Kemikaalihaaste

*Postaus sisältää affiliatelinkkejä 

Taipeeni oli verillä. Mieheni käsi kulki pitkin selkää levittäen rasvaa iholle, joka imi kaiken. Mikään määrä ei riittänyt. Välillä aamuisin heräsin silmät muurautuneina umpeen. Silmänympärys iho ohentui jytkyistä voiteista ja kaikesta siitä on muistona vieläkin valtavan mustat silmänaluset. Mietin olisiko ihoni koskaan enää ehjä...

Muistan ajan, jolloin mikään uni ei riittänyt. Laskin tarkkaan, kuinka monelta oppitunnilta voisin olla pois, jotta pääsisin vielä kurssilta läpi. Mietin, olinko vaan ihan hirmuisen laiska.... Myöhemmin kuitenkin tajusin sen johtuvan kemikaaleista. Ehkä homeestakin. Aivosumusta...

Rupesin reagoimaan voimakkaasti myös tuoksuille ja pyykinpesuaineille. Oli vaikea olla samassa tilassa, jossa jonkun vaatteet tuoksui huuhteluaineelle. Päätä särki, tuli huono olo... Kirpparivaatteiden edellisten käyttäjien pyykinpesuaineet aiheutti kutinaa ja ihon punoitusta. Reagoin myös joidenkin uusienkin vaatteiden värjäysaineille käyttöönottopesuista huolimatta.

Sitten tuli kummallisia oireita shampoisa, tiskiaineista ja pesuaineista. Päätä poltteli, käsiin ilmestyi vesikelloja ja haavoja. Herkistyin mm. metyyli-isotiatsolinonille, jota käytetään pesuaineiden säilöntäaineena.

Vasta, kun karsin kemikaalikuormaamme rankalla kädellä, oireet helpottui. Ihottuma on vihdoin poissa! Kemikaalit vaikuttavat omaan elämääni todella isosti, mutta onneksi niitä pystyy myös välttelemään. Omasta kodista on tullut turvapaikka, jossa keho saa levätä kemikaalikuormalta.kemikaalihaaste

 Jouduin etsimään atooppiselle iholleni sopivaa shampoota hieman kissojen ja koirien kanssa. Onneksi löysin lopulta Flow kosmetiikalta*ekologisen rasulsavi-suola shampoon, joka sopii päästä varpaisiin asti. Suihkunurkkauksesta löytyykin vain tämä yksi tuote.


kemikaaliyliherkkyys


 Luovuin meikkaamisesta, rasvoista ja kasvojen puhdistusaineista. Aloin hellimään ihoani ruokaöljyillä. Silloin tällöin innostun ihonhoidosta ja puhdistan kasvoni kaurahiutaleilla. Kasvovesi ainekset löytyy maustehyllyltä.

metyyli-isotiatsolinoni

Maalasimme seiniä savimaalilla. Se tuntui raikastavan asuntomme ilmaa heti. Vanhan tapetin repiminen oli silti kamalaa. Olin kai hurjan allerginen liisterille. Ihoni punoitti ja kutisi. Maali tekee silti niin ihanan luonnollisen seinäpinnan, että jos asumme tässä vuokra-asunnossa vielä pitkään, niin maalamme sillä varmasti koko asunnon. Savimaalilla maalattu seinä näyttääkin siltä, että se hengittää.

pesuaineallergia

 Vaihdoimme tiskiaineen ekompaan. Kokeilin myös palatiskiainetta, mutta koska mies ei siitä innostunut, niin tein kompromissin. Sonett sopii hyvin!*Luovuimme itseasiassa kaikista muista pesuaineista. Käytämme sonetin tiskiainetta kaikkialle; lattioille, ikkunoille ja vessanpesuunkin. Silloin tällöin heitämme mukaan soodaa, sitruunaa ja etikkaa.

Öko-tex ei aina riitä... Saatan saada uusienkin vaatteiden värjäys- ja käsittelyaineista ihottumaa useammasta pesusta huolimatta. Suosin nykyään vaatteita, jotka ovat valmistettu ja värjätty eu:n sisällä. Kirpparivaatteet olisi ekoteko, mutta saatan saada oireita edellisten käyttäjien pyykinpesuaineista. Välillä useampikaan tuuletus ja pesukerta ei riitä. Silloin on vaan pakko luovuttaa ja antaa kirppariaarre eteenpäin. Onneksi kaikki ei ole ihan yhtä herkkiksii.Luin muutamia vuosia sitten hormooni toimintaa häiritsevistä ftalaateista ja luovuin keittiössä muovista miltein kokonaan. Silti jotain korjattavaakin vielä löytyy, sillä seikkailuille mukaan napataan usein muovipuollo. Se on mun #kemikaalihaaste

<3 Riina

2 kommenttia:

 1. Täällä kohtalotoveri! Mulla ongelma on se, ettei ole saatu kiinnni (sairaalan allergiatutkimuksista huolimatta) et mkä se on, mikä vaatteissa herkistää. Mulle tehtiin ihotestit, ei allergiaa millekään yleisille allergiaa aiheuttaville aineille. Silti monet vaatteet tekee ihan sekunneissa rakkuloita iholle, ja tarvitsen allergialääkettä ja kortisonia, et menee ohi. Ja mulle näitä tulee useammankin Euroopassa valmistetun ekomerkin vaatteista, sit joku myrkkyhalpisvaate ei tee mitään.=/ Kirpparivaatteissa hajustetut pesuaineet tekevät ostamisesta käytännössä mahdotonta.
  Oon aina ajatellut että olen varmaan ainoa tällainen. Mä paikkaan vanhoja vaatteita moneen kertaa, mukaanlukien alusvaatteet, kun uusien ostaminen on niin tuskaista ja hankalaa kun ei yhtään tiedä voiko vaatetta käyttää ikinä. Mulla on jäänyt mm. melkein viidenkympin ekoleggarit käyttämättä kun päälle pukiessa samantien alkoi hirveä kirvely ja koko iho täyteen rakkuloita, ei pesut auttanut, pesin vissiin 10 kertaa ja aina vaan tuli oireita ja väri oli vielä vaalea, ettei kovin kamalia väriaineitakaan ollut.

  Tuosta saippuasta, tuoksuuko se miltään? Kun osa ns. tuoksuttomista haisee sit aika vahvasti kuitenkin, mm. oliivisaippuan tuoksu oli mulle liikaa. Mutta palasaippuaan siirtyminen aina välillä houkuttaa.
  -kata

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurjalta kuulostaa... Itse en ole käynyt yliherkkyydestäni vielä ainakaan testeissä. Atooppinen ihottuma on tosin todettu jo paljon aijemmin. Ajattelen siten, että riittää, kun huomaan mistä iho reagoi ja pyrin sitten parhaani mukaan välttelemään yliherkkyyden aiheuttajia. Tietenkin se olisi tosin helpompaa, kun löytyisi jokin selkeä aiheuttaja ja diagnoosi allergiatesteissä...

   Itsekin oon alkanut lähiaikoina katsomaan reikäsiä vaatteita toisella silmällä oman yliherkkyyteni vuoksi. Ehkä niistä voisi vielä tehdä jotain uutta, tai paikata isompiakin reikiä... Sopivalla pesuaineilla pestyt vaatteet ovat aarteita!

   Facebookissa on muuten esimerkiksi metyyli-isotiatsolinonille herkistyneille vertaistukiryhmä ja samoin hajuste-ja kemikaaliyliherkille ryhmiä, joihin kannattaa tutustua. <3

   Mun nenääni itse rasulsavi-saippua ei pahemmin tuoksu miltään, mutta joskus ekokaupoissa on niin, että kyseistä saippuaa on kuljetettu esimerkiksi hamppu-, tai kehäkukkasaippuan kanssa samassa laatikossa, jolloin tuoksu on tarttunut pakkaukseen. Tällöin onneksi pakkauksen sissällä oleva saippua on silti tuoksuton varsinkin sen jälkeen, kun sen huuhtelee ja antaa kuivua.

   Kovasti voimia! <3

   -Riina

   Poista