Suurperheen yöt

suurperheen yöt

Joskus unohdan, että me ollaan jollain mittarilla ihan oikeasti suurperhe...

Tai no kyllähän sen muistaa silloin, kun pitää vuokrata minibussi, että päästään koko porukalla johonkin. Niinäkin hetkinä sen tajuaa, kun imetän vauvaa, 2-vuotias roikkuu paidassa, 5-vuotias haluis just nyt puuroo voisilmällä ja 10-vuotiaallakin olisi jotain tosi tärkeää asiaa. Bonuslapsiltakin pitäisi ehtiä kysymään miten niillä menee.... Silloin tunnen aika moista riittämättömyyttä. Onneksi mies tekee tosi paljon töitä kotoa käsin ja apukäsiä on saatavilla kaiken maailman kakkakriiseihin, tai mitä nyt vauvaperheessä joskus tulee...

Iltaisin saa varautua siihen, että vauvalla on 19 - 21 välillä hieman mahavaivoja, mutta yöitkuja ei onneksi ole. Yleensä illat jompikumpi meistä vanhemmista keinuttelee vauvaa pitkin kämppää. Välillä auttaa myös rinta, tai vauvahieronta ainakin hetkeksi. Tietenkin se hieman harmittaa, ettei pysty keskittymään kunnolla isompien iltatoimiin, kun on niin kiinni vauvassa. Vatsavaivat näyttää olevan kuitenkin kellon tarkkoja ja yöt nukutaankin super hyvin!

Lapsiperheen iltarutiinit


Illat menee meillä aika samalla kaavalla. Klo 19 suljetaan kaikki koneet, älylaitteet ja puhelimet. Tästä säännöstä pidetään aika tiukasti kiinni. Syödään iltapalaa ja koitetaan keksiä varsinkin kahdelle keskimmäiselle jotain rauhallista tekemistä hetkeksi. Kahdeksan maissa aletaan pikku hiljaa tehdä iltapesuja, levitetään perhepeti olkkariin ja mies lukee lastenhuoneessa iltasadun. Yleensä kaksi isompaa nukahtaa viimeistään klo 21. 2-vuotias sinnittelee hereillä hieman pidempään, mutta toisaalta se on hyvä, koska yleensä pystyn laskemaan vauvan unille vasta yhdeksän maissa, kun vatsavaivatkin rauhottuu.

Me levitetään perhepedin patjat lattialle. Se on turvallista vauvankin kannalta, niin ei tarvitse alkaa rajaamaan sänkyäkään huonekaluilla. Vauva nukkuu reunimmaisena, sitten minä, keskellä nukkuu 2-vuotias ja toisella reunalla mies. Vaikka 2-vuotias onkin hyvin hellä vauvaa kohtaan, niin on meistä turvallisempaa, ettei pienimmät nuku vierekkäin. Kun vauva on nukahtanut, otan 2-vuotiaan kainalooni ja silittelen hiukan. Yleensä V nukahtaakin silloin nopeasti. Tosin mulla on huono tapa jutella miehen kanssa aina silloin, kun pitäis nukuttaa 2-vuotiasta ja sen takia ehkä nukuttaminen hiukan venyy. Se vaan on yleensä semmonen melko rauhallinen väli juttelulle. Sillon ehtii keskittyä kunnolla siihen, mitä toisella on mielenpäällä.

Kun 2-vuotias on nukahtanut, niin yleensä nukkuu vauvakin. Saatan siirtää tyttöä hieman kauemmaksi vauvasta ja laittaa niiden väliin jonkun tyynyvallin (tyynyt riittävän kauaksi vauvasta), ettei tyttö käänny unissaan vahingossa vauvan päälle. Sitten menen itse vielä koneelle tähän ihan viereen työpisteelleni,  jos vaan jaksan. Toisinaan olen kyllä itsekin niin puhki, että nukahdan pikkusia nukuttaessa itsekin.

Vauva nukkuu tosi hyvin yönsä. Yöllä annan rintaa muutaman kerran, mutta se menee siinä unenpöppörössä ihan itsestään. 2-vuotiaskin nukkuu sikeesti läpi yön. Vaikka 2-vuotias nukahtaakin viimeisenä, niin yleensä se herääkin viimeisenä.

Jos siis joku tässä suurperheessä toimii, niin ainakin me nukutaan super hyvin!

Perhepeti on suurperheen öiden pelastaja!


Lapset ovat itse siirtyneet omasta halustaan omiin sänkyihinsä lastenhuoneeseen, kun he ovat siihen valmiita. Tämä halu on syttynyt siinä 3 - 4 vuotiaana. Vaikka emme olekaan kieltäneet yöllä tulemasta viereemme, niin jostain syystä lapset ovat nukkuneet omissa sängyissään siitä lähtien mielellään yönsä. 

Pienemmät tuntuu nukkuvan super hyvin perhepedissä. On hassua, että vaikka meillä onkin vauva, niin en kärsi univajeesta, kunhan itsekin maltan öisin nukkua. Pystyn vastaamaan perhepedissä nukkuessa vauvan tarpeisiin nopeasti ja se helpottaa meidän kaikkien unta. 

<3 Riina 


Ps. Vaikka kuva on tollanen, niin ei meidän vauva nuku missään peittokasassa :D

2 kommenttia:

 1. Meillä myös on annettu vierihoitoa. Helpottaa öitä kovasti!
  ihanaa äitienpäivää Sinulle :) ps: vauva on niiiiin suloinen, oih!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu! Perhepeti kyllä lisää meillä ihan koko perheen hyvinvointia. Ihanaa äitienpäivää myös sulle ja kiva kun poikkesit lukemaan! <3

   Poista