Perhepeti

perhepeti

Meillä nukutaan perhepedissä.

Keskosena syntyneen esikoisen kanssa perhepeti tuli mukaan luonnollisena valintana, kun rikkonaisten öiden takia oli vain helpompi pitää vauva kainalossa. Neiti nukkui aluksi riippukehdossa, mutta siitä tuli aika nopeasti vain päiväunipaikka. Myöhemmin hankimme pinnasängyn, mutta laskimme siitä laidan alas ja työnsimme sen parisänkymme viereen sivuvaunuksi. Suuremman osan öistä en edes nostanut vauvaa pinnasängyn puolelle, vaan hän nukkui tyytyväisenä meidän vanhempien välissä.

Esikoisella oli aika paljon vauvana keskosuudesta johtuvia vatsavaivoja, mutta ihan kiinni iholla hän jaksoi nukkua parhaiten. Perhepedissä imetys oli helpompaa ja pystyin öisin vastaamaan vauvan nälkään ja muihin tarpeisiin nopeammin. Saimme kaikki nukuttua perhepedissä hieman paremmat yöunet. 

Odotin poikaani muuttaessamme nykyiseen asuntoomme. Esikoinen halusi oman huoneen ja 4-vuotiaana omaan huoneeseen siirtyminen menikin kivuttomasti.Pojan synnyttyä nukuimme taas perhepedissä. Täällä kertaa emme hankkineet pinnasänkyä lainkaan. Kotiuduttuamme sairaalasta tein kuitenkin ensimmäisen viikon ajaksi vauvalle oman pesän pärekoriin. Kori mahtui hyvin parisänkymme keskelle. Halusin totutella rauhassa taas siihen, että välissämme nukkui pieni vauva. 

Uuden edessä sitä oli hieman puhki kaikesta ja halusin olla varma, etten väsyneenä kääntyisi vastasyntyneen päälle. Se pelko tosin on melko turha, sillä äideille on kuulemma sisäänrakennettu jokin mystinen vaisto, ettei vauvan päälle käänny. (paitsi, jos äiti olisi humalassa, tai lääkkeiden vaikutuksen alaisena) Viikon jälkeen uskalsin kuitenkin jo luopua yö aikaan kopasta ja ottaa vauvan kainaloon.

Pärekori oli kuitenkin päivsin ihana päiväunipesä. Kopan sai siirrettyä aina sinne, minne minäkin menin. 

Kun vauva nukkui parisängyssämme ilman koppaa, siirsimme sänkymme seinänviereen ja pistimme yhdelle sivulle vielä senkin, jottei vauva pääsisi tipahtamaan, jos olisimme itse kauempana makkarista vauvan nukkuessa.


perhepeti

Kuopuksen synnyttyä poikanen nukkui vielä perhepedissä kanssamme. Sänkymme oli 160cm leveä, joten päädyimme nukkumaan siinä poikittain, sillä silloin leveyttä oli sentään hieman yli sen 200cm. Vauva nukkui taas ensimmäiset viikot pärekopassa,  mutta aika  nopeasti siitä taas yö aikaan luovuttiin. Parin kuukauden päästä poika rohkaistui ja siirtyi omaan sänkyynsä lastenhuoneeseen nukkumaan neljän ikävuoden vuoden korvilla. Silloin myös aloimme nukkumaan sängyssä taas "oikein päin". 160cm riitti siis yhdelle lapselle ja kahdelle aikuiselle.

Sittemmin tosin luovuimme sängystä kokonaan. Levitämme iltaisin patjat olohuoneen lattialle ja päivisin miehen työhuoneeseen saa oivallisen päiväunipesän. Perhepedissä tuo lisää turvallisuuden tunnetta, kun sänkyä ei tarvitse enää rajata huonekaluilla. 

Kohta meillä on taas kaksi pientä perhepedissä. Jännittää vähän, miten V sopeutuu, kun toisessa kainalossa nukkuu joku muukin pieni. Aluksi varmasti kaivan taas pärekorin, että meillä kaikilla on hetki aikaa sopeutua taas uuteen nukkujaan. 

<3 Riina Perhepedin hyödyt:


 •  Lisää vauvan turvallisuuden tunnetta
 •  Helpottaa yöimetystä
 • Parantaa yleensä äidin ja vauvan unta
 • Vauvan tarpeisiin pystyy vastaamaan nopeammin 
 • Vähentää tressiäVinkit perhepetiin:


 • Rajaa sänky huonekaluilla
 • Voit myös luopua sängystä kokonaan ja nukkua vain patjoilla lattialla
 • Hanki kosteussuoja, jos maitoa erittyy runsaasti. 
 • Vauvalla kannattaa olla esimerkiksi oma unipussi. 
 • Varsinkin jos vauva on pienipainoinen, tai syntynyt keskosena, niin unikoppa on aluksi oivallinen kapistus 


<3: Riina

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Määkin tykkään ihan hurjasti itsekin! Jossain blogissa oli myös laitettu pärekoppa kehto katosta roikkumaan . Sekin oli aika ihana!

   Poista
 2. Meillä nukutaan myös perhepedissä ja pinnis sivuvaununa. Sivuvaunussa ei nuku vauva vaan pötkötän itse osittain pinniksen puolella :D

  Kirjoitin myös perhepedistä ja liitin tekstiin muutamia asiantuntijakommentteja aiheesta, käy kurkkaamassa jos kiinnostaa 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh! No toivottavasti saat kuitenkin hyvin nukuttua! Hyvä kuitenkin, että pinnasängyllekin on perhepedissänne käyttöä :D

   Pitääkin vilkaista sun postaus! Ilmeisesti viime aikoina jotkut ammattilaiset on taas puhuneet perhepedistä hieman nihkeään sävyyn, mutta onneksi kätilöliitto on muistaakseni edelleen perhepedin puolella <3

   Poista
 3. Suosittelen unipesää. Se kans tuo mukavat ns raja-aidat, vaikka tuon pärekorivaiheen jölkeen. Niitä on valmiinakin, mutta vaikkapa Porin villa ja peite möi valmiita tarvikesettejä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porin Villan ja peitteen unipesä tarvikepaketti on kyllä ihana! Villaiset täytteet on kyllä huippu juttu, kun yleensä niissä on kai lähinnä polyestervanua. Pitääkin pistää pohdintaan. :) Kiitos vinkistä ja kiva, kun eksyit lukemaan! <3

   Poista