Eettinen ekolanka

ekolanka

Rakastan neuloa, mutta villan alkuperä, eettisyys ja ekologisuus pistää mietityttämään. Voiko eettisyydessä mennä vieläkin pidemmälle, kuin vain valitsemalla kaupasta merinovillaa mulesing-vapaana?

Miksi valita luomulammastiloilla tuotettua villaa?


Suomessakin on tarjolla lankaa, joiden villa on  peräisin lampaista, jotka ovat lihan suhteen  luomuvalvonnassa. Se on todellista lähilankaa, jonka pitäisi saada ansaitsemansa arvo. Luomulainsäädäntö ei kuitenkaan kata vielä suomessa villan-, tai kuitujen valvontaa. 

Luomulampailla on kuitenkin tavanomaiseen tuotannon vähimmäisvaatimuksiin verrattuna enemmän elintilaa. Ne saavat varmasti laiduntaa riittävän suurella alalla ja  lampolaan tulee tulla riittävästi luonnonvaloa.  Eläimet saavat talvikausinakin oikeasti puhdasta ravintoa ja karitsoidenkin tulee saada alussa emänsä maitoa.
eettinen luomulampaanvilla

Haluan kuitenkin mennä vieläkin pidemmälle ja suosia pieniä lammastiloja! Kurjen biodynaamisella maatilalla eläinten määrä on hyvin kohtuullinen, joka turvaa omalta osaltaan eläinten hyvinvoinnin. Tällöin tuottaja tuntee oikeasti kaikki yksilöt kunnolla. Usein juuri biodynaamisten tilojen monimuotoisuus auttaa tuottajaa saamaan leivän pöytään, ilman että eläinten, tai yksittäisten viljelykasvien peltopinta-alaa tarvitsee kasvattaa järjettömiin mittasuhteisiin.

Kurjen tila kehrää villansa Salo-Angoran kehräämöllä.  Salo-Angoran kehräämö ei käytä tuotannossaan kehruuöljyjä, tai antistaatteja, jotka saattavat heikentää villan ominaisuuksia. Raakavillaakaan ei käsitellä kemiallisesti. Salo-Angoralla on kehruujälkikin mielestäni vuosien saatossa parantunut huomattavasti.


Suosi maatiaisrotuja 


Suomessa kannattaa ehdottomasti tietenkin vaalia meidän omia alkuperäisrotuja, kuten suomenlammasta, kainuunharmasta ja ahvenanmaan lampaita. Olen kuullut lohduttomia kertomuksia siitä, kuinka tuottajat ovat haudanneet villaa maahan, kun ostajia ei löydy. 

Toivon todella, että pientilojen ja maatiaisrotujen arvostus nousisi kukoistukseensa ja että kuluttajatkin vaatisivat tuottajilta enemmän määrän sijaan laatua ja monimuotoisuutta. Sillä vähemmän on enemmän! <3

5 vinkkiä ekologisten villalankojen metsästykseen:


1. Suosi pientiloja
2. Valitse luomua/biodynaamista
3. Vaali maatiaislampaiden villaa
4. Hanki villa värjäämättömänä
5. Värjää langat itse kasviväreillä, niin tiedät mitä värjäysaineet sisältää! <3  

Ps, Suosi lankavalinnoissasi myös ekologista nokkosta, pellavaa ja hamppua! <3

6 kommenttia:

 1. Ihanaa että teet näitä postauksia! Vierailin juuri Nextiilissä josta en ollut ennen blogiasi kuullut :) Salo-Angorastakaan en tiennyt vaikka sijaitsee näköjään samassa kaupungissa kuin itse, pakko vierailla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, jos näistä on jotain iloa ja mahtavaa, kun kävit lukemassa! <3 Mietin välillä, että blogi on mennyt meidän tavaratulvan kartoittamisen myötä liian materialistiseks, mutta mahtavaa, jos näistä on kuitenkin hyötyä muillekin. :)

   Poista
 2. Tämä on tärkeä aihe ja olin ajatellut siitä itsekin kirjoittaa. Kiitos! Olen miettinyt myös muiden kuin villalankojen mikrokuituja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! Odotan mielenkiinnolla, että pääsen lukemaan sun ajatuksia asiasta <3

   Poista
 3. https://www.allegrosuomi.fi/ ja virtasen maalitehtaan pyykinpesujauheita tullut käytettyä. 20kg purkki kätevä kun ei heti lopu. Meidän allergisille sopivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu! Monet on kyllä kehuneet kyseistä merkkiä, mutten vielä ole saanut aikaiseksi kokeilla. Pitänee testata ensin, sillä 20kg pesuainepurkin ostaminen tuntuu hullulta, jos tuote ei sovikkaan... Mahtavaa, että kävit lukemassa! <3

   Poista