100 päivää lapsiperheen tavaratulvaa

Lapsiperheen kulutus

Ensimmäiset 100 päivää lapsiperheemme tavaratulvan kartoittamista on takana!

Täytyy myöntää, että kaikkien meille virranneen tavaran listaaminen on ollut todella herättelevää. Joudun ottamaan vastuun valinnoistani viimeistään sillä hetkellä, kun kerron hankinnoistani sinulle blogissani.

Vaikka olenkin jo löytänytkin meidän perheelle sopivia tuotteita, jotka olisivat mahdollisimman kemikaalivapaita ja ekologisia, niin todella paljon pitää vielä kulutustottumuksissamme muuttaakin!

Tavaratulvan kartoittamisen aikana kotiimme on tulvinut 99 tavaraa + kulutushydykkeet
Samana ajanjaksona kodistamme on lähtenyt 130 tavaraa.

99 tavaraa on valtava määrä! Meille on virrannut melkein yksi tavara päivässä! KAMALAA!

Yli puolet lapsiperheemme sadan päivän tavaratulvasta kertyi (yllätys yllätys)  joululahjoista...

Ekologisinta olisi hankkia kaikki käytettynä


Olisi tietenkin ekologisinta ja ihaninta hankkia kaikki tavarat käytettynä ja kierrätettynä. Olen kuitenkin niin herkistynyt pesuaineille, värjäysaineille ja kemikaaleille, että käytettyjen tavaroiden ostaminen ei ole aina mahdollista. Siitä syystä koitan kuumeisesti etsiä ekologisia ja myrkyttömiä uusia tuotteita, jotka kestäisivät villiä lapsiperhearkeamme. Välillä niiden löytäminen on tosin melko haasteellista.Lapsiperheen tavaratulva, vaipat

Kertakäyttövaippojen ekologinen jalanjälki


Kertakäyttövaipat on tavaratulvassamme itselleni ehkä se suurin kauhistuksen aihe. Olen ostanut sadan päivän aikana 582 vaippaa. Se on ihan valtava määrä silkkaa roskaa!

Rahaa kertakäyttövaippoihin on mennyt 144,19€. Sillä summalla olisi saanut jo hyvän määrän kestovaippojakin.

 Olen jokaisen lapsen saatuani jollain tasolla ajatellut aloittavani kestovaippailun, mutta aina se on vaan jäänyt. Olen mennyt siitä, mistä aita on matalin ja  selitellyt itselleni, että kertakäyttövaippojen käyttäminen helpottaa lapsiperhearkeamme niin paljon, ettei roskakuorma haittaa.

Luonnonsuojeluliitto on tehnyt kuitenkin mielenkiintoisen vertailulaskelman kertakäyttövaippojen ja kestovaippojen luonnonvarojen kulutuksesta. On herättelevää, että kestovaippoja käyttämällä voisi säästää vuodessa luonnonvaroja ainakin 781 kg verran!

Osa kestovaipoistakin sisältää silti mm polyesteriä ja niitä pestessä mikromuoveja saattaa vapautua vesistöihin. Onneksi kestovaipoistakin voi valita muovittomia vaihtoehtoja, kuten MaMidean kätevän nauhavaipan ja kuorivaipaksi vaikka villavaippahousut. .

En silti lupaa, että luopuisimme täysin kertakäyttövaipoista, mutta haluan viimeistään uuden vauvan synnyttyä taas kokeilla kestoiluakin.Olen hankkinut vaatteita näiden päivien aikana lähinnä kolmelle lapselleni, sekä mahan asukille. Yhdet villasukat sain joululahjaksi itselleni <3

100 päivän aikana meille virranneet vaateet kolmelle lapselle


3kpl  mekkoa
1kpl paita
2kpl housuja

1kpl villafleece paita
2kpl pipoja
2kpl hanskoja
1kpl kauluri
1kpl villasukkia
2 paria talvikenkiä

Hankitut  vaatteet ja tarvikkeet mahassa kasvavalle vauvalle


3kpl housuja
2kpl bodyja
4kpl harsoja
1kpl myssy

Vaatteet mulle


villasukat <3 

Yhteensä 26kpl 


Lastenvaatteiden kestävyys


Oli valtava harmi, että tytär sai ihanan Papun pellavamekon hajalle muutamassa kuukaudessa. Ensin tuli reikiä hihaan ja sitten lähelle kaulustakin. En usko, että kaikilla vaatteet kuluvat yhtä helposti, mutta jostain syystä toiset vaatteet ei kestä mun, tai esikoisen huithapelia kulutusta kovin pitkään. Silloin tulee onneksi lopulta etsittyä vain sellaisia vaatteita, jotka oikeasti kestää hullua menoamme.

Paikkailin mekon muutamia kertoja, mutta lopulta sitä ei enää kehdannut laittaa tytön päälle kouluun. En ole malttanut kuitenkaan heittää mekkoa vielä kokonaan pois... Ehkä saan ehjistä osista tehtyä jotain muuta. Tytön maalatessa mekko on toiminut vielä hyvänä suojavaatteena.

Myös leggarit tuntuu hajoavan neidillä yksi toisensa jälkeen. Vaikka olin vältellyt elastaania, niin hankin hätäpäissäni Nosh merkiltä Rock star housut, jotka menisi mekon kanssa, mutta kestäisivät ehjänä hieman kauemmin, kuin muutaman hassun kuukauden. Etsinnässä on kuitenkin myös oikeasti kästävät legginssit. Seuraavaksi meinaan testata Mellin, sillä ainakin Mellin musta taskumekko on kestänyt pesutahtiamme ja rymyämistämme huippu hyvin!


Onnistuneet ostokset: 


Yksi parhaista hankinnoista oli Ruskovillan villafleece. Sen ansiosta talvitakkia ei ole esikoiselle tarvinnut hankkia lainkaan, vaan kuoritakki on riittänyt koko talven.

Villafleece vähentää omalta osaltaan myös mikromuovitaakkaamme!

Toivon, että jatkossa Ruskovilla tekisi villafleecetakkeja lapsillekin myös pitkällä vetoketjulla, jotta takki olisi vieläkin nopeampi ja helpompi pukea kuorivaatteiden alle. 

Lue postaus villafleecestä ja mikromuoveista
Täältä näät miten pärjäät vain yhdellä takilla, tai haalarilla koko vuoden! 
Aarrekid, Melli ja Hilla 


Aarrekidin, Mellin ja Hillan 100% luomupuuvilla vaatteet ovat kestäneet käytössämme hienosti! Näitä merkkejä tulen hankkimaan varmasti vaatekaappeihimme enemmänkin.

Haaveilen itse Mellin mustasta taskumekosta. Luultavasti hankin sellaisen itselleni synnytyksen jälkeen, kun tiedän suunnilleen mihin painoni ja muotoni asettuvat.

Ajattelin kokeilla myös lähiaikoina suurella mielenkiinnolla esikoisella Mellin leggareita. Jos ne pysyy esikoisella ehjänä, niin korvaan niillä kiljuen myös oman vaatekaappini Mil-tecin polyesteristä valmistetut mikromuovimöröt.

Hilla ostoksistani voit lukea lisää tästä postauksesta 
Ihanasta Aarrekidin mekosta voit lukea täältä

Rasulsavi-suola palasaippua, Atoopikon palashamppoo


Olen myös ihan hurahtanut palasaippuoihin!


Olen löytänyt mahtavan Rasulsavi-suola saippua, joka sopii atooppiselle iholleni ja hiuksilleni loistavasti! Hoitoainetta en käytä lainkaan.

Suihkunurkkauksestamme löytyy siis mulle ja lapsille vain yksi tuote.  <3 Yksi ihana palasaippua riittää! Rasulsavi saippua jää ehdottomasti ostoslistalleni jatkossakin!

Sopo palasaippua

Palasaippuat on alkaneet oikeasti kiinnostaa myös tiskauksessa ja siivouksessakin. Maria Nordinin kehittämä tiskisaippua sopi iholleni hyvin, joten tilaan sitä varmasti lähiaikoina lisää ja kokeilen sitä vihdoin keittiön pintojen lisäksi myös muualle. Sopo palasaippuassa alkuun havaitsemaani hieman häiritsevään tuoksuun tottui nopeasti, joten en pidä sitä enää ongelmana.

On ihanaa, että voin tehdä pieniä tekoja ekologisempaan suntaan! Kaiken sen veden kuljettaminen ympäri maapalloa ja ne säilöntäaineet, jotka tarvitaan vettä sisältävien pesuaineiden seassa aiheuttavat ihmiselle ja pallollemme todella paljon enemmän haittaa, kuin hyötyä. Uskon siinä suhteessa palasaippuan olevan monella tapaa parempi vaihtoehto!

Sonetin jauhemainen pyykinpesuaine ei oikein vastannut odotuksiini, sillä se oli pakattu muovipussiin. Hankin välissä taas kiireessä lähikaupan joutsenmerkittyä pyykinpesuainetta, mutta huomaan taas sonetin jälkeen, että se sisältää jotain sellaista kemikaalia, joka saa märkiä pyykkejä ripustaessa mut kyllä nyrpistämään nenää!  Seuraavaksi saatan siis kokeilla pyykinpesussa saippuahiutaleita, tai jotain muuta ekologista jauhemaista pyykinpesuainetta.


Joulu meni ihan överiksi. Mun perheeni on iso, isovanhemmat höveleitä lahjojen ostajia ja joulunaikaan myös esikoisella on syntymäpäivät. Ehkä siinä on suurimmat syyt valtavalle joululahjatulvalle. 

Ensijouluna on pakko varmaan oikeasti kertoa läheisilleni minimalismi pyrkimyksistäni tarkemmin. Haluan mahtua edelleen pieneen 56m2 kotiimme, joten tavaran määrää on pakko rajoittaa. Taidan pyytää läheisiltäni seuraavalla kerralla lahjaksi tavaran sijaan aikaa <3 

Täysin turhiakin ostoksia on tullut tehtyä!


En ole kirjannut tavaratulvapostauksiin kolmea toppia, jotka jouduin valitettavasti heittämään pois heti ne ostettuani. Käyttöönotto pesun jälkeen sain topeista heti ihon kutinaa ja punoitusta. Ne siis lähti kynnyksen yli yhtä vikkelästi, kun tulivatkin.

Voipaperin ostimme vahingossa, sillä kävi ne perinteiset "luulin tätä leivinpaperiks"-mokat. Onneksi voipaperiin voi vaikka piirtää... 

Kuvittelin myös tekeväni ekoteon ostamalla ekotiskirätin Ruohonjuuresta. Rätti oli tehty hampusta, mutta kankaaseen oli kuitenkin sekoitettu myös polyesteriä. Pesen rättejä melko usein, joten mikromuovipäästötkin ovat mahdollisia. Lisäksi onnistuin jo saamaan rättiin reijän. Jatkossa teen tarvittavat rätit lumpuista.

Puolittain virheostos oli myös puinen tiskiharja, sillä se ei mahdu pienehkön blenderinkannnun suuaukosta sisään! Joudun siis hankkimaan myös pulloharjan, mutta sopiva on vielä etsinnän alla. Lisäksi epäilen hieman loppujen lopuksi vaihtopäisen puisen tiskiharjan kestävyyttä. Metallinen koukku on lähtenyt jo kertaalleen ja tiskiharjan harjakset alkaa olla kuukautta vaille kulutettu loppuun.

Nämä asiat aijon tehdä kulutukseni suhteen seuraavan 100 päivän aikana 


 1. Hankin muutaman kestovaipan --> Kertakäyttövaippojen määrä vähenee ja jätemäärä pienenee.

2.  Teen rätit jatkossa lumpuista

3. Hankin vedenkeittimen. (Edellinen meni rikki ja olen keittänyt veden jonkin aikaa liedellä. Liesi kuluttaa kuitenkin huomattavasti enemmän sähköä, kuin vedenkeitin)

4.  Yritän vihdoin kertoa minimalismi ja tiny house pyrkimyksistäni kaikille läheisilleni

5.  Korvaan pikku hiljaa omia polyesteriä sisältäviä vaatteitani luonnonkuituisilla, jotta mikromuovi kuormani pienenee.

6. Etsin kuumeisesti  kestäviä, ekologisia ja myrkyttömiä vaatteita esikoiselle, jotka oikeasti kestäisivät kaiken rymyämisen.Muutokset jotka teen kulutukseeni myöhemmin:


1.  Korvaan patjat luonnonkuituisilla

2.  Vaadin seuraavasta joulusta kohtuullisempaa lahjamäärän suhteen

3.  Hankin myös muille lapsille villafleece takkeja ensi talveksi. 

9 kommenttia:

 1. Hei, olen mielenkiinnolla seurannut tavaratulva postauksiasi. Osaatko suositella muita minimalisti blogeja tai sivuja luettavaksi?

  Kiitos!

  VastaaPoista
 2. JUU! Tässä muutama ihana: Tähtijoukko http://tahtijoukko.blogspot.fi/, Minimalismin ilo https://minimalisminilo.wordpress.com/, Minimal+ http://plusminimal.blogspot.fi/, Kokonainen elämä edessä https://kokoelamaedessa.blogspot.fi/, Minimalismi.net, Kaarina Davisin blogiakaan ei voi unohtaa http://www.kaarinadavis.com/, https://minimalismi.net Tykkään myös Minimom youtubekanavasta https://www.youtube.com/channel/UCFTGtLbc81SjqL3ufaBo_zA

  VastaaPoista
 3. Meidän perheessä pyritään myös pitämään lasten vaatteet miniminä, ja näin ollen samalle vaatteelle kertyy 1-8 vuotiailla käyttäjillä (4 poikaa) useampi pesu viikon aikana. Olen huomannut, että ainakin meillä on esimerkiksi Hennesin parjatut 5-10 euron t-paidat kestäneet pesua lähes parhaiten. Kallis ei valitettavasti useinkaan takaa laatua (Aarrekidin tuotteet ovat kyllä hyviä!, tosin meillä niitä vanhempia, en tiedä mitä laadulle kuuluu nykyään), mutta esim. Papu ja Gugguu reikääntyvät/menevät huonon näköisiksi tosi nopeasti :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! En ole itse raaskinut ostaa Gugguun vaatteita, mutta on kyllä todellinen ylläri, että laatu on noin heikkoa. H&M ketjun vaatteita en ole hankkinut nopeitten sesonkien takia ja niiden eettisyyskin edelleen mietityttää, vaikka kuulemma ovat jo jonkinverran siihen kiinnittäneetkin huomiota. Mahtavaa, kun kommentoit ja kiitos, kun jaoit kokemuksesi noiden merkkien kestävyydestä! <3

   Poista
 4. Minäkin olen joskus tavaramäärää laskenut (poistuvia ja tulevia), ja määrä on valtava. Mutta kai se väkisin viisihenkisessä perheessä onkin, vaikka juuri turhia ei tule hankittua. Luin muuten jostain (voi kun muistaiisn mistä), että H&M on nykyään ihan ok ostopaikka, ovat saaneet niin paljon kuraa, että oat parantaneet tapojaan. Samassa listassa taasen oli kalliita merrkivaateketjuja (ainkin jotain näitä yleisimpiä urheiluvaatemerkkejä), joiden toiminnassa olisi paljonkin parantamisen varaa. Pitäisi ottaa aina selvää, kun olisi aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. H&M on kieltämättä tehnyt hyvin paljon parannusliikkeitä toiminnassaan vuosien varrella. On tietenkin kuluttajasta kiinni riittääkö "OK", vai vaatiiko parasta mahdollista. Viime vuonna H&M kuitenkin Tanskan tv ohjelman mukaan poltti tonneittain käyttökelpoisia vaatteita. Se ei kovin ekologiselta kuulosta, vaikka energiaksi menisivätkin. https://yle.fi/uutiset/3-9884247

   Koska H&M on nopean muodin halpavaateketju, niin sieltä nouseminen eettiseksi ja ekologiseksi vaatemerkiksi on tietenkin ihan eri matkan tekoa, kuin alusta asti ekologiseksi pyrkivillä hitaan muodin merkeillä. Ei niitä tietenkään voi edes verrata.

   Välillä pitää siis valita se "vähemmän paha". Niin minä olen tehnyt etenkin ulkovaatteiden osalta, kun tarpeeksi hyvää, vesileikit kestävää ja ekologista ei ole vaan osunut silmään.

   Poista
  2. No tuo polttaminen ei todellakaan kuulosta järkevältä!

   Vaatteiden(kin) ostaminen on hankala juttu - jos palkka olisi parempi, raskisin ostaa eettisempiä vaatteita. Nyt ei vain pysty. Ja toisekseen, aika ei riitä jatkuvasti seuraamaan tätäkin asiaa.

   Hyvin eläminen olisi kokopäivätyö!

   Koitan tehdä sen, mihin pystyn/ehdin/rahat riittävät.

   Poista
  3. Itse olen ratkaissut raha-asian minimalismilla. Hankin vähemmän materiaa, kuin ennen ja pystyn siten sijoittamaan eettisempiin, ekologisempiin vaatteisiin ja tavaroihin. Tietenkin käytettynä asioiden ostaminen olisi se kaikkein ekologisin juttu ja siinä säästää rahaa, vaikkei kulutuksen määrää vähentäisikkään. Tietenkin on hyvä juttu, että tekee sen minkä omassa arjessaan voi ja ehtii. <3

   Poista