Imetys sinivalohoidon aikana

bilirubiini sinivalohoito ja imetys

Esikoinen ja keskimmäinen lapseni saivat synnytyksen jälkeen sinivalohoitoa. 

Sinivalohoidolla hoidetaan kohonneita bilirubiini arvoja ja keskosilla se on hurjan yleistä. Maksa ei toimi vauvoilla välttämättä vielä optimaalisesti, eikä pysty näin ollen hajottamaan bilirubiinia. Tällöin vauvan iho bilirubiiniarvojen kohotessa kellastuu. Usein keltaisuus on lievää ja poistuu tiheillä syötöillä, auringonvalolla ja vauvan vatsantoiminnan optimoinnilla. Joskus kuitenkin tarvitaan myös valohoitoa. 

Bilirubiinin lisääntyessä vauva on usein todella väsynyt ja vaisu. Pientä saatetaan joutua herättelemään syömään.  Hän ei välttämättä jaksa syödä rinnasta kovin tehokkaasti ja tällöin saatetaan tarvita lisämaitoa. Imetysapulaitteesta voi olla  tällöin iloa.  

Eri sairaaloissa on hyvin erilaisia sinivalolamppuja. Tayssissa  sinivalohoito toteutettiin meillä viimeksi siirrettävällä yläpuolelta annetulla sinivalolampulla. Potilashuoneet on tarpeeksi suuria, jotta sinivalohoito voidaan suorittaa lähellä äitiä. Joissain sairaaloissa kuitenkin tilanpuutteen vuoksi sinivalohoito saatetaan toteuttaa jossain muussa tilassa, kuten hoitajien kansliassa. Tämä ei tietenkään ole kiintymyssuhteen kannalta optimaalista... 

Vauvan tulee viettää sinivalolampun alla lähes koko ajan, jotta hoito olisi tehokasta. Joidenkin ohjeiden mukaan vauva saa olla poissa sinivalolampun alta 30 minuuttia 3h välein. Jos sinivalohoitoa ei voida jatkaa imetyksen aikana, niin tämä saattaa tuoda haasteita imetyksen onnistumiseen. Kolmeenkymmeneen minuuttiin täytyy usein saada sovitettua myös mm. pyllypesut, joten tuloksena on usein kamala kiireen tuntu. 

Kuitenkin, jos imettäessä sinivalolamppu saadaan suunnattua vauvaa kohti, niin tällöin saadaan turvattua melko rauhalliset ja pitkätkin imetyshetket valohoidosta huolimatta. Tällöinkin vauvan silmät tulee kuitenkin suojata sinivalolta. Tayssissa ainakin imetys sinivalohoidon aikana onnistuu! 


sinivalohoito imetys


Kotiin saimme sinivalopedin, jossa sinivalo suunnataan alapuolelta. Tälläisessä sinivalohoidossa ei tarvita silmäsuojia. Sinivalopedillä imetyksen aikana ei sinivalohoitoa voida kuitenkaan antaa ja imetys ja vaipanvaihto hetket tulee yrittää tehdä mahdollisimman tehokkaasti ja nopeasti. Kodin rauhassa vauvaan kiintymyssuhteen luominen on kuitenkin hieman luontevampaa ja imetys saattaa onnistua kiireessäkin paremmin, kuin sairaalassa. 

 Onneksi tämä kotisinivalohoito kesti kuitenkin meillä vain yhden vuorokauden. Yöllä sinivalopeti oli sänkymme vieressä, jotta vauvan sai heti rinnalle, kun hän sitä kaipasi ja nopeasti takaisin myös sinivaloon. 

<3 Riina

http://www.pshp.fi/fi-FI/Raskaus_ja_synnytys/Vauvan_perushoito/Keltaisuus
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=kot00802
https://tampub.uta.fi/bitstream/handle/10024/76784/gradu06334.pdf?sequence=1

5 kommenttia:

 1. Meillä oli esikoinen tuossa sinivalopedissä sairaalassa muutaman päivän. Imetys, lisämaidon hörpytys, syöttöpunnitus ja vaipanvaihto sai kestää 20min yhteensä kaikki, joten oli se kyllä sellaista häsäämistä ja vauvankaipuussa kurjaa touhua. Onneksi tuo aika oli lyhyt vaikka tuntuikin pitkältä, kun takana oli jo melkein viikon sairaalassaolo jo ennen kun tyttö alkoi kellastua. Ihanaa, et monella paikkakunnalla on ilmeisesti vaihtoehtona tuo peti myös kotiin ja noita imetyksen sallivia systeemejä. :) http://viivyvierellain.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 20-minuuttia on kyllä ihan hullumaisen lyhyt aika... Tietenkin on silti hienoa, että yleensä maksa herää muutamassa päivässä sinivalohoidon aikana hajottamaan bilirubiinia ja se on aika pikku juttu, kunhan vauva voi taas sen jälkeen paremmin. Tossä gradussa minkä linkin laitoin postauksen loppuun sivuttiin kuitenkin sitä, että joidenkin imetystaipale katkeaa ja ehkä loppuu kokonaan juuri sinivalohoidon takia. Se tuntuu kyllä sinänsä tosi harmilliselta... Kiitos hurjasti, kun joit teidän sinivalohoito kokemuksen! <3

   Poista
  2. Joo kyllä se siihen meilläkin toi oman haasteensa taipaleeseen, mutta onneksi ponnistelut asian suhteen ja rauha kotona sitten mahdollisti imetyksen onnistumisen. Ja sairaalassa auttoi kyllä kovasti empaattinen hoitaja, joka oikeessa kohdassa kohtasi tuon gradun lopullakin mainitun äidin mielialan laskun. Kiitti postauksesta ja hyödyllisistä linkeistä. <3 Viime yönä vietin aikaa käyrillä ennenaikaisten supistusten merkeissä ja kävi kyllä tämäkin aihepiiri taas mielessä.

   Poista
  3. Se on kyllä tosi merkittävä osa, että sairaalassa osataan kohdata äiti. Se on tosi pienestä kiinni, millaiset kauas kantoiset seuraukset hoitohenkilökunnan sanoilla on. Muistan esikoisen sairaalassa olo ajalta ne ihanat, rohkaisevat ja empaattiset hoitajat, jotka oikeasti niillä pienillä sanoilla sai tuntemaan, että olin ihan oikeasti sen pienen tytön äiti kaikesta siitä sairaala härdellistä huolimatta. Muistan myös erityisen hyvin nekin hoitajat, joiden kohtaaminen oli tylyä, kylmää ja joskus todella loukkaavaakin... Toivon sulle paljon viikkoja ja ennenkaikkea huomaavaisia, empaattisia ja oikeasti äitilähtöisiä ihmisiä ympärille. Se on aika pienestä kiinni, että riskiraskauksista ja synnytyksistäkin voi tehdä "hyvän".

   Poista
 2. Me saatiin tuo alusta tänään. Ilmeisesti ohjeistus muuttunut, koska nyt täytyy pitää laseja.

  VastaaPoista