Tunteiden mahtava voima!


Sulje silmäsi. Ajattele sinulle rakasta ihmistä. Tunnetko, kuinka lämmin tunne valtaa pikku hiljaa koko kehon? Hyvänolon hormooneja alkaa erittyä.

Musta on valtavan kiehtovaa, että tunteilla voimme vaikuttaa siihen, millaisia hormooneja kehossamme erittyy! Hormoneilla on taas vaikutusta sairauksien puhkeamiseen. Jos esimerkiksi tressihormoni kortisolia erittyy liian pitkään, se vaikuttaa mm. verensokeriin. Keho ei myöskään pysty enää käsittelemään rasvaa, proteiineja ja hiilihydraatteja tehokkaasti. Paino saattaa nousta, tai päätä särkeä jatkuvasti. Vastustuskyky alenee ja saatat saada kaikki maailman flunssat. Haavatkin paranee hitaammin. 

Immuunipuolustuksemme teho heilahtelee mielialojemme mukaan! Rakkauden osoittaminen hellii immuunijärjestelmää. Ahdistus, unettomuus, tai vaikka työtressi altistaa meidät sen sijaan pitkään jatkuessa sairauksille.

Plasebo on hyvä esimerkki siitä, kuinka keho alkaa toimimaan pelkkien tunteiden kautta. Kun kuvittelemme lääkkeen auttavan, keho alkaa tuotta mm. endorfiinejä, jotka tuottaa hyvää oloa ja vaikuttaa esimerkiksi kipuun.  

Olen itse aikamoinen stressi-Erkki! Atooppinen ihottuma paheni aina stressatessa. Nyt ihottuma on onneksi pysynyt jo pitempään poissa, kun voin vaikuttaa elämänrytmiini! Silti edelleen huomaan, kuinka kiireen keskellä alan esimerkiksi purra hampaita tiukasti yhteen, hartiat jännittyy ja rupean päästelemään sammakoita suusta. Hätiköin ja panikoin.

Koska tiedostan stressiherkkyyteni olen ottanut entistä enemmän työkaluja arkeeni stressin ehkäisemiseksi. Minimalismi auttaa oikeasti murehtijaa. Kiirreettömyyden vaaliminen,  hengitysharjoitukset ja mindfulness on käytössä päivittäin. Aina en onnistu, mutta onneksi voi aina seuraavassa hetkessä yrittää uudestaan.

Tietenkin on myös hyvää lyhytkestoista stressiä, joka auttaa meidät suoriutumaan käsillä olevasta tehtävästä. Ei ole vain yhtä kertaa, kun olen puristanut koulu-, tai työtehtävän kasaan viime metreillä. Silloin jostain syntyy superkykyjä. Uskon kuitenkin ehkä ennemmin flow tilan luomiseen, kuin stressin voimaan. Kun asioille antaa tilaa ja oman aikansa, voi olla hyvinkin tehokas, eikä tarvi turhaan ahdistua, tai tehdä asioita kiukun voimalla. Kun ihminen tekee jotain merkityksellistä, haaste on sopiva ja tekemiselle on oikeasti aikaa tarpeeksi, niin silloin ihmisen sanotaan olevan onnellisimmillaan.

<3 Riina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti