Lisääntyminen ei välttämättä olekaan ekokatastrofiVäestöliitto toi esiin tiedotteessaan, ettei perheellistymistä tarvitse nähdä uhkana ilmastolle.

Näin monilapsisen perheen vanhempana olisi tietenkin huojentavaa ajatella, ettei lastenteko olisikaan ekokatastrofi. On kuitenkin joka tapauksessa selvää, että pohjoisen kansamme hiilijalanjälki on kestämätön! Jos jokainen eläisi, niin kuin suomalaiset, tarvitsisimme 3,8 maapalloa!

Väestöliitto toi kuitenkin esiin, että väestönkasvun hillitsemisen sijaan meidän tulisi suunnata katse kulutuksen kohtuullistamiseen. Se tuo näkyviä ilmastovaikutuksia nopeasti, luoden pohjaa myös seuraavan sukupolven ilmastovalinnoille.

Vaikka kyseessä ei ollutkaan mikään synnytystalkoot-tiedote, niin on selvää, ettei nykyinen väestörakenteemme ole millään tavalla sosiaalisesti kestävä. Tarvitsemme ihmisiä pitämään kansakuntamme rakenteet koossa. Suurten ikäluokkien eläköityessä on entistä tärkeämpää saada riittävästi verovaroja tuottavia muurahaisia, jotta hyvinvointiyhteiskuntamme pyörii jatkossakin.

Tietenkin tämän hetkinen väestörakenteemme sallisi paljon nykyistä runsaamman nettomaahanmuutonkin. Kyllä tänne mahtuu! Tähänastinen nurkkakuntaisuutemme on ollut lähinnä noloa ottaen huomioon maailman tilan ja ajatuksen ihmisten vapaudesta valita asuinpaikkansa itse. Totuus on kuitenkin se, että tarvitsemme tänne ihmisiä enemmän, kuin koskaan.
Kestävämmän ja sosiaalisesti reilumman Suomen rakentamisessa voi tietenkin aloittaa lainsäädännöstä. Finwatch peräänkuuluttaa verovälttelyn porsaanreikien tukkimista. Aggressiivisen verosuunnittelun vuoksi menetetyillä 430 miljoonalla voisi vaikuttaa varmasti niin ekologiseen kestävyyteen, kuin sosiaaliseen tasapainoonkin.

Lakien muuttuminen on kuitenkin paikoitellen tuskaisen hidasta. On silti jotenkin ihanaa, että somen ansiosta kohtuullistamisestakin voi tulla seuraava megatrendi, eikä sellaisen trendin seuraaminen ole mitenkään huono juttu. On myös huojentavaa, että pesueeni tuntuu omaavan paljon ilmastoystävällisimpiä ajatuksia, kuin mulla itsellänikään on. Mun ikäpolvi siis tuskin pelastaa tätä maapalloa, mutta meidän lapset saattaa pelastaa. On siis todella tärkeää, että luomme edes jonkinlaiset edellytykset sille pelastusoperaatiolle.

Hiilijalanjälkeä on kuitenkin mahdotonta pudottaa äärimmilleen. Onneksi voimme kuitenkin kasvattaa ekologista kädenjälkeä (ts. hiilikädenjälkeä) lähes rajattomasti! Emme voi kokonaan lopettaa kuluttamista, mutta voimme kuluttaa viisaammin. Varsinkin näin joulun alla sen miettiminen olisi äärimmäisen tärkeää. Käyttäkää rahanne hyvään!

<3 Riina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti