Halauan oppia rakastamaan niitäHaluaisin sanoa, että olen sinut kuukautisteni kanssa ja pystyisin näkemään kiertoni vain voimauttavana, mutta mä vasta opettelen.

Joku voi ajatella, että kuukautiset vaikuttaa naiseen vasta, kun puolukkapäivät alkaa, mutta eihän se niin mene. Keho alkaa valmistautua kuukautisiin jo paljon ennen, kun verta alkaa valumaan. Olen itse silloin lyhytpinnaisempi, kärkkäämpi, väsyneempi ja koko keho huutaa omaa tilaa ja rauhaa. Liian harvoin vastaan kehoni pyyntöön ja tuloksena on hieman liian kiukkuinen nainen. Siinä vaiheessa menkkamaja ei olisi pahitteeksi.

En tarkoita menkkamajalla sitä, että yhteisön tulisi ajaa nainen potemaan kuukautisiaan yksin johonkin savimajaan, syrjään muista. On kuitenkin hyvä olla itselleen lempeämpi, tiedostaa omat tarpeet ja tilan tarve.

Muistan, kun omat kuukautiseni alkoivat. Tilanne oli hieman tragikoominen. Kuiskasin äidille, että nyt ne kuukautiset taisi alkaa. Musta tuntui hieman vaivaantuneelta ja asia tuntui kuin salaisuudelta. Käteen sujautettiin side ja menin yksin ihmettelemään vessaan, että kuinka se oikein pistetään. Siskot parveilivat vessanoven takana ja muutaman vuoden vanhempi siskoni itki, sillä hänen kuukautisensa ei vielä olleet alkaneet. Se oli kuulemma epäreilua.

Toivon, että olen jo osannut puhua hieman avoimemmin kuukautisista jo ennalta omalle esikoiselleni. Kyllähän oma äitinikin puhui... Ainakin paljon enemmän, kuin hänen oma äitinsä.

Mediassa kauhistellaan tyttöjä, jotka on pois koulusta kuukautisten aikana. Pitäis vaan heittää särkylääke naamaan, tuplaside pikkareihin ja mennä tuulta päin! Toitotetaan, ettei kuukautisilla ole mitään lääketieteellistä tarvetta.... Että ehkäsypillereitä voisi huoletta syödä kokoajan ja unohtaa puolukkapäivät kokonaan. Olen huolestunut trendissä, jossa kuukautisten normalisoinnin sijaan, yritetään unohtaa kuukautiset kokonaan. Kuukautiset vie vuodessa vain ehkä vajaa 2 kuukautta, joka on luultavasti vähemmän, kun miehet potee mies flunssaansa.

Usein unohdetaan se, millainen voima naisen kierrolla on. Miten kuuntelemalla itseään ja elämällä oman kiertonsa mukaan, voikin tapahtua jotain maagista. Voikin löytää itsestään jotain uusia voimia, jotka kumpuaa naiseudesta ja syklisyydestä.

Uskon, että työelämäkin tulevaisuudessa muuntuu niin, että ihmiset saavat tehdä töitä oman henkilökohtaisen rytminsä mukaan. On ihan eri asia tehdä kuukautisten aikana niitä asioita, jotka tuntuu silloin hyvältä, kun koittaa repiä itsestään kaikki irti huolimatta siitä, että keho haraisi vastaan. On ihan terveellistä hidastaa. Syödä vähän suklaata ja ottaa enemmän tilaa itselleen.

En tarkoita tällä sitä, että jos on oikeasti ongelmia kuukautisten kanssa, etteikö niihin pidä etsiä apua lääkäriltä, tai vaikka luontaistuotteista, kuten macasta, tai syödä särkylääkkeitä, jos niitä kokee tarvitsevansa. Normaalit kuukautiset kuitenkin kuuluu elämään ja niitä voi juhlia, niistä saa nauttia ja niitä voi ihan hyvin kirotakin.

Musta on kiehtovaa, miten naisen keho uudistuu joka kuukausi. Kohdun vanha limakalvo valuu pois ja kohtu valmistautuu uuteen kiertoon. Munarakkula kypsyy, irtoaa ja se muuntuu keltarauhaseksi, joka parin viikon päästä surkastuu, jos munasolu ei hedelmöittynyt. Keltarauhasen surkastuminen saa aikaan sen, että kohdun uloin limakalvo irtoaa ja valuu pois.. On myös mahtavaa, kuinka oman kierron ymmärtäminen helpottaa ehkäisyn suunnittelua. Naisen keho on kyllä ihmeellinen!

... ja todellakin aion yrittää juhlia tästä lähin ihan koko kiertoani!

  Riina


2 kommenttia:

  1. Eikä apua, kommentoin nyt joka julkaisuun, mutta sulla on kiinnostavia aiheita! :D Itse olen herännyt pohtimaan menkkoja viime aikoina, ja ikää on jo pian 27. Tätä ennen en ole hirveästi pohtinut niitä, sillä minulla ei ole ollut erityisiä ongelmia menkkojen kanssa. Jos kipua niin nappaan tehokkaan särkylääkkeen (ja minulla reuman puolesta niitä riittää). Aloin kiinnostua kierrosta vasta poikaystävieni kommenttien takia, sillä jostain syystä he ovat kaikki olleet kiinnostuneita ja aika valistuneita menkoista (nykyinen mieheni on lääkealalla ja on päivittäin tekemisissä naisten ja hormonivalmisteiden/naistentautien kanssa). Mieheni kertoi minun kierrostani asioita joita oli huomannut (ja minä en, koska en ole hölmönä ajatellut asiaa). Erityisesti seksihaluni vaihtelevat koko kuukauden ajan riippuen kierron vaiheesta. Mieheni osaa aika tarkalleen ennustaa milloin mikäkin vaihe on menossa (ja ehkä muistaa ne ulkoa, koska suht säännöllinen kierto), sillä mielialani ja tapani kaivata läheisyyttä vaihtelee. En ole koskaan käyttänyt hormoneita, jotka olisivat sotkeneet/tasoittaneet fiiliksiä, joten sinälläkin olen tottunut ehkä itse tähän kiertoon enkä ajatellut asiaa sen enempää. Jooga on ehkä ainoa laji, jossa on omalla kohdalla käsitelty naisen kiertoa ja miten nauttia siitä joka vaiheessa. Suosittelen lukemaan Joogaa naisille kirjan, siellä oli hyviä harjoituksia mm. Kuukautiskipujen välttämiseen jne. Ja itseasissa kun joogasin ennen 3krt viikossa, en kärsinyt menkkakivuista kamalasti. Tekisi mieli "opiskella" lisääkin tästä aiheesta, hyvä kun kuukautiset eivät ole nykyään tabu :) Erityisen iloinen olen ollut miesteni kiinnostuksesta/tietotasosta kuukautisten suhteen. Nykyinen mieheni ostaa aina minulle siteet ja muut "naistenjutut" kun käy kaupassa/apteekissa ja kaveripoikien kanssa voidaan jutella menkoista siinä missä muistakin ongelmista. Tyttöjen kanssa taas voidaan puhua menkoista, seksistä ja mistä tahansa (jopa koulussa keskusteltiin asiasta koko luokan kanssa avoimesti vaikkei kaikki tunteneet toisiaan). :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oh, huomasin kommenttisi tähän tekstiin vasta nyt. Mahtavaa, että sulla on ollu tollasia poikaystäviä! <3 Mun kumppanien kommentit on rajoittunu tähän asti lähinnä siihen, että "onks sulla menkat?", tai "pitääkö nyt käyttää kumia?" Vasta nyt, kun itse olen seurannut tarkemmin kiertoani ja puhunut siitä myös kumppanilleni, niin eri kierron vaiheita ollaan saatu ihmetellä yhdessä ja se on ollut hurjan herättelevää! Kiitos hurjasti kirjasuosituksesta! <3

      Poista