Muoviton maaliskuu: Pari vinkkiä lapsiperheelle


1. Luovu muovipilleistä! 


Me ei olla ostettu muovipillejä keittiön laatikkoon enää vuosiin. En halunnut altistaa lapsia ftalaateille, joita pillit saattaisivat sisältää.

Silti lapset rakastavat pillejä! 

Tuntui väärältä luopua niistä kokonaan, joten etsin jotkut fiksummat tilalle. 

Pestävät pillit onkin ekoteko! Lasiset ovat ehkä kemikaalien välttelijälle vieläkin hifimpi vaihtoehto, mutta lapsilla ne saattaisivat mennä rikki. Hankin Safka.net verkkokaupasta metalliset pillit, jotka kestää hyvin lapsiperheessäkin. Samoja pillejä saa mm. Ruohonjuuresta! Paketin mukaa tulee tosi kätevä puhdistusharja.

Meillä smoothiet katoaa mukeista vikkelämmin, kun ne saa juoda pillillä. Teen smoothien yleensä metsämarjoista ja banaanista ja kätken joukkoon kourallisen tummaa salaattia, jotta ravintoaineet imeytyy paremmin.  Mausteeksi laitan hitusen vanilijaa. 

Aina ei kaikesta tarvitse luopua kokonaan, kun huonommat jutut voi vaan korvata paremmilla vaihtoehdoilla! 


moviton maaliskuu, rasulsavi suola saippua, shampoopala

2. Vaihda suihkusaippuat ja shampoot muovittomiin


Pärjäämme suihkussa nykyään yhdellä täysin muovittomalla tuotteella! Flow kosmetiikan Rasulsavi-suola saippua sopii mun atooppiselle iholleni tukasta-varpaisiin asti. Ihan pienet lapset ei pahemmin saippuaa iholleen edes kaipaa, mutta tämä saippua on tarpeeksi hellä heillekin.

Samanlainen saippua meltä löytyy myös käsienpesuun. 3. Vaihda siivous- ja pyykinpesuaineet muovittomiin. 


Olen kokeillut Sopo palasaippuaa aika lailla kaikkialle ja se toimii hienosti! 

Tiskatessa saippuaa voi käyttää joko hipaisemalla tiskiharjaa saippuaan, tai sitten raastamalla saippuasta pieniä paloja tiskiveteen.  Itse olen tosin päätynyt raastamaan pienen palan saippuaa pumppupulloon, johon lisään hieman lämmintä vettä. Käytän saippualiuoksen saman päivän aikana tiskaukseen ja keittiön tasojen pyyhkimiseen. 

Siivotessa teen Sopo saippuasta oman liuoksensa suihkepulloon ja käytän senkin samalla kertaa. Koska tuote ei sisällä säilöntäaineita, niin ei liuos säilyisi kovin kauaa. 

Siivouksessa käytän silloin tällöin myös etikkaa.

Vettä on turha kuljettaa pitkin maita muovipulloissa, koska sen voi ihan hyvin lisätä tarvittaessa tuotteeseen kotonakin! Vedettömät siivousaineet eivät tarvitse muovia ympärilleen! 

Pyykinpesuaineena käytän pahvipakkaukseen pakattua pyykinpesujauhetta. 4. Vaihda hammasharjat maatuviin. 


Myönnän, että muovin vähentäminen kotona on myös ihan puhtaasti kauneuden kaipuutakin. Sen lisäksi, että bambuiset hammasharjat ovat 100% biohajoavia, niin ne ovat hurjan kauniita!


<3 Riina7 kommenttia:

 1. Heippa. Pidän ajatuksesta muovittomasta elämästä ja suurin osa vinkeistäsi on hyviä. Suun terveydenhoidon asiantuntijana haluaisin kuitenkin kommentoida bambuista hammasharjaa. Kokeilin kuluneen vuoden aikana vaihtaa oman hammasharjani bambuiseen ja jouduin valitettavasti toteamaan, ettei harjan puhdistusteho ollut riittävä hyvälläkään harjaustekniikalla. Hampaiden terveyden kannalta mekaaninen puhdistus on keskeistä ja valitettavasti bambuinen hammasharja ei tähän tarkoitukseen ole paras vaihtoehto.

  -Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Kiitos viestistäsi! Bambuisia hammasharjoja on tullut myyntiin kauppoihin usealta eri valmistajalta, joten kannattaa kokeilla useampaa. Bambuharjojen harjakset saattaa olla nailonia, tai sitten esimerkiksi hiilikuitua.

   - Riina

   Poista
 2. Pillit ovat kyllä ihania ja kamalia yhtä aikaa. Lapset todellakin tykkäävät niistä ja niiden avulla voi edesauttaa esimerkiksi juurikin mainitsemasi smoothien menekkiä. Mutta ovathan inhaa roskaa. Metalliset pillit menivät hankintalistalle, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! Vaikka voikin olla, että muovipillien tapaiset kertakäyttötuotteet kielletään lopulta kokonaan, niin yleensä lait ja asetukset tulee voimaan äärimmäisen hitaasti. Onneksi voi tehdä muutoksia kulutustottumuksiin ihan itse. :) https://yle.fi/uutiset/3-10125611

   Poista
 3. Hei, täällä uusi lukija on vallan innoissaan löydettyään tähän mahtavaan blogiin; itse olen perheetön, mutta niin ekokoti kuin -vaatteetkin että minikoti & minimalismi kiinnostavat kovasti, joten olet mielestäni aivan asian ytimessä, iso kiitos siis innoittavista teksteistäsi! :)

  Kyselisin hieman lisää Sopon palasaippuasta. Mainitsit eräässä aiemmassa postauksesssa (Lapsiperheen tavaratulva 50/365, tiskaussaippua), että saippuan öljyinen koostumus hieman askarrutti ja sai sinut luopumaan ajatuksesta käyttää tuotetta mm. lattianpesuun. Miten on asian laita nyt, oletko tullut sinuiksi öljyisyyden kanssa ja voiko saippuaa käyttää tosiaan kaikkialla?

  VastaaPoista
 4. Kiva, kun eksyit blogiini!

  Joo! Nyt, kun olen pidempään käyttänyt Sopoa, niin oon uskaltanu sitä käyttää myös lattianpesuun. Käytin saippuaa luultavasti ensin aivan liikaa. Nykyään raastan Sopoa hiukan pulloon ja lisään hitusen vettä. Pumppupullosta sitä on jotenkin helpompi annostella tiskiveteen ja siivoukseen.

  VastaaPoista
 5. Suurkiitos vastauksesta! :) Nyt kyllä taidan minäkin uskaltautua siirtymään nestemäisistä pesuaineista palasaippuaan, jo oli aikakin! :D

  VastaaPoista