- 1 kpl villamyssy
- 1 kpl villatumput
- 1 kpl talvihaalari
Yhteensä 6 kpl
Talvihaalarissamme oli käännettävät hihat ja lahkeensuut, joten töppösiä, tai villatumppujakaan ei olisi tarvittu. Töppöset kannattaa kuitenkin hankkia varsinkin, jos pussiksi käännettäviä lahkeita ei haalarissa ole.
Varsinkaan keskosena syntynyttä talvivauvaa ei saa, eikä tarvitse viedä ulos ainakaan ensimmäiseen kahteen viikkoon. Ulkovaatteet on silti hyvä olla olemassa kotiintuloa, tai yllättäviä menoja varten.
Vastasyntyneen vauvantarvikkeet
Nämä kotona tarvittavat vastasyntyneen vauvantarvikkeet sisältää myös ne tarvikkeet, jotka mainitsin kotiintulovaatteissa - ja tarvikkeissa.
- Turvaistuin
- Kantoliina
- Vaippoja
- 10 kpl harsoja
- Topspuikkoja navan putsaamiseen
- Vaipanvaihtoalusta ( halutessaan voi suojata sängyn vaipan vaihdon ajaksi harsolla, joten alustaa ei välttämättä tarvita!)
- Korviketta (mielenrauhan vuoksi)
- Tuttipullo (itse hörpytimmekuitenkin lisämaidot tarvittaessa mukin reunalta, joten tuttipulloakaan ei välttämättä tarvita! Halutessaan lisämaidon voi antaa myös vaikka lääkeruiskulla)
- (kesto)vanulappuja
- Talkkia
Yhteensä: 19 kpl
Kylpyhommat tulee ajankohtaiseksi vasta sitten, kun napatynkä on tipahtanut. Pyyhkeeksi käy ihan mikä tahansa pyyhe. Kannatta kuitenkin valita pehmein, mikä kotoasi löytyy, jotta vauvalla olisimahdollisimman mukava kuivatella suihkun, tai kylvyn jälkeen. Pieni vauva ei tarvitse pesuaineita ja ihorasvojakin vain tarvittaessa. Kylpymittaria emme itse tarvinneet ja pesuhommat hoituivat meillä suihkussa äidin, tai isän sylissä. Halutessa voi tietenkin hankkia kylpyammeenkin.
Kaupungissa jokin apteekki on aina ympäri vuorokauden auki, joten lääkkeitä en näe tarpeelliseksi hamstrata etukäteen. Jos kaapistasi löytyy kuumemittari, niin se on tietenkin oman mielenrauhan takia ihan hyvä juttu.
Imetystyynyn voi rakentaa vaikka pussilakanasta ja peitosta rullaamalla. Tavalliset tyynytkin toimii hyvin.
Vastasyntyneen unitarvikkeet:
Ensimmäiset päivät kuopus nukkui pärekoriin viritellyssä sängyssä. Halusin totutella rauhassa taas siihen, että vieressä nukkui pieni vauva. Pian kuitenkin uskalsin antaa vauvan nukahtaa perhepedissä viereeni. Pärekoppa ajoi jonkin aikaa vielä päiväunipaikan virkaa. Sitä oli helppo liikutella sinne, minne minäkin menin. Vauva nukkui esimerkiksi turvallisesti kopassaan kylpyhuoneessa, kun itse laitoin pyykkejä koneeseen.
Hankimme ennen vauvan syntymää Porin Villasta ja peitteestä pinnasängyn villapeiton, joka kuitenkin osottautui aluksi liian painavaksi keskostytöllemme. Taittelimme sen kuitenkin väliaikaiseksi patjaksi pärekopan pohjalle.
Vastasyntyneen väliaikainen pärekoppasänky koostui:
- Isohko pärekoppa
- Patja (Meillä oli taiteltu villapeitto patjana)
- Peitto, tai unipussi
- 2 X pussilakana
- 2 X aluslakana
Yhteensä 7 kpl
Meillä on kuivaava pesukone, joten tarvittaessa vauvan lakanat sai puhtaaksi nopeasti. Perhepedissä nukkuessa vauvalla oli unipussi ja hieman isompana peitto. Perhepedin rajasimme olemassa olevilla huonekaluilla, jotta vauva ei tipahtaisi sängystä, jos emme itse ole vieressä.
Emme tarvinneet kosteussuojia sänkyihin, mutta tarvittaessa sellaisen voi tietenkin hankkia. Pestävä petauspatja pelasti meidät vaippojen ohivuodoilta. Kuivaavalla pesukoneella petauspatian sai pestyä ja kuivattua kohtuullisessa ajassa.
Myöhemmin voi hankkia:
- Kynsisakset
- Rasvaa (tarvittaessa)
Yhteensä: 2 kpl
Me emme hankkineet vauvalle harjaa, tai tuttia. Koin ne ihan turhiksi! Tietenkin halutessaan harjoja löytyy luonnon harjaksisina ja tutteja myrkyttöminä versioina. Jos imetys ei suju, niin voi halutessaan hankkia rintapumpun ja/tai rintakumin. Esikoisen kohdalla rintakumi oli tosi hyvä juttu, sillä hieman haastavan imuotteen takia rinnan päät olivat todella arat. Rintakumi mahdollisti silloin meillä siedettävät imetyshetket. Myöhemmin imuote korjaantui hieman ja rinnanpäätkin pysyi paremmassa kunnossa. Silloin pystyimme luopumaan rintakumistakin.
Kotona ollessa vastasyntynyt tarvitsi tavaroita ja vaatteita yhteensä 42 kpl ja jokainen niistä oli käytössä!
Muuta huomioitavaa valinnoistamme
Emme hankkineet kuopukselle lopulta ollenkaan vaunuja. Kulkuvälineeksi jäi vain katoliina, mutta koin sen hyvin vapauttavaksi! Pystyin seikkailemaan kantoliinan kanssa paljon helpommin isompien lasten perässä, kuin silloin, jos vauva olisi matkustanut vaunuissa. Metsäretkistä tuli tämän vauvan kanssa arkipäivää. <3
- Riina
Nämä saattavat kiinnostaa sinua myös:
1-vuotiaan minimalistinen vaatekaappi
5-vuotiaan minimalistinen vaatekaappi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti