Lastenhuone & lelut


Tänään harmaa harso peitti taivasta ja valoa tulvi sisälle vain niukasti. Päätin silti tuulettaa möröt pimeistä kaapeista ja kertoa hieman lastenhuoneesta. 

Vaikka rakastankin minimalismia ja inhoan muovileluja, niin tässä huoneessa olen tehnyt muutammia kompromisseja. Meillä on leluja ja tavaroita lastenhuoneessa suhteellisen paljon. Ilo, leikki, luovuus ja innostus yritetään ottaa pienessäkin tilassa huomioon. Vaikka tavaraa on runsaasti, niin niiden tulee kuitenkin mahtua omille paikoilleen. 

Toisaalta minimalismi ei tarkoita välttämättä sitä, että tavaraa täytyisi olla valtavan vähän, jos ne kaikki on oikeasti tarpeellisia, Kirjoja rakastavalla minimalistilla voi olla vaikka 3000 kirjaa ja hän voi silti pitää itseään minimalistina.. Tärkeintä on se, mitä jää jäljelle ja niille asioille, joita pitää tärkeänä tehdään tarpeeksi tilaa. Minimalistin ei siis tarvitse omistaa vain sataa tavaraa, mutta erilaiset minimalismipelit auttaa pohtimaan, mikä on tärkeää ja mihin oikeasti haluaa aikansa kuluttaa.Lastenhuoneessa nukkuu 7v poika ja 11v tyttö. Päivisin siellä saa leikkiä myös 3-vuotias, mutta 1v kuopus vain pieniä hetkiä ja silloinkin vanhempien tiukassa valvonnassa. Tässä huoneessa on meinaan tukehtumisvaara... Pikkulegoja löytyy välillä yllättävistäkin paikoista... 

Lattia yritetään pitää mahdollisimman vapaana, jotta leikeille olisi tilaa ja huone olisi helpompi siivota. Sängyn alta ei siis löydy lelukoreja ja suuri osa tavaroista on sijoitettu kaappeihin. Lattialla on tilaa vaikka satujoogailla. Kids yoga on meidän suosikki! Se on englanniksi, mutta diginatiivi eskarilainenkin ymmärtää sen verran hyvin englantia, ettei se sitä paljoa hidasta. 

Välillä lastenhuoneeseen on rakennettu esterata, lattia on täynnä pikkulegoja, tai miekat heiluu villisti. Meillä on kuitenkin yksi sääntö sotkujen suhteen.... Vasta sitten pääsee koneelle, kun sotkut on siivottu ja lisäksi koneelle pääsee vasta, kun mies on lopettanut työt, sillä tietokoneet ovat miehen työhuoneessa. Siirsimme ne sinne mahdollisten palonestoaineiden takia. Bromi, tai muut elektroniikan kemikaalit eivät välttämättä ole mitään kivaa kamaa varsinkaan tilassa, jossa vietetään paljon aikaa nukkuenkin. Koneaika meillä loppuu kuudelta arkipäivinä ja seitsemältä viikonloppuisin. 

Nukkekoti ja siihen muutamia huonekaluja hankittiin viime jouluna esikoiselle yhdistetyksi joulu ja synttärilahjaksi. Se on ollut kaikkien mielestä oikein ihana ja hyvä ostos. Osan nukkekodin huonekaluista ja tarvikkeista esikoinen on tehnyt itse.


Lastenhuone on asunnon isoin makuuhuone, jossa on eniten myös kaappeja. Huoneessa on kuusi vanhaa kapeaa kiinteää kaappia,  joissa osassa on lasten tavaroiden lisäksi mm. vilttejä ja makuupusseja, miehen takkeja, imuri, lasten ja mun talvivaatteita ja kenkiä, sekä joitain säilytettäviä vaatteita jemmassa odottamassa lapselta toiselle. Yläkaapeissa on miehen tavaroita. Lasten tavaroita löytyy kolmesta kaapista, joissa yhdessä on legojen lisäksi kaikki sisävaatteet. 

Pelejä löytyy kolmelta hyllyltä. Alahyllyillä on ulosvedettävät pahvilaatikot, jossa pelejä pidetään vierekkäin ja pystyssä rinnakkain. Tällöin pelejä on helpompi valita. Ajan kanssa joidenkin pelien laatikot ovat kuitenkin kuluneet ja siksi osa on siirretty pussukoihin, niin kuin esimerkiksi muistipeli. Silloin kaikki palat pysyy korjussa. Ylimmällä hyllyllä on sellaisia pelejä, jotka on hiukan turhan vaikeita huoneessa vierailevalle kolme vuotiaalle. 

Kirjoja on yhteensä 60kpl, jonka lisäksi tietenkin on vielä kirjastonkirjatkin. Pidän tätä kirjamäärää oikein sopivana. Kuuteenkymmeneen mahtuu kyllä hyvä määrä lempikirjoja ja siihen ei edes lasketa vielä sarjiksia. 

Kaapissa on myös salkuissa esikoisen taiteilijatarvikkeita; hiiltä, vesivärejä ja öljyvärejä, sekä suteja.. Akryylivärit annoimme pois, sillä ne haisi hiukan turhan tujulta. Talvivaatteiden sekaan on jemmattuna myös maalausteline. Se kaivetaan aina tarpeen tullen esiin. 

Legot säilytetään vaatekaapin alahyllyllä. Niitä on omaan makuuni aivan valtavasti! Kahdessa suuressa kassissa legot on helppo nostaa keskelle lattiaa kaiveltavaksi. Tähän asti en ole niiden määrää  rajoittanut, mutta nyt pussien reunat alkaa ulkaavasti lähestyä.. Musta niitä on nyt jo hieman liikaa, mutta miehen mukaan legojen määrä on suorassa suhteessa siihen, kuinka paljon vanhemmat rakastavat lapsiaan :D 

Toisesta kaapista löytyy esikoisen askartelulaatikko, josta löytyy mm. helmiä, kangasta ja nauhoja. Valkoisesta laatikosta löytyy käsikonsoli ja muutamia pelejä. Kummallekin lapselle on yhdellä hyllyllä  "muistolaatikko". Sinnne säilötään kaikki tärkeä ja henkilökohtainen. Kaapista löytyy myös tusseja, värikyniä, viivottimia. saksia, terottimia, kumeja, piirustuspaperia ja tehtäväkirjoja. Yhdellä hyllyllä on korillinen leikkiruokia, jotka on myös kovassa käytössä edelleen. 


Kaapista löytyy yksi sälälelulaatikko, jossa on mm. autoja, hyrrä ja lääkärilaukku. Miekat, taistelukirves ja kilpi on tuonut paljon iloa ja lapset jatkaa miekkaleikkeijä mielellään ulkonakin. Pohjoismaiden suurimmalla sisäpihalla on kyllä tilaa hiukan huitoa ja pelastaa muutma prinssi pulasta. Lohikäärmekilven ja siihen kuuluvan miekan poikanen valitsi seitsemänvuotis lahjaksi. 

 Sarjakuvat on sängynpäädyssä esikoisen puukäsitöissä tekemässä lehtitelineessä. Lapset jää usein sarjikset kädessä iltasadun jälkeen metsästelemään nukkumattia.

Lastenhuoneen ilkkunalaudalla on ilmaa puhdistavien kasvien lisäksi kassakone ja pieni korillinen rooliasuja. Osan naamareista lapset on askarrellut itse. Missä milloinkin kirmaa taikahevonen, joka hankittiin aikanaan ihanan Ahdin tilan puodista. Sängyissä lymyilee muutamia pehmoleluja. 

Minimalisti mutsin lapsilla on siis tavaraa 56m2 minikodissa kyllä ihan riittävästi. Kaikelle tärkeälle koitetaan tehdä sopivasti tilaa. Silloin kun uusia tavaroita tulee lastenhuoneen ovesta sisään, niin usein jotain turhaa laitetaan kiertoon. Pääasia, ettei tavaraan huku ja ne on helppo palauttaa paikalleen. 

<3 Riina 

Tämäkin postaus saattaa kiinnostaa: 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti