Mun siivousrutiinit + fly lady

fly lady

Lapsiperheen minimalismi on hallittua kaaosta. Kaikki ei todellakaan ole aina täydellistä ja pienessä kodissa pienikin sotku saa aikaan silmien kirvelyä. Rakastan kuitenkin sitä tunnetta, että mulla on mahdollisuus hallita ympäristöäni. Elää minimalismin, pienen kodin, hidastelun ja taloudellisen fokusoinnin ansiosta sellaista arkea, josta nautin suunnattomasti!

Rakastan myös tätä aikaa, jolloin melkein mihin tahansa haasteeseen voi löytää vertaistukea, tai jonkun, joka voi opettaa miten asioita voi tehdä yksinkertaisemmin ja nautinnollisemmin. 

Vaikka oma elämämme ei ole täydellisen minimalistista, emme elä maailman pienimmässä kodissa, tai downshiftaa täysillä, niin on ihanaa, että löydän sellaisia työkaluja, jotka tukee juuri meidän arkea. Missä tahansa elämäntilanteessa voi hidastella, pysähtyä, kuluttaa fiksummin ja nauttia hieman enemmän vaikka siivoamisesta.........................................................................................................................................................

Viime aikoina olen lopettanut suursiivoukset kokonaan. Inhoan siivoamista, joten on mahtavaa, että sitäkin hommaa voi tehdä hieman siedettävämmäksi. Olen ottanut joitain vinkkejä siivousrutiineihini mm. FlyLady metodista.

Asumme melko pienessä kodissa. Meillä on 56m2 ja täällä asuu arkena 6 henkeä. Aikuistuneet bonuslapset käyvät silloin, kun muulta elämältään ehtivät. Vaikka rakastan pieniä koteja, niin en halua kotimme näyttävän varastolta. En siis sinänsä ihmettele, että monet lapsiperheet valitsevat isot neliöt, vaikka tavaran suhteen pyrkisikin minimalismiin. Meillä minimalismiin pyrin siis vain lähinnä minä ja lasten tavaramäärää pyritään pitämään jossain kohtuuden rajoissa, jolloin arki olisi hieman helpompaa. 

Kuuden hengen tavarat tarkoittaa, että esimerkiksi pienessä eteisessämme on n. 10 paria kenkiä. Lapsiperheessä ei riitä, että tavaroita karsii konmari päissään kerran ja sen jälkeen tavaramäärä olisi ikuisesti sopiva. Pieni koti ja lapsiperhe tarkoittaa tasapainoilua tilan, tarpeiden ja mielihyvän kanssa. 

Vaikka minimalismimutsina karsinkin mielelläni kaiken ylimääräisen, niin inhoan shoppailua! Takaraivossa painaa myös tavaran tuottama ekologinen ja eettinen kuorma. Yritän ostaa vaatteita mahdollisimman vähän, mutta kuitenkin kotimme säilytystilat, sekä oma mukavuudenhaluni ei oikein salli tavaroiden kierrätystä, kuin lapselta seuraavalle. En siis voi säilöä kaikkia vaatteita vuosikausiksi kaapinpohjalle, mutta yritän pitää jokaisen lapsen vaatekaapit mahdollisimman minimalistisena. Esimerkiksi esikoistyttäreni ja toiseksi vanhimman tyttäreni ikäero on 9 vuotta. Olisi siis vain hullua säilöä mekkoja minikotimme kaapissa niin kauaa!

Ajattelen, että omistamme tavarat sisältää vastuun. Yritän itse mm. karsia sellaisia harrastusvälineitä, jotka makaisi vain vuosikausia kaapinperällä. Pyrin pitämään vain sen verran tavaa, josta oikeasti jaksan pitää huolta. FlyLady  metodi vapauttaa mut ikuisiksi ajoiksi suursiivouspäivistä, mutta toisaalta taas pakottaa myös miettimään mikä tavaramäärä on meille sopiva.Siivousrutiinit 

Rutiinit auttaa myös ihan vaan arjen sujumisessa. Esimerkiksi meidän arkeemme olen ottanut tavaksi aamu, päivä ja iltarutiinit, sekä "zone siivoukset"- 

Käytän ajastinta siivoamiseen, sillä jostain syystä se motivoi ja on oikeastaan aika ihanaa vaan heittää rätti kädestä heti, kun kello pärähtää. Se mitä siinä ajassa ehdin, niin se riittää! 

Iltasin katson jokaisen lapsen vaatteet tuoleille valmiiksi aamua varten ja kerään tavarat paikoilleen. Lakaisen isommat murut harjalla ja ehkä näytän vähän moppia. Tarvittaessa siivoan vessan. Joskus saatan myös tiskata (20min) Mies pääsääntösesti levittää futonit ja jos olen pistänyt päivällä lakanat pyykkiin hän usein pistää uudet tilalle. Jos pyykkejä tarvitsee illalla vielä levittää, niin mies usein tekee senkin.

Aamulla rullaan futonit sivuun ja pistän pesukoneen päälle, keräilen aamuhässäkän tuottamat sotkut, taittelen kuivumassa olleet maitopurkit pahvinkeräykseen ja juon kahvia (20min) Koitan pitää aamuhommat minimissä, jotta ei tulis turhaa aamustressiä. Usein hoidan aamusiivoukset vasta, kun lapset on lähteneet kouluun.

Päivällä kerään lelut ja muut tavarat paikoilleen, imuroin, tai lakaisen lattiat. Pyyhin sormenjäljet keittiön ja parvekkeen lasiovista. Haen kaapeista vapaat henkarit ja levitän pyykit, sekä pistän uuden satsin vaatteita koneeseen. Tarvittaessa pistän lakanat pyykkiin. Jos kuopus nukkuu päiväunet, saatan mopata lattiat. (20min) Yleensä mies tiskaa, niin mun ei tarvi. Pääsääntösesti tiskataan vain kerran päivässä. Se kasvattaa ongelmanratkaisukykyä, kun astioita on kuitenkin mahdollisimman ministi.

Sillon, kun sopiva hetki, niin viikkaan pyykit, mutta tätä hommaa en kellota."Zone siivoukset"

Zonesiivouksen olen napannut FlyLady metodista, mutta koska en välttämättä tee zoneja joka päivä ja välissä saattaa olla 2-3 päivän taukoja, niin teen 15 minuutin sijaan kerralla 20 minuuttia kerrallaan. Teen myös FlyLady metodiin kuuluvat roinan raivaukset zonesiivouksen yhteydessä. Koko kodin läpikäymiseen mulla menee kuukausi.

 "Zonesiivouksissa" siivoan jokaisen hyllyn, oven, nurkan, kaapin, laatikon ja ikkunan, enkä enää koskaan tee suursiivousta kerralla.

Olen listannut bujoon kaikki siivousalueet ja niissä olevat hyllyt,korit, kaapit ja nurkat. En kuitenkaan siivoa miehen työhuonetta, hänen kaappejaan tai hyllyjään. Hän saa siivota ne ihan itse, kun ehtii.

Hyvä puoli tässä on se, että tiedän oikeasti, mitä kaappimme kätkee sisälleen ja osaan tasapainottaa tavaramäärämme sille tasolle, että jaksan ne siivota, korjata ja huoltaa. Samalla pystyn käymään kaikki (paitsi miehen) tavarat läpi tasaisin väliaijoin.

Et voi järjestää roinaa; sinun täytyy hankkiutua siitä eroon. -FlyLady

Meillä ei silti ole tämänkään metodin turvin aina siistiä. Mihinkään täydellisyyteen ei tarvitskaan todellakaan pyrkiä, mutta helpottaa oman pääkopan kasassa pysymistä, että on ainakin tunne siitä, että pakettia voisi jollain tavoin hallita.

Jollekin tämä 1h-1h 20min päivässä kotitöitä on järkyttävän paljon, mutta jonkun mielestä ehkä liian vähän. Mulle se on just sopivasti. Ehdin siinä ajassa tekeen kaikki tärkeimmät pois ilman ahdistusta ja turhaa säätämistä. Tämä siisteys taso riittää meille ja sillä sipuli!


♥ Riina 

4 kommenttia:

 1. Moi! Kiva oli lukea tämäkin. Itseäni alkoi kiinnostaa nyt että futonit ja lakanat. Miten ne toimivat? Pysyvätkö ne siinä rullassa? En ole koskaan käyttänyt futonia, mutta se kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on 8cm paksuiset futonit, jotka saa hyvin rullattua kirjahyllyyn. Kirjahyllyn laidat ja hyllyt pitävät patjat hyvin paikallaan. Lakanat ja peitot taittelen erikseen hyllylle. Säästää hurjasti tilaa, kun päivisin lattia on vapaana. Kiva, kun poikkesit taas lukemaan <3

   Poista
 2. Löysin tänään blogisi ja vaikuttaa tosi kivalta! Arvostan tosi paljon pienissä neliöissä asumista - lasten kanssa erityisen paljon! Me asumme miehen kanssa kahdestaan 35neliön yksiössä ja se riittää meille hyvin. Mies on minimalisti ja itse pyrin sitä kohti. Kodista on tullut meidän yhteinen kiva projekti! Siivous ja helppous etusijalla mennään, itselläni on aktiivinen nivelreuma, joten kaiken pitää olla mahdollisimman "helppoa". Tykkään itsekin tavasta siivota vähän kerralla esim. Yhtenä päivänä siivoan vessan, toisena keittiön ja kolmantena imuroin. 20min kerrallaan on omalle jaksamisellekin passeli aika (varsinkin jos joku rannetulehdus päällä) xD Kahdestaan päästään muutenkin aika vähällä sotkulla ja ollaan puhuttu myös siivoojan hankkimisesta jos toisinaan ei oma jaksaminen riitä (mies paljon töissä ja itse kun kipeänä niin opiskelu vie silloin kaikki mehut). Pieni asunto ja vähäinen tavara on meille ollut vaan helpotus (ei olla kyllä koskaan asuttu kaksiota isommassa kodissa). Lisäksi meillä tämä oli tärkeä ekologinen valinta, jotta pääsimme tiputtamaan päästömme alle 1900 hiilijalanjälki luvun. Kolmantena tulee talous - meillä jää hirveästi rahaa muuhun kun kaikki ei mene asumiseen. Jään seuraamaan blogiasi, oli tosi kiva löytää tänne! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että löysit blogiini! Se on ihan totta, että jaksaminen nousee ihan eri lukemiin, kun tavaraan ei huku. Ympäristön pitäisi todellakin helpottaa arkea, eikä aiheuttaa lisästressiä. Siivoojan ottamisesta olen itse kuullut paljon hyvää, vaikken itse ole siihen vielä raaskinut sijoittaa. Mahtava tosiaan toi teidän hiilijalanjälki luku! <3

   Poista