Kestävämpiä valintoja lapsiperheen kotiin

Siivoussaippua, tiskaussaippua

Flow kosmetiikka, rasulsavi-suola shampoo
Postaus sisältää affiliatelinkin

Myönnän, ettei suurin osa valinnoistamme todellakaan yllä nollahukkaan. On silti kiehtovaa, kuinka moni asia on vaihtunut vuosien aikana muovittomaan ja kestävämpään, kun pyrkimyksenä on ollut elämän yksinkertaistaminen. 

Hyvin usein ne asiat jotka on oikeasti hyviä iholleni, on myös hyviä luonnolle. Turhien kemikaalien karsiminen elämästäni on parantanut atooppisuuteen taipuvan ihoni kuntoa ratkaisevasti. 

Olen viime aikoina tullut entistä uteliaammaksi sille, kuinka paljon arjessa tarvittavia puhdistusaineiden ja kosmetiikan ainesosia voi karsia?! Kuinka paljon vähemmän on enemmän? Voiko kaiken tarvittavan tehdä niistä samoista aineista, joita löytyy keittiön kaapistakin? 

Olen vaihtanut miltein kaikki kodinhoitoaineet ja kosmetiikan vedettömiin. Sen lisäksi, että veden rahtaaminen pesuaineiden mukana kaupasta kotiin on turhaa, niin se myös takaa, ettei tuotteet sisällä turhia ja ihoa herkistäviä säilöntäaineita. Veden voi halutessaan tuotteisiin lisätä kotonakin, kunhan käyttää lantringit nopeasti ja tarvittaessa auttaa liuosta säilymään hieman kauemmin kylmäsäilytyksellä, tai lisäämällä siihen esimerkiksi greipinsiemenöljyä, joka on luonnollinen säilöntäaine.

Meiltä löytyy palana tiskiaine&siivoussaippua*, käsisaippua, Flow kosmetiikan Rasulsavi-suola saippua,* joka sopii päästä varpaisiin asti, sappisaippua ja tahrastick* tekstiilien tahrojen käsittelyyn.

Pesuaineen olen aina ostanut ennenkin vedettömänä pulverina, mutta pyykinpesurutiinit muuttuivat tosiaan pysyvästi, kun testasin Fiinin saippua pohjaista pyykkipulveria*.  Se on valmistettu vain saippuasta ja soodasta. On ihanaa tietää, millä pyykkinsä pesee, eikä vaan lukea pyykkipulveripaketin kyljestä jotain kummallisia kemiallisia jaotteluita, kuten "ioniton tensidi".

diy dödö

Luin zero waste konkareiden postauksia ja kokeilin sooda-kookos pohjaista dödöä. Kookosöljy ei kuitenkaan sopinut itselleni ollenkaan, vaan se tukki ihohuokoset, eikä ihme, sillä kookosöljyn komedogeenitaso on 4. Tosin, vaikka kookosöljyllä on ihohuokosia tukkivia ominaisuuksia, se ei tarkoita sitä, että se tekisin niin kaikkien iholla. Itselleni se ei vain sopinut. Sen sijaan kookosöljy on mullakin todella toimiva oil pullingissa. 

Vasta, kun vaihdoin kookosöljyn manteliöljyyn, totesin löytäneeni todella toimivan dödön! Manteliöljy ei tuki ihohuokosia ja se on todella hellä ja lempeä öljy. Sooda taas toimii varsinaisena hien hajua hillitsevänä elementtinä. 

En sekoita dödöä koskaan valmiiksi purkkiin ennalta. Sotken pienen hyppysellisen soodaa ja muutaman pisaran öljyä kämmenellä ja tuikkaan kainaloihin. 

Sooda toimii kotonamme myös kodinhuollossa: Pyykinpesussa, imurointipuuterina, hajunpoistajana, keittiössä sitkeihin tahroihin kattilanpohjalta, tahrojen poistossa ja kylpyhuoneen pesussa yhdessä siivoussaippuan kanssa. (kalkkikertymät saa pois sen sijaan etikalla ja sitruunalla) jne. 

Olen turvautunut soodaa ostaessa lähikaupan tarjontaan, mutta ruokasoodaa saa kyllä nykyään säästöpakkauksissakin, vaikka Green dealilta, tai Urjalan maikeistukusta. 

Sini puinen juuresharja

sigg metallinen juomapullo

puinen hammasharja

Olen halunnut valita kotiimme tuotteita, jossa olisi mahdollisimman vähän haitallisia kemikaaleja. Usein se tarkoittaa lasia, metallia ja puuta. Metalliset juomapullot on pikkuhiljaa ujutautunut arkeemme. Olen aika hidas muutoksessa, mutta toisaalta pienet, hitaastikin tehdyt muutokset on usein pysyviä.

En ole ennen tarvinnut kestokahvimukia, mutta viime aikoina olen kirjoittanut myös enemmän muualla. Kirjaston kahviossa on iltaisin tarjolla vain pahvisia kertakäyttömukeja, eli voi olla että kestokahvimuki on seuraavaksi hankintalistalla.

Tässä ajassa täytyy olla jotain kummallista, sillä mieheni, joka on kaikkien liansyöjien kantaisä, veteli muutama päivä sitten Vegem seitan kebabia ja oli sitä mieltä, että lihan syöntiä voisi sen turvin vähentää tuntuvasti. Tähän asti kaikkien Tamperelaisten tavoin, broileri on kuulunut ruokaympyrään täyttäen sen lähes kokonaan...

Meidän muiden perheenjäsenien syömisiin palaan lähipäivinä ;)

<3 Riina

* Tuotteet saatu 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti