Kolme minimalistin työkalua

minimalismi työkalut

Yksi ulos, yksi sisään- sääntö. 

Olet saattanutkin kuulla tästä säännöstä, mutta hieman eri muodossa. Yleensä tämä sääntö menee niin, että yksi tavara sisään ja yksi ulos, mutta se ei ole minimalistin tapa hallinnoida tavaramääräänsä. Noudattamalla tätä vanhaa sääntöä, joku saattaa ajatella, ettei ostaminen haittaa, kun voit aina vähentää jotain vanhaa. Yksi sisään, yksi ulos tukee lähinnä kulutusyhteiskunnan ostohysteriaa! Se ei ole minimalismin tarkoitus ainakaan omasta näkökulmastani käsin.

Yksi ulos, yksi sisään. Jos haluan jotain uutta elämääni, se tarkoittaa sitä, että joudun tekemään sille tilaa. Yleensä luovun jostain saman kategorian tavarasta, kuten rikkinäisistä kengistä. Kierrätän rikki menneen tavaran asianmukaisesti, jonka jälkeen olen valmis tarvittaessa hankkimaan uuden.

Tavaran vähentämisen ja ostamisen välille jää usein pieni hengähdystauko. Saan aikaa miettiä, tarvitsenko oikeasti mitään uutta? Millainen tavara kestäisi käytössäni hyvin ja olisi mahdollisimman tarkoituksen mukainen? Ehdin ehkä myös miettimään tuotanto-olosuhteita ja tavaran ekologista jalanjälkeä.

minimalismi säännöt

6/6 sääntö

Minimalisteja ja konmarittajia syyllistetään usein tavaravuorista kierrätyskeskuksissa ja ihan syystäkin. En silti nää mitään järkeä jemmata kaapeissa asioita, joita en luultavasti ikänä tarvitse. On tietenkin minun vastuullani, että kierrätän esineen asianmukaisesti. Nään vaivaa ja etsin karsitulle tavaralle oikeasti kodin.

6/6 sääntö auttaa jäsentelemään, onko jokin tavara minulle tarpeellinen. Tästä säännöstä on monta versioita, mutta 6/6 sääntö sopii pohjoisessa asuvalle, jossa vuodenajanvaihtelut pitää ottaa huomioon.

Yksinkertaisesti kysyn itseltäni, olenko käyttänyt tavaraa x kuuteen edeltävään kuukauteen? 

Kysyn myös itseltäni, tulenko ihan oikeasti käyttämään tavaraa kuuteen seuraavaan kuukauteen? 

Jos vastasin kumpaankin kysymykseen "en", on tavarasta aika irrottaa. Uskon silloin löytäväni sille sellaisen kodin, jossa siitä on enemmän iloa, kun mun kaapinperällä.

Tietenkin tässä säännössä on muutama poikkeus; Turvallisuuden nimissä keittiössämme on esimerkiksi sammutuspeite, jota en ole tarvinnut viimeiseen 6 kk, enkä toivottavasti tarvitse seuraaviinkaan kuukausiin. Ne on kuitenkin asioita, jotka lisäävät turvallisuuden tunnetta niin ratkaisevasti, että niistä luopuminen olisi vain tyhmää.


minimalismi ekonäkökulma


30 päivän ostoslista

Olen kirjoittanut tästä tekniikasta ennenkin blogiini. Tämä tekniikka on muuttanut ostokäyttäytymistäni ratkaisevasti. 30 päivän ostoslistan ansioista mulla on oikeasti aikaa kiinnittää huomiota tärkeinä pitämiini asioihin, kuten tuotanto-olosuhteisiin ja ekologisuuteen. Olen tullut kuluttamisessa myös entistä harkitsevammaksi.

Jos oikeasti haluan ostaa jotakin, kirjoitan sen ostoslistalleni. Odotan sen jälkeen 30 päivää ja jos sen jälkeen koen edelleen tarvitsevani kyseistä asiaa, niin ostan sen. Jos en tarvitsekaan kyseistä asiaa, poistan sen listaltani.

Toivottavasti näistä oli iloa myös sinun minimalismi matkallasi

Riina

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä postaukset:
Käytän päivittäin vain kolmea kosmetiikkatuotetta

https://zenhabits.net/a-guide-to-escaping-materialism-and-finding-happiness/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti