Ekologinen "toppahaalari" vastasyntyneelle

Vauvan ekologinen talvihaalari


Myönnän, että olen tuskaillut vauvan talvihaalarin kanssa. Pieni vastasyntynyt ei tarvitse kosteussuojattuja super teknisiä haalareita, joten tuntuisi hullulta ostaa joku polyester hirvitys. Pienen vauvan ulkohaalari tulee kuitenkin pitää hieman tuulta ja hylkiä muutaman pisaran vettä. Halusin materiaalien olevan mahdollisimman luonnonmukaisia, mutta tuntui kun kukaan ei myisi sellaista Suomessa lainkaan.

Vieri vieressä kaupassa on polyeser vanulla täytettyjä toppahaalareita. Pörröiset ensihaalaritkin oli valmistettu tekokuidusta. Haluanko oikeasti pukea vauvan ensihetkistä lähtien muoviin?

Viimeksi ostin kuopukselle kompromissina Polarn o pyretin toppahaalarin, mutta nyt päätin kokeilla jotain muuta!


vastasyntyneen ekologinen toppahaalari

Ekologinen talvihaalari vastasyntyneelle


Facebookin Eettiset, ekologiset ja vastuulliset lastenvaatteet- ryhmässä vinkatti Disanan huovutetusta villahaalarista. Tyypit puki Disanan haalarin alle lisää luonnonkuituja lämmikkeeksi, joten se riitti talvellakin. Se kuulosti hyvältä idealta, mutta toisaalta olin juuri ostanut Kurjen biodynaamisen tilan Suomenlampaiden villalankaa 400g. Siitä riittäisi hyvin jo villahaalariin vauvalle. . 

Myönnän, että nyt mentiin niin riskillä, että itseänikin hieman hirvitti.Oli hyvinkin mahdollista, että haalari tulisi pesukoneesta ulos postimerkin kokoisena. Lisäksi vaikka raskastan kasvivärjätä villalankoja, niin en ole (köhöm!) koskaan neulonut mitään sukkia suurempaa.

Talvihaalari vauvalle neuloen villasta 


Valitsin malliksi Drops design villahaalarin. Ohje oli tarpeeksi yksinkertainen ja tein ohjeeseen vain jotain pieniä muutoksia. Neuloin aika pienen koon,  mutta huovutuksenkin jälkeen haalari oli juuri sopiva vastasyntyneelle.

Haalarista tuli ihanan pehmeä. Villarasva tietenkin huovuttaessa huuhtoutui pois, mutta toisaalta toiset sanoo, et juuri rasva on se joka villapaidassa saattaa kutittaa. Pienelle vastasyntyneelle, en tietenkään halua pukea mitään ahdistavaa, tai kutittavaa. Halutessaan villan hyvää tekeviä rasvoja voi kuitenkin palauttaa vaatteeseen pesemällä sen vaikka Sonetin villanhoitoaineella, joka sisältää lanoliinia.

Lanka oli kolmisäikeistä, joten kevyemmän haalarin saisi neulottua ohuemmasta langasta. Sitten kun vauva syntyy selviää onko haalari turhan raskas, mutta tuskimpa vai. Ihanan lämmin ja pehmeä se ainakin on!

Alle saa tietenkin puettua luonnonkuituja sään mukaan sopivaksi. Hyvä puoli on se, että huovutettu haalari sopii hyvin kantoliinaillessakin. Toppahaalarissa olevaa vauvaa on sen sijaan turha tunkea liinaan... Asentoa olisi vaikea saada sopivaksi.

Nyt on siis kotiintulohaalarin ongelmakin ratkaistu! Vain muutamat sukat ja puuvillainen pipo puuttuu vaatteiden osalta.

<3 Riina

ps. Eilen kyllä oikeasti pelkäsin vauvan jo syntyvän, sillä niin hurjasti supisteli. Auringon noustessa olin kuitenkin hyvin onnellinen, että ollaan taas yksi päivä lähempänä täysiaikaisuutta. Täysiaikaisuuteen, eli 37+0 raskausviikkoihin olisi enää alle kaksi viikkoa!

Nämä postaukset saattavat kiinnostaa sinua myös: Ei kommentteja:

Lähetä kommentti