Pieni koti antaa rahaa, aikaa ja paremman omantunnon.


Rakastan asua pienessä kodissa. 56 kolmio on juuri sopiva kuusihenkiselle perheellemme. Vaikka olemmekin tinkineet neliöistä, emme ole luopuneet mistään tärkeästä. Sen sijaan olemme saaneet enemmän aikaa, rahaa ja paremman omantunnon. 

 Asumme kylmässä pohjolassa ja olemme yksi suurimmista ilmastoa kuormittavista kansoista suhteessa asukaslukuun. Pienessä kodissa asuminen on siis meille ilmastoteko! Asumisen suurin ilmastovaikutus koituu lämmityksestä. Erilaisten rakennusten lämmittäminen vie 27% koko energian kulutuksestamme. Ei siis ole ihme, että ilmastoaktiivit pyrkii vaikuttamaan kotien sisälämpötilaan. Jo yhdenkin asteen lasku sisälämpötilassa tuottaa valtavan positiivisen ilmastovaikutuksen. Turhia neliöitä on turha lämmittää!

Valtavat lämmitetyt sisätilat pitäisi muutoinkin hyödyntää paremmin. Meillä on Suomessa talvella valtavasti lämmitettyä sisätilaa, joita voisi ihan hyvin hyödyntää vaikka ruuan kasvattamiseen. Urbaanin omavaraisuuden ideologiaa hyödynnetään ihan liian vähän. Myönnän itsekin haaveilevani kasvimaasta maaseudulla, vaikka sitä mukaan, kun liikenteen saasteita saadaan suitsittua, voi kaupungissa ikkunalaudalla kasvatettu chili olla yhtä puhdas, kuin maaseudun kasvihuone kasvis.

Kaupungissa asuminen vähentää tarvetta haalia asuinneliöitä turhan paljoa vain yhden ruokakunnan käyttöön. Taloyhtiöiden yhteiset askarteluhuoneet, kirjastot, jaetut työtilat ja lähikahvilat auttaa osaltaan karsimaan turhia neliöitä.Tietenkin kyse on myös rahasta. Pieni koti tarkoittaa pienempää vuokraa ja vapauttaa näin ollen resursseja muualle. Normaali asumisväljyys kuusihenkiselle perheelle on 20,9/hlö. Se tarkottaisi 125,4 kotia. Sen lisäksi, että sen kokoisia asuntoja on varsin vähän vuokrattavana, niin joutuisimme maksamaan siitä vähintään 400€ enemmän vuokraa, kuin nykyisestä kodistamme.  Sillä hinnalla saa jo aika monta luomuporkkanaa. 

Pieni koti tarkoittaa myös sitä, ettei meidän tarvitse tienata älyttömyyksiä tullaksemme toimeen. Voimme toteuttaa pieniä työhön liittyviäkin unelmia rennommin, kun takaraivossa ei jyskytä niin valtava painolasti vuokran maksusta. Työn tekeminen sopeutetaan muun elämän mukaan, ei toisin päin. Elämme pienen kodin ansiosta varsin vapaata arkea. Mulla ei ole tullut kiirettä palata äitiysloman jälkeen töihin, vaan olen voinut hyvillä mielin jäädä hoitovapaalle. 
Kaikki lähtee omista tarpeistamme. Me tarvitsemme yhden huoneen miehen työhuoneeksi. Keittiössä syödään ja askarrellaan. Lastenhuoneen kaapit kätkee syövereihinsä lelujen lisäksi imurin ja välikausivaatteet. Me tarvitaan paljon vähemmän, kuin olisin uskonut. Pieni koti tarjoaa vapautta ja mahdollisuuksia sopivassa suhteessa. 

<3 Riina 


1 kommentti:

  1. Kiitos lämmitystä koskevista tiedoista. Asumme kerrostalossa, joten se ei tietenkään ole 1:1 vertailukelpoinen. On hyvä tietää, että elämisen suurin vaikutus ilmastoon tulee lämmityksestä. Patteriverkoston perussäätöön on tarkoitus tehdä pian huoltotöitä. Olen lukenut, että lämmitystä voidaan tehostaa vielä enemmän tällä tavoin.

    VastaaPoista