Seikkailut: Pirunvuori ja Danielssonin ateljee

Pirunvuoren kivilinna

 

Pirunvuoren laella Sastamalan Karkussa seisoo Emil Danielssonin ateljee. Joka kerta vuorelle kiivettyäni se on yhtä henkeäsalpaavan ihmeellinen. Oli mahtavaa käydä siellä taas pitkästä aikaa koko perheen voimin! Pienin kaikista matkusti vuoren laelle tuttuun tapaan kantoliinan kyydissä.

Polven korkuisesta lähtien sain kuulla tarinoita Pirunvuoresta ja Danielssonin uskomattomasta ateljeesta. Muistan jonkun kertoneen, että taiteilija olisi solminut sopimuksen pirun kanssa. Danielsson oli saanut pirulta kivet linnaansa ja jättiläisen avukseen rakentamiseen. Tosin ilmeisesti todellisuudessa muutama paikallinen miäs rakensi ateljeen yhdessä kesässä vinssin avulla. Liitoksiin ei käytetty mitään sidosaineita, vaan kivet muotoiltiin käsin juuri sopiviksi lekalla ja taltalla.

Pirunvuoren laella sijaitsee myös Pirunluola. Muistan senkin, kun joku kertoi koiran joskus livahtaneen pirunluolan ahtaasta suuaukosta sisään. Koira löytyi lopulta kuulemma toiselta puolelta järveä Karkun kirkon lattian alta. Voi tosin olla, että muistan kyseisen tarinan väärin, sillä toisen tarinan mukaan kuulemma joku oli usuttanut koiran luolaan tarkoituksella tutkiakseen minne se johtaisi. Koira oli ilmestynyt kolmen päivän päästä Laukonkartanon pirunkellariin. Kolmas tarina kertoo paikallisten maatalon isäntien räjäyttäneen pirunvuoren suun, jottei mukulat innostuksissaan menisi luolaan ja eksyisi.

Vuoriseikkailusta näytti tykkäävän taas koko perhe, joten vahva kotiseutukaipuun sekainen suositus Pirunvuoren kivilinnaan

- Riina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti