Kuinka paljon vaatteita vastasyntynyt tarvitsee?Me olemme pärjänneet melko pienellä vaatemäärällä, mutta tietenkään mitään jokaiselle perheelle sopivaa vaatemäärää ei suoralta kädeltä voi antaa. Siihen vaikuttaa niin vaipan falskaamiset, puklailut, kuin pyykinpesuvälitkin. Pesukone laulaa meillä ainakin kerran päivässä ja pesukoneen kuivausominaisuuskin on melko kiva juttu pienessä asunnossa asuessa.

Olin laittanut edellisen lapsen kaikki vaatteet välissä kiertoon, sillä kuvittelimme hänen olevan taas se viimeinen.   Onneksi turvakaukalon ja kantoliinan olin kuitenkin jemmannut varmuuden vuoksi kaapinperälle. Taidan tehdä siis erillisen postauksen myöhemmin vielä vaatteiden lisäksi myös muista vauvan tarvikkeista..

En ottanut tälläkään kertaa äitiyspakkausta, sillä halusin itse vaikuttaa enemmän siihen, millaisista materiaaleista vastasyntyneen vaatteet oli tehty. Vaikka haluankin suosia vauvalla eettisiä ja ekologisia vaatteita,  niin ei rahaa mennyt mielestäni tähtitieteellisiä määriä. Tosin saimme toki lahjaksikin joitain vauvanvaatteita...

Kallein yksittäinen investointi oli tällä kertaa Kurjen biodynaamisen tilan suomenlampaan villalangat, joihin kulutin 40€. Tosin niistä syntyi huovutettu talvihaalari, sukat, myssyjä ja tumput ja lankaa on vieläkin hieman jäljellä, joten se oli kaikin puolin hyvä ostos! Huovutettu talvihaalari riittää hyvin pakkasillakin kantoliinaillessa, jolloin vauva matkaa oman takin alla. Kotiintulohaalarina se meni myöskin loistavasti, sillä sujautin haalarin alle sisävaatteiden lisäksi vielä puuvillahaalarin, villatakin ja villahousut.

Hankin pienelle vauvalle taas ainoastaan kietaisubodyja. Ne ovat kaikkein helpoimpia pukea! Edellistenkin kohdalla olen tainnut suosia kietaisumallia ihan siihen asti, kunnes vauva osaa istua. Vasta silloin pään yli vedettävät bodyt alkaa olemaan kätevämpiä.

Vaatteiden määrästä olisi voinut nipistää vielä hiukan, jos olisin hankkinut housujen sijaan pelkästään puolipotkuhuousuja, tällöin puuvillasukkia ei välttämättä tarvita lainkaan. Hairahduin kuitenkin hankkimaan ihania Hillan housuja alerekistä Primassa käydessäni. Hillan vaatteet on tehty 100% Kreikassa kasvatetusta luomupuuvillasta ja vaatteet on valmistettu kankaita myöten täällä Suomessa. Voin siis olla varma, että tuotteet on tehty alusta loppuun eettisesti. Hankin myös Hillan verkkokaupasta ihanan puolukka kietaisubodyn. Se sattui olemaan silloin 40% alessa.

Hillan lisäksi hankin vauvalle vaatteita Marlonilta. Marlon valmistaa vauvanvaatteita myöskin Kreikkalaisesta luomupuuvillasta ja vaatteet tehdään täällä Suomessa. Hinnat ovat hyvin kohtuullisia!

Vauvan vaatteisiin meni yhteensä: 149,65€

Sisävaatteet: 


5 kpl kietaisubodyja
1 kpl puuvillahaalari
4 kpl housuja
1 kpl puolipotkuhousuja
2 paria puuvillasukkia
2 paria villasukkia

Ulkovaatteet


2 kpl villamyssyä
1 kpl puuvillamyssy
1 kpl villahousut
1 kpl neuletakki
1 pari lapaset
1 pari töppöset
1 kpl huovutettu talvihaalari

Mitä hankin seuraavaksi: 


Villaa, villaa, enemmän villaa! Yksi kevyempi villahaalari keväisille plussakeleille kantoliinaillessa olisi varmaan vielä tarpeen. Niillä keleillä ei paksua villahaalaria oman takin alla välttämättä tarvita. Ostoslistalle muovittoman maaliskuun kunniaksi sujahtaa varmasti myös muutama kestovaippa.

ps. ihan kaikkia vaatteita ei kuvassa näy. Osa vaatteista on päällä, tai pesussa.

Sinua saattaa myös kiinnostaa nämä postaukset: 

Mitä vastasyntynyt tarvitsee?
1-vuotiaan minimalistinen vaatekaappi

6 kommenttia:

 1. Ihan vastasyntyneen kanssa vaatevaraston ei meilläkään tarvinnut olla mikään ihan älyttömän suuri, mutta pulauttelun ja nyt myöhemmin soseiden syönnin myötä vaatekertoja menee pesuun paljon useammin. Melko pienelläkin määrällä vaatetta kuitenkin pärjää, täytyy vaan pyörittää pesukonetta sitten vähän useammin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! Meillä pyörii pesukone päivittäin ja tarvittaessa vaatteet saa muutamassa tunnissa kuivaksikin, vaikkakin yleensä kuivaan rummussa vaan harsot, pyyhkeet ja lakanat.

   Poista
  2. Hyvin samantyyppinen oli määrältään meidänkin vastasyntyneiden vaatevarasto =) Bodyja oli kuitenkin vähän enemmän, lyhyt- ja pitkähihaisia (kesävauvoja molemmat) Nyt odottelen aikaa, jolloin kuopus, puolitoista vuotta, selviäisi alle kahdella paidalla päivässä, huh! Tämän blogin myötä minäkin alan pikkuhiljaa innostua ekologisista vaatteista. En ole ennenkään vastustanut, mutta ei vain ole tullut mieleen.

   Poista
  3. Meillä on kesän kynnykselläkin syntyneellä lyhythihaiset bodyt jääneet käyttämättä. Melkein kuumina päivinä pienet oli vain vaippasiltaan. Meillä ei tosiaan haittaa, vaikka vaatekertoja pitäisi vaihtaa neljästikin, sillä ne saa nopeasti kuivaksi tarvittaessa kuivurissa. Ekologisinta varmasti olisi hankkia ihan kaikki käytettynä, mutta itse en oikein kestä edellisten käyttäjien pesuaineita, kun ne ei haihdu välttämättä parissakaan pesussa. On silti mahtavaa tietää omien vaatteiden tuotantoketju ihan puuvillapellolle asti.

   Poista
 2. Olen ottanut kahdelle vanhimmalle lapselle äitiyspakkaukset, mutta kolmelle seuraavalle en enää niitä halunnut. Paljon vaatteista jäi käyttämättä, varsinkin, kun kestovaippaillessa lapsen päälle puin vaipan lisäksi villavaippahousut, villabodyn ja villasukat. Tytöillä minulla oli käytössä muutama liivimekko villojen päälle, yksi niistä ihanuuksista oli oma vauva-aikanen mekkoni. Niin helppoa vaatteenhoitoa, kuin nuo villaisten vaatteiden huolto, ei olekaan. Edelleen villakerrastot ovat perheemme lapsilla suositut. Teini ja esiteinikin kulkevat heti kylmien ilmojen alkaessa villakerrastot vaatteidensa alla ja ihan omasta tahdostaan. Ja kyllä minä ja miehenikin mielellämme villaan kietoudumme, varsinkin näillä pakkasilla. Merinovillaista villatakkia metsästän tällä hetkellä itselleni, sillä olen kuluttanut toisen omistamani puhki ja toiseen äitini virkkaa juuri kyynärpääpaikkoja. Seuraavaksi ajattelin tutustua Hamppuvaatteisiin, Hamppua kun on materiaalina kehuttu, nimenomaan kestävyyden kannalta. Onko sinulla kokemusta hamppuvaatteista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villa on kyllä ihana materiaali kieltämättä! Oon itsekin huomannut villaisia bodyja, mutta en ole rohjennut pukea villaa suoraan vauvan iholle, ettei vaan kutita. Tosin melko lempeitä merinovilla ja silkki-villa kerrastot tuntuu olevan... Hamppuvaatteita ei itselläni ole, mutta toisaalta niiden sanotaan olevan yhtä ekologisia ja kestäviä, kuin pellavavaatteidekin. On todella harmillista, että vaikka hamppu ja pellava menestyisi suomenkin maaperässä hyvin, niin tekstiilikuitujen viljely on olematonta. Nokkonenkin on myös mielenkiintoinen tekstiilikuitumateriaali...

   Poista