Kelan äitiyspakkaus pukee vauvat toisten vereen ja hikeen.

Kelan äitiyspakkaus, riistoa, elämiseen riittämättömiä palkkoja

Finnwatchin julkaisema raportti  äitiyspakkauksen tuotteiden vastuullisuudesta puhuu karua kieltä. Äitiyspakkauksen tuotteita on valmistettu tehtaissa, joissa on maksettu työntekijöille elämiseen riittämättömiä palkkoja, teetetty kohtuuttomia ylitöitä ja laistettu työturvallisuudesta! Suurin osa äitiyspakkauksen tuotteista on valmistettu ihmisoikeuksia polkevissa maissa. Riskimaissa valmistetut tuotteet teetettiin poikkeuksetta alihankkijoilla, jolloin todellisia tuotanto-olosuhteita on haasteellisempaa valvoa.

Lisäksi suurimmalla osalla äitiyspakkauksen tuotteita valmistuttavista yrityksistä ei ollut mitään hajua materiaalien alkuperästä. Esimerkiksi puuvillantuotannon eettisyys jäi hämärän peittoon lähes täysin.

Törkeää ylitöiden teettämistä oli mm. kustannusyhtiö Tammen käyttämällä tehtaalla, jossa painettiin äitiyspakkauksen lastenkirja. Siellä raportin mukaan viimeisen vuoden auditioinnin aikana jokaisena kuukautena oli teettetty ylitöitä yli lakisääteisen 36 tunnin maksimin. Törkeimmillään ylitöitä oli tehty yli 92h ylimääräistä. Valtaviin ylityömääriin oli kuulemma viranomaiien lupa...

 Myös muiden toimijoiden käyttämillä tehtailla oli valtavia ylitöiden teettämistä, sosiaaliturvamaksujen laiminlyöntiä, paloturvallisuuden vaarantamista, elämieen riittämättömiä palkkoja ja vapaapäivistä laistamista.

eettisempi äitiyspakkaus


Pöyrityttävintä kuitenkin oli, ettei äitiypakkaukseen eniten tuotteita valmistuttanut yritys Jutta Product oy vastannut Finnwatchin esittämiin kysymyksiin tuotteidensa vastuullisuudesta lainkaan. Kyseinen yritys vakuuttaa verkkosivuillaan tuotteiden oleven ekologisia ja "laaja-alaisen määrittelyn mukaan kestävän kehityken mukaisia". Jutta product oy valmisti vuoden 2018 äitiyspakkaukseen ylivoimaisesti eniten nimikkeitä, 21 tuotetta.

Kela väittää vaativansa äitiyspakkauksen tuotteita valmistavilta yritykistä vastuullisuutta jo nyt. Esimerkiksi Jutta Productin toimitusjohtaja kertoi kuitenkin Ylen haastattelussa, ettei voisi hinnoitella äitiyspakkaukseen tarjottavaa bodya yli neljän euron, ettei tipahda tarjouskilpailusta. On selvää, että sillä hinnalla voi olla suuria vaikeuksia valmistaa tuotteita vastuullisesti.

Vaikka Kela kertoo vaativansa toimijoilta mm. ILO yleissopimuksen noudattamista vähimmäisikää koskien,  niin Finnwatchin raportista käy ilmi, ettei tuotteiden valmistuttajat pääsääntöisesti tiedä miten materiaalit tuotteisiin tuotetaan, eikä näin ollen todellisuudessa pysty noudattamaan myöskään Kelan asettamia kilpailutuskriteerejä. On myöskin hiukan arveluttavaa, ettei Kela ilmeisesti vaadi ILO sopimuksen noudattamista kokonaisuudessaan.

Hyvää kuitenkin oli se, että suurinosa äitiyspakkaukseen tuotteita valmistaneista yrityksistä halusi olla tuotannostaan avoimia. Suurimmalla osalla toimijoiden käyttämistä tehtaista oli käytössä jonkinlainen vastuullisuussertifikaatti. Vain kaksi yritystä oli kuitenkin maksaneet jäsenyydestään BSCI auditiointijärjestelmään ja vain nämä yritykset olivat oikeutettu kuulemaan mahdollisista ongelmista käyttämissään alihankintatehtaissa kolmansissa maissa. Sosiaalien vastuun adititointi järjestelmät jättää Finnwatchin mukaan kuitenkin harmillisen usein elämiseen riittävät palkat tarkastelematta.

Äitiypakkauksen tuotteiden määrää on jatkuvasti kasvatettu. Viimeisen muutaman vuoden aikana äitiyspakkauksessa olevien nimikkeiden määrä on kasvanut viidestäkymmenestä (50) kuuteenkymmeneenneljään (64) ! On siis kohtuullista vaatia, että Kela tulee satsaamaan  jatkossa määrän sijaan laatuun, sekä vaatimaan äitiyspakkaukseen tulevien tuotteiden valmistuksessa ekologisuutta ja ihmisoikeuksien noudattamista. Kelan on oltava valmis maksamaan myös se hinta tuotteista, että eettisten tuotteiden tuottaminen on ylipäätään mahdollista.

- Riina

2 kommenttia:

  1. Just! :/ Jos sama meno jatkuu, niin ei tarvitse paljoa miettiä ottaako pakkausta enää..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä. Haluaisin kumminkin uskoa, että kissan pydälle nostamisella olisi merkitystä ja Kela lunastaisi lupauksensa vastuullisuuden lisäämisestä. Sitä odotellessa... Kiva, kun luit ja kommentoit <3

      Poista