Viherseiniä ja päivänvalolamppuja

viherilma*postaus sisältää affiliatelinkkejä

Päivänvalolamput ajautui keittiöömme jo muutamia vuosia sitten. Luin jostain hörhöistä biohakkereista, jotka pyrkivät vaikuttamaan vireystilaansa valon avulla ja se oikeesti toimii! Valkoinen valo on ihanaa. Se toistaa värejä kauniisti ja samalla saamme aurinkoterapiaa. Päivänvalolamppu herättää kehomme uuteen päivään. Se piristää etenkin talvella, kun luonnonvaloa tulvii ikkunoista sisään yhä vähemmän. Päivänvalolampun valossa on myös hirmu hyvä lukea!

Valon värillä on väljä, kun vietämme yhä enemmän aikaa sisätiloissa. Olisi tietenkin ihanaa luvata,  että muutan elämäni ja hillun metsissä 14 tuntia päivässä. Tuskin kuitenkaan todellisuudessa pystyisin siihen. Koti on ennen kaikkea suoja ja turvapaikka stressaavalta maailmalta, mutta luonnon puutteessa saatamme sairastua kotonakin.  Viherilma kirjan * mukaan, ihminen viettää 90% elämästään sisätiloissa. Se on kaamee määrä!

Tarvitsemme toki myös himmeää lämpimän keltaista valoa


Lastenhuoneessa oli jonkin aikaa päivänvalolamppu kattolamppuna. Oli kuitenkin vaikea taivutella lapsia sammuttamaan valo tarpeeksi ajoissa, ettei se vaikuttaisi unen saantiin. Vaihdoimme lopulta lastenhuoneeseen lampun, jonka väriä ja voimakkuutta pystyy vaihtamaan iltaisin hyvin keltaiseksi ja himmeäksi. Koneaika loppuu meillä seitsemältä, joten sen jälkeen ei ole huolta tietokoneidenkaan sinisen valon melatoniinia häiritsevästä vaikutuksesta. (tosin näytön värin voi toki muuttaa halutessaan kellertäväksi iltaa kohden) Voin sanoa, että meillä nukutaan super hyvin! Yöt ovat lapsiperheessämme tosi rauhallisia. Valolla on siis tosiaankin väljä! En halunnut kuitenkaan luopua päivänvalolampuista lastenhuoneessakaan kokonaan...

viherseinä


Ilmaa puhdistavat kasvit & viherseinä


Lastenhuoneen ovea pidetään pääsääntöisesti päivisin kiinni, ettei pienin pääsisi syömään pikkulegoja. Tällöin kuitenkin ilmanvaihto hieman kärsii... Yritän muistaa tuulettaa huonetta varsinkin iltaisin. Yöllä, kun pienimmät lapset nukahtavat, lastenhuoneen ovenkin voi vihdoin pitää auki. Se ei kuitenkaan tunnu ihan riittävän. Tietenkin markkinoilla on kaiken maailman ilmanpuhdistimia, kosteuden tasapainottajia ja ionisaattoreita. Kovin suuria muutoksia emme voi kuitenkaan vuokra-asunnossa tehdä, joten ajattelin aloittaa kasveista.

Olen lukenut jo joitain vuosia sitten kasveista, jotka puhdistavat ilmaa ja poistavat ilmasta jopa kemikaaleja. Nasakin on tutkinut kasvien superkykyjä! Ajatus on kuulostanut mielenkiintoiselta, mutta olen tähän asti vain keskittynyt kotonamme sellaisiin kasveihin, joita voi syödä. Nyt haluan kuitenkin oikeasti parantaa lastenhuoneen ilmanlaatua, joten on hyvä hetki tutustua enemmän tähänkin puoleen!


Viherseinän* on kerrottu parantavan immuuni puolustusta, vähentävän väsymystä ja stressiä, antavan elinvoimaa, taistelutahtoa, elämäniloa, sekä parantavan vastustuskykyä.

On helpompi muuttaa olosuhteita, kuin omia tapojaan. Viherkasvien ja päivänvalolamppujen tuominen sisälle tuntuu yksinkertaiselta ja on mahtavaa lukea yhä enemmän tarinoita siitä, kuinka paljon niillä voi olla vaikutusta sisäilmaan. Tietenkin kaikesta voi tehdä vaikeaa ja kallista. Viherseinän voi hankkia valmiina ja silloin se maksaa monta tonnia. Itse ajattelin selvitä alle satasella.

Viherilma kirjassa keskityttiin yhteen kasviin; Kultaköynnökseen. Ongelma on kuitenkin siinä, että kyseinen kasvi on hieman myrkyllinen. Hussin kasviluettelossa Kultaköynnöksen kerrotaan olevan "paikallisesti ärsyttävä". Kirjassa kehotettiin nostamaan Kultaköynnökset tarpeeksi korkealle, lapsien ulottumattomiin, tai vastaavasti, odottaa niin kauan, että lapset olisi tarpeeksi isoja, eikä enää söisi vaivihkaa viherkasveja. En kuitenkaan voi odottaa ihan niin kauan ja pieniltä kiipeilijöiltä mikään ei ole tarpeeksi korkealla... Siksi päätin valita ilmaa puhdistavia kasveja, jotka ovat turvallisia lapsillekin.

Valitsin ensimmäiseksi lastenhuoneen ilmaa puhdistavaksi kasviksi Rönsyliljan. Se on täysin myrkytön. Rönsylilja poistaa huoneilmasta ainakin formaldehylliä ja ksyleeniä. Rönsyliljoja löytyi sopivasti Prismasta 3,45€/kpl. Ostin niitä aluksi viisi. Se kasvattaa rönsyihin uusia pieniä kasvinalkuja, josta on helppo ottaa pistokkaita.

Kasvit tarvitsee myös valoa. Sinisessä valossa kasvit kasvaa hujausessa, mutta ihmiselle se ei ole kovinkaan miellyttävä valaistus. Valkoinen valo sopii sen sijaan kummallekin, kasveille ja ihmisille.

Pismasta saa esimerkiksi Airamin päivänvalolamppuja. Kelvineitä on 6500, joka on jo inan liian korkea, ja lumeneitakin 850. Lumenet kertoo valon kirkkaudesta ja Kelvinit valon väristä. Optimaalisinta olisi, jos kumpikin luku olisi silti päivisin käytettävässä lampussa varsin korkea. Kelvineitä olisi hyvä olla 5000-5500 ja lumeneitakin olisi hyvä olla yli tuhat, mutta edullinen Airam päivänvalolamppu kelpaa meille hyvin paremman puutteessa. Prismasta niitä saa 4,90 eskudolla.... Netistä päivänvalolamppuja kannattaa metsästää esimerkiksi Valotornista.

päivänvalolamppu kasveille

Suomalaisten kansantauti on uupumus! 


Joka ikinen syksy yritämme pyristellä kaupungissa luonnon ja valonpuutetta vastaan. Aloitamme uusia harrastuksia, yritämme yhä kovemmin ponnistella, urheilla, syödä pillereitä purkista. Jos väsymme lisää, niin emme ole mielestämme vaan yrittäneet tarpeeksi. Viherilma kirja* lupaa helpottaa luonnon- ja valon puuteesta johtuvaa väsymystä helposti.. Tiedän kuinka tehokkaasti valo voi vaikuttaa elämääni. Aijon nyt testata sen myös näillä kasveilla. <3

Nämäkin postaukset saattavat kiinnostaa:

zero waste- yksinkertaistamalla runsautta
Jäniksen vuosi- Lapsiperheen tavaratulva
rti oravanpyörästä- onko väärin olla vapaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti