(Äitiys)pakkaus, vai raha?

äitiyspalkkaus vai raha

Kun raskaus on kestänyt yli 154-päivää voi neuvolasta hakea raskaustodistuksen ja anoa Kelasta sen turvin äitiysavustusta. Äitiysavustuksen voi valita äitiyspakkauksena, tai rahana (140e). (2021)
Lapsiperheiden tavaratulvaa usein kauhistellaan, eikä asiaan auta se, että jo raskausaikana kynnyksen yli kannetaan äitiyspakkaus, joka sisältää 53-tavaraa. Se ei sinällään ole monessa lapsiperheessä määrä, eikä mikään, kunhan äitiyspakkauksen jokainen tavara tulisi oikeasti käyttöön. Kirpputorit ovat kuitenkin täynnä korkkaamattomia äitiyspakkauksen tarvikkeita... Tulee miettineeksi, että onko äitiyspakkauksen tarkoituksenakin olla vain fiilistely paketti, jonka todellinen käyttötarve on lopulta muutamassa hassussa tarvikkeessa? 
Äitiyspakkauksen tuotteiden hankintahinta voi olla Kelan mukaan enintään 170euroa (alv. 0%) . Tämä tarkoittaa sitä, että yhden tuotteen tuotantokustannukset ovat naurettavan pienet! Jos yksi äitiyspakkauksen body maksaa Kelalle 2,24 euroa, niin voidaan olla melko varmoja siitä, ettei tuotteita ole valmistettu kovinkaan eettisesti.... Hinnasta suurimman siivun saa kuitenkin tuotteen valmistuttaja. Ei se, joka tuotteen todellisuudessa ompelee. Vaikka Kela on rajannut tarjouskilpailun EU:n sisällä toimiviin yrityksiin, niin tuotteet saatetaan silti valmistaa EU:n ulkopuolella. Puemmeko vauvamme vaatteisiin, jotka on tehty verisin käsin jossain halpamaassa? Saako äitiyspakkauksen tuotteiden tekijä oikeasti sellaisen korvauksen työstään, että hän pystyy elättämään itsensä? 


Äitiyspakkaus, vai raha?

Vuoden 2018 äitiyspakkaukseen ei hankittu myöskään enää kestovaippaa. Se oli kuulemma liian kallis ja äitiyspakkauksen tavaramäärää haluttiin kasvattaa entisestään. Hallitus päätti kuitenkin antaa yllättäen ensivuoden äitiysavustukseen 30 euroa lisää rahaa, joten Kelalle tuli kiire hankkia äitiyspakkaukseen vieläkin enemmän kamaa. Saa nähdä kuinka järjettömän kokoinen riistopaketti ensi vuoden äitiyspakkaus todellisuudessa on...
Mietin vaan, että voisiko äitiyspakkauksessa olla viidenkymmenenkolmen tavaran sijaan puolet vähemmän? Tällöin voitaisiin pitää laatua ja eettisyyttä oikeasti hintaa tärkeämpänä. Tällä hetkellä Kelan äitiyspakkauksen tuotteiden hankintaan vaikuttaa kuulemma tuotteiden laatu ja hinta yhtä paljon. Tosin todellisuudessa näyttää pahasti siltä, että tahdotaan mahdollisimman paljon, mahdollisimman halvalla, eikä halpaa ja hyvää taida oikeasti olla olemassa....
On ehkä sanomattakin selvää, että valitsimme tämän tulevankin lapsen kohdalla pakkauksen sijaan rahan. On totta, ettei sillä varmastikkaan saa yli viittäkymmentä eettisesti ja ekologisesti tuotettua tavaraa, mutta ehkä sillä saa kuitenkin hieman paremman omantunnon.
- Riina
Edit. Vuonna 2021 äitiysavustuksen määrä on 170€. Lisäksi tuotteiden määrää on pelkojeni mukaisesti nostettu. Äitiyspakkauksessa on nyt 56 tavaraa. 

6 kommenttia:

 1. Tuo voiskin olla hyvä idea, että niitä tuotteita olisi se puolet vähemmän. Mitä tälläkin kertaa olen seurannut vauvaryhmiä, niin vaatteiden laatu on aika huonoa, nepparit irtoilee jne. Me päädyttiin tän toisen lapsen kohdalla rahaan, kun tosiaan ensimmäisestä paketistakaan ei ne kaikki kuitenkaan päätyneet käyttöön.
  Hassua oli myös se, että ne sisävaatteet joita käytettiin, niin ihan yhdessä, kahdessa pesussa jo meni paljon huonompaan kuntoon, kun mitä meillä muut vaatteet, jotka kuitenkin on kirpparilta ostettuja ja käytettyjä jo ennestään. Että uusi, halvasti tuotettu vaate kestää paljon huonommin, kun jo muutamalla lapsella ollut, käytetty vaate.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kyllä tosi surullista, jos äitiyspakkauksen vaatteiden laatu on niin huonoa! Mää niin itsekin haluaisin hankkia kaikki vaatteet vaan kirpparilta, mikä tietenkin olisi paljon ekologisempaa. Oon vaan niin herkkä kaikille edellisten käyttäjien pesuaineille, ettei useampikaan pesu välttämättä riitä. Plaah! Kiva, kun eksyit lukemaan! :)

   Poista
 2. Kannatan ihan samaa, eli vähemmän tavaraa :) Minulla on kaksi lasta, ja ensimmäisen kanssa pakkaus oli kyllä hyvä, kun ei oikein ollut käsitystä, mitä kaikkea vauvalle tulee hankkia jne. Vaatteiden laatu voisi tosiaan olla parempikin, meilläkin monen vaatteen kangas meni pesussa äkkiä huonoksi. Parasta laatua oli mielestäni se toppapuku! Kestovaipan poisjääminen on harmittavaa, tosin meillä on lapsiluku täynnä, niin ei ole huolta siitä. Jos jotakin olisin lisännyt, niin harsoja! Otin toisellekin lapselle pakkauksen, ehkäpä juuri fiilistelyn vuoksi. Huomasin sitten, että se ei olisi ollenkaan ollut välttämätön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin otettiin kans esikoisen kohdalla pakkaus ja kyllä mekin just toppapukua pidettiin eniten, vaikkakin ekana talvena se jäi vielä jemmaan, kun F oli niin pieni. Harsoja mustakin vois ihan hyvin olla paljon enemmän! Ilmeisesti tän vuoden pakkauksessa oli vain yksi... tms. Toivotaan, että äitiyspakkaus muuttuisi siten, että laatu korvaisi määrän, jotta siitä olisi oikeasti hyötyä niille, jotka sitä eniten tarvitsee. Kivaa, että kävit lukemassa!

   Poista
 3. Kaksi lasta ja kahdesti otin rahan pakkauksen sijaan. Rahalla hankin vastaavat tuotteet tutuilta ja kirppareilta ja sain enemmän,kuin pakkauksesta olisin saanut. Rahan valitseminen pakkauksen sijaan on ollut minulle arvovalinta kierrätyksen puolesta.

  Äitiyspakkauksen nimi voisi mielestäni olla vauvapakkaus, sillä vauvallehan se on tarkoitettu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Kierrätetyt vaatteet olisi kyllä tosiaan se ekologisin valinta! Harmittaa välillä, että olen niin herkkä kaikille edellisten käyttäjien pesuaineille, että käytettyjen vaatteiden ostaminen jää vähemmälle.

   Vauvapakkaus olis mustakin oikein hyvä nimi!

   Ihanaa, että kävit kommentoimassa! <3

   Poista