Mitä tarvikkeita vastasyntynyt tarvitsee?


Tiesitkö, että äitiyspakkaus sisältää 64 - tavaraa, joista suurin osa on tuotettu halpamaissa? Äitiysavustuksen määrää korotettiin tänä vuonna 30 euroa. Siinä missä alkuvuodesta lupailtiin sijoittaa lisäraha laadun parantamiseen, niin todellisuudessa tavaran määrä vain nousi.

Lapsiperheiden tavaratulva alkaa jo raskausaikana ja siihen tulvaan voi ihan oikeasti hukkua!
Päätin kuitenkin sijoittaa määrän sijasta ekologisuuteen ja eettisyyteen. Tai no... Oikeasti ekologisinta olisi hankkia kaikki käytettynä, mutta olen hieman kemikaaliherkkä, joten joudun pesemään, pakastamaan ja tuulettamaan kirpparivaatteita useamman kerran ennen, kuin voin niitä käyttää. Se rumba menee välillä turhan säätämiseksi...

Kerroin täällä blogissani kuitenkin jo aiemmin, kuinka olin löytänyt vaatteiden suhteen jonkinlaisen loksahduspisteen. Sama pätee myös vauvantarvikkeisiin. Tietenkin isossa perheessä tulee niitäkin hetkiä, että omia valintoja pitää punnita uudestaan, mutta nyt selviämme tällä lastentarvikkeiden määrällä super hyvin!


Meillä on kuivaava pesukone, joka osaltaan auttaa pitämään tekstiilien määrän kohtuudessa. Tiedän, että pyykin koneessa kuivaaminen on aika epäekologista, mutta siten mahdumme 56m2 minikotiimme loistavasti! Ilman kuivuria kotimme olisi, kuin suuri kuivaushuone. Koitan pehmentää kuivaavan pesukoneen käyttöä silläkin, että meillä käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton sertifioimaa ekosähköä.

On tietenkin yksilöllistä mikä määrä tekstiilejä kussakin vauvaperheessä riittää. Meillä on 4 kotona asuvaa lasta ja pyykkikone laulaa joka päivä. Oman loksahduspisteen löytää kuitenkin vain kokeilemalla. 

Harsoja pienen vauvan kanssa tarvitsee riittävästi! Harsoilla pyyhitään pyllyt ja puklut. Niillä voi kokeilla tietenkin kestovaippailuakin, vaikken itse olekaan ihan sinne asti päässyt. Meillä harsot on korissa pesukoneen päällä vessassa, josta ne on helppo napata mukaansa. Toisaalta, jos omistat pehmeitä pyyhkeitä, niin miksei selviäisi niilläkin...Meille on luotu hassu pakollinen lista asioista, joita vauvaperheessä kuuluisi olla. Yksi sellainen on hoitopöytä. Vaipanvaihtopisteen voi taikoa kuitenkin ihan mihin tahansa, kuten vaikka pesukoneen päälle, tai vaikka lundian kirjahyllyyn. Se ei kuitenkaan ole missään nimessä pakollinen! Tämän uusimman tulokkaan vaipat on vaihdettu esimerkiksi sylissä polvien päällä ja ihan missä milloinkin. 

Emme hankkineet uudemmallekaan tulokkaalle vaunuja, vaan turvauduimme kantoliinaan. Se jättää kädet vapaaksi ja liinan kanssa on paljon helpompi liikkua, kuin jähmeiden vaunujen. Vauvaa kantaen on ihana koluta isompien lasten kanssa lähimetsät. Kantoliina helpottaa myös elämää huomattavasti hissittömässä kerrostalossa! 

Turvakaukalokin on aika monikäyttöinen kapistus, sillä tarpeen tullen se käy myös sitteristä. Autottomien kannattaa harkita myös turvakaukalon vuokraamista tarpeen mukaan. Kaikkea ei siis ole pakko omistaa itse. 

Leikkimatoksikin käy mikä tahansa peitto. Me ollaan saatu kuitenkin ihana Teelikamenttenin peitto lahjaksi. <3 Se menee vaikka vaunupeittoinakin, mutta vauvan on ihana kölliä sillä myös lattialla. Parasta iloa vauvalle tuottaa tutut kasvot, tai innokkaat isosisarukset, jotka mielellään heiluttelee riemunkirjavia leluja vauvan lähellä. Leikkikaari olisi meillä siis hieman turhuus, mutta sellaisen voi tarpeen tullen kyllä tehdä itsekin. Väliaikaisesti voi kiinnitellä kaikkea riemunkirjavaa narujen varaan vaikka pöydän reunaan. 

Meillä vauva on nukkunut pääasiassa perhepedissä, mutta ihan ensimmäisiksi öiksi olemme viritelleet pärekoppaan unipaikan. Synnytyksen jälkeen saattaa olla super väsynyt ja tuntuu turvallisemmalta, että saa tarpeen tullen välillä nostaa vauvan koppaan ja totutella taas rauhassa siihen, että vieressä nukkuu pieni vauva. Meillä on ollut sellainen juuri vastasyntyneelle sopiva pärekoppa, mutta esimerkiksi Annnansilmän aitassa myydään pyykkikoreja, minne vauva mahtuu hieman väljemmin. Päivisinkin pärekoppa toimi hyvänä päiväunipaikkana. Se oli helppo nostaa sinne, mihin itsekin meni. 

Meille ei hankittu ammetta. Vauvat on käyneet suihkussa isän, tai äidin sylissä. Tarpeen tullen vauvan voi silti kylvettää aluksi vaikka lavuaarissa.  Pieni vauva ei tarvitse pesuaineita. Pelkkä vesi riittää pitkälle.

Tuttiakaan emme oo vauvoilla pahemmin käyttäneet.

Kaikkea ei tarvitse hankkia, sillä monet kotoa löytyvät jutut käy hyvin vauvallekin. Harsotkin voi korvata vaikka käsipyyhkeillä, tai leikata sopivan kokoisia paloja vaikka vanhoista lakanoista. Meidän keittiön kaapista löytyy aina seesamiöljyä, joka on tarpeeksi hellä vauvankin iholle. Jytkympiä rasvoja hankimme vasta sitten, jos oikeasti tarvitsee, mutta ilman ollaan nyt pärjätty. 

Tiesitkö, että lisämaidon voi myös hörpyttää vauvalle pienestä kupista, tai vaikka ruiskulla? Meillä ei ole hankittu vauvoille tuttipulloa lainkaan. Tietenkin, jos lisämaidon tarve tuntuu olevan jatkuva, niin kannattaa se tuttipullokin varmaan hankkia.

Kantoliina, tai reppu, peitto, talkkia, korviketta, pumpulipuikkoja, turvakaukalo ja kuumemittari on silti ihan hyviä hankintoja. 

<3 Riina 

Vastasyntyneen tarvikkeet

Kantoliina
10 harsoa
Hoitolaukku (mikä tahansa laukku, tai kassi käy)
Peitto + 2 pussilakanaa
vaippoja
(Kesto)vanulappuja
Pumpulipuikkoja (navan putsaamiseen)
Pyyhe (mikä tahansa pehmeä pyyhe käy!)
Leikkimatto
Kuumemittari
Kynsisakset
Talkkia
Korviketta (Oman mielenrauhan vuoksi)
Turvakaukalo
(ensisänky + aluslakana ja patja)


Nämäkin postaukset saattavat kiinnostaa:
Kuinka paljon vaatteita vastasyntynyt tarvitsee? 6 kommenttia:

 1. Näitä on kiva lukea ja ihailla, miten vähällä on mahdollista pärjätä :) vauvatavaroihin tosin vaikuttaa niin moni asia, että vaihtelua määrässä on paljon. Me ei myöstään hankittu hoitopöytää, tyhjensin yhden lipaston sitä varten. Sinne sopivat vauvan vaatteet ja hoitotarvikkeet.

  Vaunut ja sitteri meillä on. Koska kyseessä on esikoinen kulkee hän kaikkialla mukana ja saatamme ulkoilla useita tunteja. Reppu ja kantoliina löytyvät myöa, mutta niissähän ei suositella monien tuntien kantamista. Toisaalta muualla maailmassa vauvat ovat paljonkin kantoliinoissa... toki jos asuisin kuvaamassasi kerrostalossa, olisin todennäköisimmin skipannut vaunut. Sitteriä ja lelumattohässäkkää ilman pärjäisi, mutta koen ne koirien parissa tärkeiksi. En ilkeä laskea vauvaa avonaiselle lattialle pelkälle matolle koirien jalkoihin. Oma valinta tietysti pitää eläimiä, mutta ei niitä vauvan takia voi kellariinsaan säilöä :D hahmottavat pienen vauvan paremmin kun on alustoja ja tasoja, joihin koirilla ei ole asiaa.

  Innokkailta sukulaisilta saimme ihan kamalasti kaikkea. Se mikä ei tullut käyttöön, lahjoitettiin eteenpäin. Kestovaipat otin käyttöön, tuskailin tosin vähän mikromuovien kanssa. Ajattelin harsotaitoksia ja villavaippoja käyttää sitten, kun poika oppii kävelemään. Nyt on tavis taskuvaipat.

  Tulipa pitkä kommentti. Taisin kirjoittaa oman postaukseni tänne kommentiksi.:D Aurinkoista viikkoa ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu! Juuri omien tarpeiden mukaan kannattaa tarvikkeita hankkia ja siksi onkin vaikea antaa yleispätevää listaa. <3 Pääasia, että arki sujuisi ilman suurempaa tressaamista.

   Itse olen kuullut, että jos kantoväline on oikasti ergonominen, niin voi huoletta kantaa lapsentahtisesti. Vaipanvaihdot ja imetykset tauottaa hyvin kantoaikaa.

   Luulen kyllä, että mikromuovienkin kanssa kestovaivat on ekologisemmat, kuin kertikset. Kumpa saisin itsekin kestoilusta kiinni...

   Ihanaa, että kirjottelit teidän valinnoista! Niitä oli kiva lukea <3

   Poista
 2. Meillä nuorin vihasi kylpyä, siis ihan joka kerta aivan vastasyntyneestä alkoi huutaa punaisena raivosta heti kun kylpyvesi kosketti häntä. Luovutin aika pian, annettiin amme pois ja pesin vauvan vuoden ikään asti lavuaarissa, siis silleen juoksevalla vedellä lavuaarin yläpuolella valelin ensin pään ja ylävartalon ja sit pepun ja jalat. Tästä vauva ei koskaan suuttunut, vaan oli ihan rauhallinen. Ihan puhdas ja hyväntuoksuinen vauva oli aina ja vuoden iässä alkoi käydä suihkussa. Eli oon samaa mieltä, moni "pakolliseksi koettu" tarvike voi olla aivan turha.
  -Kata

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii joo, olipa hyvä vinkki! Kiitos, kun jaoit! <3

   Poista
 3. Meillä on molemmat vauvat rakastaneet ammekylpyjä ja edelleen esikoinenkin viihtyisi ammeessa vaikka kuinka pitkään. Tosiaan monet asian voi toteuttaa toisin ja säästää materialismin rohmuamisessa. :) Tuosta hyvä olla listasta pudottaisin talkin pois, vallankin tyttövauvojen kohdalla, sen verran on ollut kirjoituksia sen yhteydestä munasarjasyöpään. Sama homma hoituu vaikka perunajauholla, jos talkin tarvetta on. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu! Perunajauhokin varmasti käy :) Talkin käytössä varmaan se määrä ratkaisee, mutta on varmasti totta, että kannattaa valita se turvallisempi vaihtoehto.

   Poista