Rikkinäisten vaatteiden kierrätys

rikkinäisten vaatteiden kierrätys

Suomessa heitetään tekstiilijätettä roskiin jopa 70 miljoonaa kiloa joka vuosi!


Nykyään sekajätteeseen joutuneet tekstiilit poltetaan energiaksi, mutta mielestäni se on niin valtavasti luonnovaroja vaatineelle hyödykkeelle liian lyhyt matka.

Mahdollisuuksia rikki menneiden tekstiilien kierrätykseen on kuitenkin melko niukasti.

Toiset vaateyritykset ottaa kyllä vastaan huonokuntoisiakin tekstiilejä, kuten H&M, mutta ilmeisesti kerättyjen tekstiilien tehokas hyödyntäminen on silti aika pientä. Lisäksi kuluttaja saattaa saada huonokuntoisen vaatteen kierrätyksestä alekupongin liikkeeseen. H&M siis kehottaa vain kuluttamaan lisää luonnonvaroja ja ostamaan lisää huonolaatuisia, sekä nopeasti kuluvia vaatteita,  eikä se poista itse ongelmaa...

Tekstiilien kierrätys Tampereella


Tampereella rikkinäiset tekstiilit kehotetaan heittämään sekajätteeseen. Tällöin ne hyödynnetään Tammervoiman hyötyvoimalassa energiaksi. Tekstiilejä ottaa kuitenkin vastaan myös tekstiilinkierrätyspaja Nextiili ja Pelastusarmeija. Pelastusarmeijalle lumpuksi kelpaa tekstiilit, joissa on yli puolet puuvillaa. Lumppu ohjataan mm. teollisuuteen räteiksi.

Vein tänään Nextiiliin paperikassillisen meidän rikkinäisiä vaatteita. Niitä oltiin taidettu kerätä sivuun useampi vuosi. Yritän hankkia vaatteita vain tarpeeseen ja etsiä niille uuden käyttäjän meidän jälkeen. Se mikä meille jää, niin koitan käyttää ihan loppuun.

Tampereen Nextiili ottaa vastaan pestyt ja raikkaat tekstiilit. Reijät, tai pesussa lähtemättömät tahrat ei haittaa. Nextiilissä materiaalit lajitellaan. Kaikki hyödynnettävät osat irroitetaan ja kierrätetään uusiomatriaaliksi. Loppusilppu kierrätetään teollisuuden tarpeisiin ja ne mitä ei saada kierrätettyä poltetaan energiaksi.

Ajattelinkin, että Nextiili antaa tuotteille hieman pidemmän kiertokulun. Nextiili on silti pieni toimija ja tietenkin olisi parempi, että kaikki tekstiilimateriaali saataisiin tehokkaammin kerättyä ja kiertoon.

Kierrätystekstiilit


Jos ajatellaan vaateteollisuudessa hyödynnettäviä uusiotekstiilejä, niin lykra on ehkä se kaikkein ongelmallisin materiaali kierrätyksen kannalta. Sekotemateriaalitkin on hieman hankalia kierrättää, mutta ilmeisesti joissain maissa sekin onnistuu. Puuvillaan sekoitetaan useimmiten polyesteriä, tai elastaania. Erottelu on kuitenkin hankalaa ja puuvilla- polyester kankaasta saadaan eroteltua vain puuvilla, tai polyester. Ei välttämättä molempia.

100% polyester on tietenkin jo helpompi kierrätyksen kannalta, mutta viimeaikaiset mikromuoviuutiset kuitenkin hieman hirvittää! Keinokuituja on miltein mahdotonta välttää täysin, sillä luomupuuvillaankin yleensä sekoitetaan mm. elastaania. Elastaanille olisi ilmeisesti kierrätyksen kannalta loistava korvaaja selluloosaviskoosista.

Sitä odotellessa täytynee mahdollisuuksien mukaan suosia 100% puuvillaa ja pestä keinokuitu ulkovaatteita mahdollisimman harvoin. Ne 100% selluloosakuidut ja puuvilla ovat tietenkin ne kaikkein helpoimmat kierrätyksen kannalta.

100% kierrätystekstiili olisi tietenkin ekologisin tekstiilimateriaali. Pure waste-yritys kertoi eräässä haastattelussa, että he käyttävät vaateteollisuuden ylijäämä puuvillaa, eli puuvillan keruussa syntyvää jätettä, kehruujätettä, kankaan valmistuksessa syntynyttä jätettä, sekä leikkuujätettä.  Tästä kierrätetystä puuvillasta ei poisteta väriä, vaan käytetään sitä, mikä siinä oli jo ekalla kierroksella.

Kysymys kuuluukin, että millä tälläinen puuvilla on värjätty? Voidaanko tuottaa 100% kierrätyspuuvillaa, joka on värjätty öko-tex sertifikoiduilla väreillä, tai voidaanko käyttää pelkästään luomupuuvillan tuotannosta syntynyt jäte, joilloin puuvillan kasvatuksessa ei ole käytetty kemiallisia torjunta-aineita alunperinkään?

...Ehkä olen tässä suhteessa hieman liian kemikaali kammoinen... Atoopikkona haitallisten kemikaalien välttelystä on tullut kuitenkin eettisyyden ja ekologisuuden ohella tärkein ohjenuorani vaatteita hankkiessa.

- Riina

Tekstiijätteen kierrätys Tampereella: 


* Voit heittää tekstiilijätteen sekajätteeseen, jolloin se päätyy energiaksi
* Voit viedä pestyt tekstiilit Nextiiliin, joissa se päätyy uusiomateriaaliksi
* Voit viedä lumput Pelastusarmeijalle, jos tekstiilissä on yli 50% puuvillaa
* Jotkut kaupat, kuten H&M ottaa vastaan rikki menneitä tekstiilejä

https://soundcloud.com/ymparistodialogeja/biohajoava-biletoppi-ja-jaettu-vaatekaappi
https://www.mtv.fi/lifestyle/tyyli/artikkeli/hukkapalojen-uusi-elama-suomalaisyritys-kierrattaa-teollisuuden-jamakankaat/3195818#gs.JiD1=3I
https://www.martat.fi/marttakoulu/kodinhoito/garderobi-harkitse-korjaa-kierrata/kemikaaleja-kaupan-paalle-vaatevalintojen-merkitys/
https://www.martat.fi/marttakoulu/kodinhoito/garderobi-harkitse-korjaa-kierrata/vaatteidenkierratys/
https://www.nextiili.fi/
http://pjhoy.fi/Tietori/tekstiilit
https://yle.fi/uutiset/3-9829821
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/10/13/ratkaisu-tekstiilijatevuoriin-nain-t-paitasi-syntyy-uudelleen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti