Yle perjantai- Vähemmän on enemmän!

Yle perjantai, Vähemmän on enemmän

Katsoin illalla suurella mielenkiinnolla Yle Perjantain lähetystä vilttiin kääriytyneenä. Todellisuudessa mun piti mennä katsomaan sitä ihan livenä, mutta flunssa iski, joten minkäs teet... Aihe synnytti silti taas intohimon kipinöitä, sillä uskon vakaasti, että vähemmän on todellakin enemmän! 

Rakastan sitä, että luomalla tilaa elämäämme, voimme löytää jotain itselle merkityksellisempää ja sitä kautta antaa ehkä jotain arvokkaampaa myös muille.  Minimalismi on tuonut itselleni vapauden elää juuri nyt sellaista elämää, kuin haluan. Ei tarvitse odottaa tulojen kasvamista, vaan luopumalla jostain, voi tilalle saadakin jotain paljon parempaa! 

Muistan, kun luin hieman kateellisena artikkeleita elämäänsä muuttaneista ihmisistä. Mietin, että hyvähän noiden on hypätä pois oravanpyörästä, kun olosuhteet ovat paremmat, kuin mulla. Tulin sokeaksi omille mahdollisuuksilleni. Onneksi tajusin lopulta, ettei mun ole pakko muuttaa luolaan saadakseni toteuttaa omien arvojeni mukaista elämää. Tärkeämpää on ottaa niitä pieniä askeleitä, jotka voin tehdä juuri nyt! 

Karsimalla tavaroita, ja vapauttamalla aikaa, saamme tilaa myös henkisellekin kasvulle. 

Hyvin usein pahoinvointi ja useimmat sairaudetkin ovat tiukassa yhteydessä stressiin. Stressin vähentäminen leppoistamisen kautta lisää hyvinvointia, tuo voimavaroja luoda ympärilleen merkityksellisiä asioita ja se saa myös fyysisen terveyden usein kohenemaan. Silloin, kun ihminen saa tehdä mielesiä asioita omassa luonnollisessa tahdissaan, onnellisuus ja hyvinvointi lisääntyy kokonaisvaltaisesti! 

On ylevä ajatus, että talouskasvun kautta pystyisimme pysäyttämään ilmastonmuutoksen. Kasvu mahdollistaisi sellaisten teknologioiden luomisen, että maapallo vihdoin pelastuisi. Se olisi toki ihanaa, mutta olemme auttamattoman myöhässä! Tarvitsemme toki mahtavia ideoita, mutta ihmiskunnan pitää muuttaa kulutustottumuksiaan radikaalisti, jotta hiilijalanjälkemme todella pienenisi. 

On myös toisaalta hassua, että leppoistaminen ja talouskasvu laitetaan usein liiaksi vastakkain. Silloin kun ihminen pyrkii elämänmuutoksella kasvattamaan onnellisuuttaan, hän  useimmiten kuluttaa yhä vähemmän verovaroja. Minimalismin kautta ihminen poistaa itselleen tarpeettomia, jopa haitallisia asioita elämästään ja antaa tilaa sellaisille, millä on oikeasti merkitystä. Samalla, kun onnellisuus kasvaa, hyvinvointi lisääntyy ja tressi vähenee, niin usein juuri silloin ihminen tuottaa ja luo ympärilleen merkityksellisiä asioita. Ihmisellä on yhä enenevissä määrin mahdollisuus tuottaa asioita omaan tahtiinsa ja  päästä flow-tilaan, jossa niitä ihmeitä todella tehdään. Ihmisen laajentuminen ja luominen ei lopu koskaan! Leppoistamista, elämän hidastamista, tai minimalismia ei tarvitse siis talouden kannalta pelätä.  

Vähemmän on enemmän- lähetyksessä tutkimusjohtaja Maliranta väitti, että jos talouskasvu hidastuu, niin emme saisi hallitukseen sellaista koalitiota, joka olisi valmis maksamaan kehitysapua, tai auttamaan kehitysmaita. Kaikkein kamalinta on se, kuinka väärässä Maliranta oli! Meillä on pelottelusta huolimatta talous kasvanut tasaisesti ja silti nykyinen hallitus on leikannut kehitysyhteistyörahoja rankemmin, kuin pitkään aikaan yksikään hallitus ... Eli väitän, ettei talouskasvulla todellakaan ole ihan niin suurta merkitystä, vaan sillä, kuka siellä vallan kahvassa heiluu.

Meillä minimalismiin ja leppoistamiseen pyrkimiseen liittyy ekologiset syyt, intohimo ja vapaus. Elämisen kulujen minimointi antaa mahdollisuuden keskittyä niihin asioihin, joita pitää kulloinkin tärkeimpinä. Töitä ei tarvitse tehdä puhtaasti rahan takia, vaan se aina linkittyy intohimoon. 

Katsokaa ihmeessä Yle Perjantain Vähämmän on enemmän -lähetys! 

- Riina 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti