Tavaroita kohtuudella ja suursiivouksesta rutiiniksi


Oon hieman sitä mieltä, että ihmiset ostaa liikaa tavaroita, joita eivät todellisuudessa tarvitse, ehdi käyttää, tai pidä edes huolta. Pidän kovasti Ilana Aallon ajatuksesta, että tavara sisältää vastuun. Meidän pitäisi ennen ostopäätöstä miettiä, ehdimmekö huolehtia kaikesta siitä kamasta, mitä hankimme.

On kiehtova ajatus, että hankkisin vain tavaroita, joista olen valmis huolehtimaan koko loppuelämäni ajan. Tekisinkö silloin erilaisia valintoja? En tarkoita tällä sitä, että kamat vaan sullottaisiin kanahäkkeihin, kaappeihin, tai varastoihin ja silti ostettais koko ajan lisää. Kaiken säilyttäminen "varmuuden vuoksi" ilman, että tavaroita ehtisi oikeasti koskaan käyttämään, ei tee hamsterista ekologista.

Tietenkin on eri asia hankkia tavaroita lapsille. Lopulta kuitenkin lapset kasvaa, vaatteet jää pieneksi ja kantoliina turhaksi. On tietenkin sekin jännää, jos niillekin joutuisi keksimään jonkun uuden käyttötarkoituksen, eikä ikinä, koskaan luopuisi mistään, mitä on joskus ostanut. Se menee kuitenkin hiukan turhan luovaksi ongelmanratkaisuksi mun makuuni. Me ei käytetä edes mattoja, joten mihin ne porkkanasose tahraiset, reikäiset, pieneksi jääneet bodyt oikein käyttäisi, kun räteiksi leikattuja lumppujakin on ihan tarpeeksi...

Pidän siitä, että tavarat ovat paikoillaan ja että koti olisi suht koht siisti, mutten silti haluaisi käyttää koko elämääni siivoamiseen. Järjestys tuo kuitenkin mulle kummallisen hallinnan tunteen ja ehkäisee turhaa stressaamista. Siksi haluaisin, että tavaroita olisi vain sen verran, mistä ehdin pitää huolta.Vaikka en oikeasti erityisen paljon rakastakaan siivoamista, niin huomaan, että aamupäivisin ja iltaisin rutiinin omaisesti sullon tavaroita omille paikoilleen ja näyttelen imuriakin lattioille.

Tosin olen lievittänyt siivousahdistustani silläkin, että olen lopettanut miehen tavaroista stressaamisen kokonaan. En pyyhi niistä pölyjä, tai siivoa mieheni kaappeja. Hän saa tehdä sen itse, kun siltä tuntuu...  Lapsia pyydän kerran päivässä siivoamaan huoneensa ja imuroimaan isoimmat pölypallot aina tarpeen mukaan. Itse koitan järjestellä isompien lasten huoneen kerran viikossa, tai vähintään joka toinen viikko.

Vaikka rutiinit saattavat kuulostaa kuolettavan tylsiltä, niin meillä ne helpottavat huomattavasti esimerkiksi lasten nukahtamista. Lapset lopettavat pelikoneilla roikkumisen arkisin klo 18 ja viikonloppuisin klo 19. Sen jälkeen hiukan vielä ehtii leikkimään ja syömään rauhassa iltapalaa ilman, että nukahtamiset venyisi liian myöhäiseksi. Aamut on todella paljon helpompia, kun lapsilla on alla kunnon yöunet.

Kaaos lisää stressiä ja arki saattaa mennä vaan tulipalojen sammutteluksi. Opettelen edelleen uusia keinoja helpottaa turhaa säätämistä. Haluan tehdä elämästämme edelleen yksinkertaisempaa ja mutkattomampaa ja siksi innostun usein kokeilemaan uusia tapoja hallita arkeamme.

Rutiinien luominen auttaa vapauttamaan voimavaroja sellaisille asioille, johon todellisuudessa oikeasti haluaisin keskittyä. Kun jostakin tekemisestä tulee rutiini, kuten vaikka hampaiden pesusta, niin se ei vaadi enää kovin paljoa arjessa ponnisteluja.

Se, että siivousrutiinit toimisi, vaatii sitä, että asunnon koko ja tavaramäärä on juuri sopiva. On pysäyttävää ajatella, että nykyajan ihmisellä on enemmän tavaraa, kuin entisaikojen kuninkailla! Tietenkin aina voisi palkata siivoojan tekemään senkin työn puolestani ja vapauttaa aikaani sillä tavoin tärkeimmille asioille. Jostain syystä haluan pitää kotini kuitenkin vielä ainakin omissa käsissäni. Sitä paitsi olisin varmasti juuri se tyyppi, joka siivoaa kotinsa ennen, kuin kehtaa päästää siivoojan sisään.

Olen kuitenkin päättänyt kokeilla arjessani pieniä tekniikoita, jotka saattavat kuulemma tehdä arjestamme hieman taas helpompaa.

Olen päättänyt lopettaa suursiivoukset kokonaan! 

Jos teen joka päivä vähän, niin mun ei tarvitse koskaan enää tehdä joulu-, tai kevätsiivouksia. Samalla voin tasapainottaa myös tavaramääräämme sille tasolle, että varmasti jaksan huolehtia niistä jatkossakin.

Siivoamisesta on hyvä jäädä hieman nälkäiseksi, sillä  silloin ei koskaan iske taisteluväsymys.
Jos tekee pitkin vuotta jotain pientä joka päivä, niin ei ehkä hävetä silloinkaan, jos kuukausi ennen joulua ystävä erehtyy avaamaan vaatehuoneen oven. En tarkoita, että koti tarvii välttämättä olla tip top, jos se ei tunnu tärkeältä. Itse vaan voin paremmin, jos tavarat ei pursuile kaapeista ja ne on jokseenkin järjestyksessä. Inhoan itse asiassa siivoamista niin paljon, että on hyvä tehdä vähän ja usein, kun itkeä pölyn keskellä päivää ennen talvipäivänseisausta.

Vähän ja usein on lopulta tehokkaampaa, kuin uuvuttaa itsensä kerran, tai kaksi vuodessa kaappien suursiivouksella. Kaikkea ei tarvitse tehdä juuri nyt. Kesksittymällä yhteen asiaan kerrallaan saadaan lopulta koko homma hoidettua ilman valtavaa ahdistusta, niin kuin vaikka KonMari prosessissakin, jossa asiat pilkotaan riittävän pieniin osiin. Jos jokin tavoite tuntuu liian isolta, niin se vaan tarkoittaa sitä, että on haukkaamassa liian suuren palan kerralla. Seuraavaa kertaa voi vielä helpottaa sillä, että karsii samalla turhia asioita pois elämästä ja yksinkertaistaa arkea siten, että jäljelle jää vaan ne asiat, jotka todella haluat ja tarvitset.

Sillä vähemmän on enemmän siivoamisessakin ;)

Näin lopetan suursiivoukset koko loppuelämäksi: 

1. Listaan (vaikka bujoon) jokaisen huoneen kaikki siivoustehtävät, (paitsi ne jotka teen muutenkin rutiininomaisesti joka päivä)

Esimerkiksi näin:

Keittiö

Ikkunan pesu
Uunin puhdistus
Maustekaappi
Kuiva-ainekaappi
Ompelukaappi
Pakastimen sulatus (silloin tällöin)
Jääkaapin pesu
Lattialistat
Roskiskaapin pyyhkiminen
jne.

2. Laitan munakello soimaan esimerkiksi 10 minuutin päähän ja tee sen verran tehtäviä listalta, kun ehdit. Sen jälkeen vain tiputan rätin kädestä ja jatkan huomenna. Jätän itsesi nälkäiseksi! Ei haittaa vaikken saisikaan kaikkea tehtyä kerralla. (Silläkään ei ole merkitystä, vaikka joskus jäisi päivä, kaksi, tai viikkokin välistä. Voin aina jatkaa siitä, mihin jäin edellisellä kerralla)

3. Ruksitan tehdyt työt ja kirjoitan ne uudelle bujon siivoussivulle sitä mukaan, kun saan ne tehdyksi.<3 Riina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti