Kahdessa äitiyspakkauksen bodyssa tukehtumisvaara!!!


Kela ilmoitti jokin aika sitten tiedotteessaan, että kahdessa vuoden 2017 äitiyspakkauksen bodyssa on tukehtumisvaara. 

On jotenkin järkyttävää, että viasta ilmoitetaan vasta nyt, kun viime vuoden äitiyspakkaukset on jaettu miltein loppuun. Toivottavasti kellekkään ei oikeasti käynyt pahasti!

Toisaalta en ihmettele tällaista löydöstä yhtään. Kela väittää, että kilpailutuksessa laatu ja hinta vaikuttaisi valintaan yhtä paljon. Kuitenkin yksi kilpailutuksen voittaneista yrityksistäkin paljastaa karun todellisuuden:

Virheellisten bodyjen valmistuttaja kertoi ylen jutussa viime vuonna, ettei hinnottelisi bodya yli neljän euron!  On selvää, että sillä hinnalla saadaan tuotettua vain riistämällä tuotettuja epäeettisiä vaatteita, sillä pitäähän tekijöidenkin lisäksi tuotteen valmistuttajan saada voita leivän päälle. Valmistuttaja kertoo, ettei kilpailutusta voi voittaa, jos hintaa ei pidä kokoajan mielessä. En syytä silti pelkästään kyseistä yritystä. Kela antaa liian tiukat reunaehdot, jolloin eettisesti ja laadukkaasti valmistettuja tuotteita ei vaan voi sillä hinnalla tuottaa.

Kela väittää tiedotteessaan, ettei voi suosia kilpailutuksessa kotimaisia yrityksiä, tai valita tuotteita valmistusmaan perusteella. Suurin osa äitiyspakkauksen tuotteista onkin tuotettu eu:n ulkopuolella.

Väitän, että Kela voi kuitenkin vaatia äitiyspakkaukseen tarjottavilta tuotteilta sellaista laatua, tuotanto-olosuhteista ja materiaalivalintoja, ettei valmistuttajien edes kannata tuottaa tuotteita eu:n ulkopuolella.

Vuoden 2018 äitiyspakkaukseen on varattu lisärahaa ja pakkauksen arvo on 170€. Ilmeisesti kuitenkin Kela panostaa tänäkin vuonna laadun sijaan määrään... Kuinka surullista!

- Riina


6 kommenttia:

 1. Kyllä minunkin mielestäni olisi parempi panostaa laatuun - äp:n vaatteita tulee kulutukseen niin paljon, että ovat jo tekstiilijätteenä merkittävä menoerä. Muistelisin, että esikoiseni pakkaus (2013) oli sellainen, että valtaosa vaatteista sopi hyvin käyttöön. Kuopuksen pakkaus (2016) sisälsi jo enemmän rikki mennyttä tavaraa...meillä taisivat olla ongelmana nepparien irtoamiset useista vaatekappaleista. Kestovaippojen häviäminen oli myös huono juttu. Kyllä ne vaatteet on valitettavasti tuotettu hyvin halvalla, työolosuhteita voi vain arvailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin surullista! Uskon, ettei suurin osa jaksa edes välttämättä reklamoida äitiyspakkauksen tuotteiden laadusta... Meillä otin esikoiselle äitiyspakkauksen, mutta keskosuudenkin takia monet vaatekappaleet olivat alussa valtavia päällä. Sittemmin onneksi kokojan on hieman järkevöitetty ja pieniäkin bodyja löytyy enemmän. Pakkauksen käyttöaste jäi meidän kohdalla aika vähälle. Toi Kestovaipasta luopuminen 2018 äitiyspakkauksesta on munkin mielestä tosi harmillinen juttu! Se on kai kelan mukaan liian kallis...

   Poista
 2. Eikai kestot ole kadonneet? Mulla on niitä 2016-ja 2017 pakkauksista. Olen kyllä sitä mieltä että äitiyspakkauksessa tulisi panostaa enemmän laatuun, myös tuotekehittelyn kannalta on tarpeetonta uusia kaikkia vaatteita joka vuosi. Ehdottaisin että niistä poistettaosiin 3-6 vaatekappaletta, esim potkari ja parit bodyt ja housut, ja laitettaisiin ennemmin ne rahat laatuun kiinni. Äp:n tuotteita on käyttämättömänä kirpparit pullollaan, materian määrä on tarpeettoman suuri. Ehkä voisi olla jatkopaketti sitä hakeville peruspaketin lisäksi��no... ideoita vain, mutta hinnan korotus on mielestäni tarpeeton, pakkausta tulisi ennemmin karsia. Yt. Paulina www.lily.fi/blogit/manic-fat-mom

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kestoista ainakin vuoden 2018 äitiyspakkauksessa ylen lehtijutun perusteella luovuttu. Se on kuulemma liian kallis :(. Hassua, sillä lisärahan olisi ainakin voinut laittaa kestovaippaan! https://yle.fi/uutiset/3-9305298

   Se on kyllä totta, että laadukkaiksi todetut tuotteet voisi ihan hyvin sisällyttää seuraavaankin pakkaukseen. Itsekin oon kyllä kiinnittänyt huomiota kirppareiden korkkaamattomiin äitiyspakkaus vaatteisiin. On mustakin todella sääli, jos valtava määrä materiaalia menee ihan hukkaan liian huonon laadun takia! Määrän karsiminen on kyllä hyvä idea! 53- äitiyspakkauksen osaa on valtava määrä varsinkin, jos iso osa jää kokonaan käyttämättä.

   Poista
 3. Tuo, ettei Kela saa valikoida pakettiin suomalaisia tuotteita ja hintakilpailuttaminen on todella surullista. Varsinkin kun tiedetään mitkä olot halpavaatteiden tekijöillä on. Tosin tuo, ettei kaikkia vaatteita koskaan korkatakkaan voi johtua ihan esteettisistäsyistä (moni on tarkka vaatteiden ulkonäöstä) tai koosta. Meillä nimittäin esikoiselle ottamasta paketista vuonna 2013 oli suurin osa vaatteista liian suuria. Esimerkiksi housut olivat vyötäröltä aivan liian suuria... Tästä viisastuneena en ole pakettia kahdelle tytön jälkeen syntyneille ottanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! Ehkä joskus vielä pystyisi valikoimaan itseään miellyttävt tuotteet äitiyspakkaukseen vaikka Kelan "verkkokaupasta". On tosi sääli, että niin moni vaate jää helposti äitiyspakkauksesta käyttämättä. Onneksi hieman pienempiäkin vaatteita löytyy ilmeisesti äitiyspakkauksesta aijempaa enemmän. Mahtavaa, että kävit kommentoimassa!

   Poista