Paperiton elämä

luovu paperista


Me hukumme paperiin! Suomalaiset käyttävät keskimäärin 160 kg paperia henkeä kohti vuodessa!

Olen tukkinut jo vuosia sisään tulevan paperipostin määrää. Muuttaessani ensimmäiseen asuntooni kiinnitin postiluukkuun "ei mainoksia"- lapun. Olen alkanut sittemmin tilaamaan sähköisenä laskuja ja osan viranomaispostista,  mutta ne vanhemmat paperit, pieniä poistoja lukuun ottamatta, on maannut kolmessa isossa kansiossa. Niissä olikin melkein tuhat liuskaa paperia!

Jotenkin kuvittelin, että paperien skannaaminen olisi vain ajanhukkaa. Siellähän kansiossa ne olivat...  Helposti saatavilla ja jaoteltuna KonMarituksen yhteydessä siististi aihealueittain. Synnytyskertomukset, verokortit ja äitiyslomapaperit... Roikotin kuitenkin mukanani kansioita, joiden tietoja tarvitsin todella harvoin. Pienessä asunnossa senkin tilan voi täyttää oikeasti merkityksellisillä asioilla...

En ollut kuitenkaan valmis luopumaan papereista löytyvästä informaatiosta kokonaan. En ollut tarvinnut papereissa olevaa tietoa, kuin muutaman kerran, mutta halusin kuitenkin pelata varman päälle ja muuttaa paperit sähköiseksi.

siirrä paperit sähköiseksi


Olin muutama vuosi sitten siirtänyt jo kaikki cd-levyni koneelle ja luopunut fyysistä levyistä kokonaan. Kuvittelin sitä ennen, että cd-levyjen koneelle tallentaminen olisi jotenkin laitonta.  Olin kuitenkin väärässä! Jopa kirjastosta lainattua musiikkia saa kopioida omaan käyttöön omalle koneelleen. Jos cd on kuitenkin kopiosuojattu, ei suojausta saa yrittää kiertää.

Lahjoitin myös suurimman osan omista kirjoistani pois. Luen kyllä paljon fyysisiä kirjoja edelleen, mutta lainaan ne lähinnä kirjastosta. Myös E-kirjoja ja äänikirjoja kulutan silloin tällöin, mutta tykkään paperikirjojen tunnusta. Sähköisenä kaiken kuluttaminen olisi kuitenkin vapauttavaa ja tukisi paikkariippumattomuutta....

Omat jäljelle jääneet kirjat mahtuvat hyvin yhdelle lundian hyllylle. Lastenkirjoja meillä on silti reilusti ja isommat lapset lainaavat ja lukevat myös paljon kirjaston kirjoja. Kahdella isommalla on n. 60 omaa kirjaa lastenhuoneessaan ja pienimmillä  kirjoja on olohuoneessa tällä hetkellä n. 10. Kirjastossa käydään lähes viikottain.

Niin miehelläni sen sijaan on on kirjoja monta monituista hyllymetriä. Hän tosin ehtii lukemaan mua vähemmän, vaikka omistaakin kirjoja enemmän... Hassua! Mulla on tosin iltaisin kuopusta rinnalle nukuttaessa hyvää aikaa keskittyä lukemiseen.

Kuvittelin papereiden kuvaamiseen menevän monta päivää, mutta olin ihan väärässä! Sain päälle oikean fiiliksen ja siirsin miltein kaikki paperit sähköiseksi puolessatoista tunnissa. Jäljelle jäi yksi muovitaskullinen papereita, jotka syystä, tai toisesta päätin säilyttää fyysisessä muodossa, kuten työtodistuksia, yhden palkkakuitin ja synnytyssalissa rustatun  synnytystodistuksen esikoiseni syntymästä.

Ei... Ei me siltikään olla muutenkaan täysin paperittomia. Rakastan liikaa kirjoittaa ajatuksiani ruutuvihkoon ja piiruustuspaperin määrä on lapsiperheessä lähes rajaton! On silti kiva, että voin tehdä pienen teon paperin vähentämiseksi ja käyttää nekin hyllymetrit kotona johonkin parempaan.

Riina

Paperiton koti


Seitsemän keinoa vähentää paperin määrää kotona: 


1. Kiinnitä oveen "ei mainoksia"-tarra
2. Tilaa laskut verkkopankkiin
3. Tilaa viranomaispostit sähköisenä Suomi.fi palvelun kautta.
4. Kieltäydy kanta-asiakas lehdistä. Esimerkiksi yhteishyvä lehden paperiversion voi peruuttaa helposti s-kanavan kautta omilla tunnuksilla parilla klikkauksella.
5. Kieltäydy paperisista kuiteista ja takuukuiteista aina, kun voit saada ne sähköisenäkin.
6. Karsi turhat paperit. Esimerkiksi pankkien paksuja sopimusnivaskoja ei välttämättä tarvitse säilyttää. Useammat pankeilta ajantasaiset sopimukset säilytetään sähköisenä.
7. Skannaa, tai ota kuva jäljelle jääneistä papereista ja siirrä kopiot koneelle, pilvipalveluun, tai vaikka muistitikulle. Kannattaa olla ainakin kahdessa paikassa varmuuden vuoksi, sillä laitteet saattaa hajota. Fyysiset paperit voit syöttää paperinkeräyslaatikolle silputtuna.


Tässä vielä bonuksena vinkki lapsiperheelle: 
Näin vähälumisena marraskuuna voi turhat paperit käyttää paperitollosotaan. Ne sattuu vähemmän, kuin lumipallo. ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti