Roihusten arjessa- Hauskaa tekemistä lapsen puheenkehityksen tukemiseen

Roihusten arjessa

lapsen kielellisen kehityksen tukemenin

Kaupallinen yhteistyö: Kipinäkeksus 

Lue paljon lapsellesi.
 Se on ollut oikeastaan ainut selkeä neuvo, jonka olen saanut neuvolasta mukaani lapsen puheenkehityksen ja kommunikoinnin tukemiseksi. Puhe on kuitenkin vain pieni osa kommunikointia ja puheen tukena voi käyttää niin paljon muitakin keinoja!

"Lapsella on oikeus ilmaista itseään, mielipiteitään ja ajatuksiaan, sekä tulla ymmärretyksi niillä ilmaisun keinoilla, joita hänellä on" (Suomen varhaiskasvatus suunnitelma) 

Opettelin joitain vuosia sitten muutamia tukiviittomia ja tajusin, kuinka vauvaikäinenkin voi kommunikoida jo tukiviittomien avulla.  Oli hulvatonta huomata, kuinka alle 1-vuotiaana kuopus viittoi sujuvasti "pastilli" halutessaan ruuan jälkeen hammaspastillin, vaikka ensimmäistä puhuttua sanaa sai vielä odottaa hetken.

Puheen vahvistaminen tukiviittomilla, tai kuvakommunikointikorteilla on selkeästi vähentäneet yleistä sekoilua esimerkiksi ulos lähtö hetkellä, tai iltarutiinien aikaan. Suuressa perheessä arki helpottuu kummasti, kuin pienimmätkin perheenjäsenet tietävät, mitä tapahtuu seuraavaksi.

Usein vahvistamme puhuttua lennosta tukiviittomilla, kuten "älä", "hiljaa", mennään "pissalle", puetaan "vaatteet", tai "tule". Kuvakommunikointikortteja tulee enemmän käytettyä silloin, kun tilanteet on ennakoitavissa, tai pitää tehdä monta asiaa peräkkäin. Pienimmät lapsemme käyttävät itse niin kuvakommunikointikortteja, kuin tukiviittomiakin puheen rinnalla.

Tukiviittomien,  tai kuvakommunikointikorttien käyttö ei viivästytä puheen kehitystä, vaan nimenomaan tukee sitä!

puheen kehityksen tukeminen

kielenkehityksen tukeminenSain Kipinäkeskukselta testattavaksi Roihusten arjessa- paketin. Oli mahtavaa nähdä, kuinka hauskaa puheenkehityksen tukemisesta voi tehdä mielenkiintoisten kuvien ja leikin keinoin! Oli myös yllättävää tajuta, kuinka monipuolisesti kuvakommunikointikortteja voi ylipäätään käyttää puheen rinnalla.

Lapset oppii uusia asioita pelien ja leikkien avulla ihan huomaamatta.Meillä isommat lapsetkin ovat oppineet pelaten ja leikkien helposti niin englantia, kuin aakkosetkin. Pääasia, että tekeminen on hauskaa!

Roihusten perheen arjessa materiaali on pakattu kätevään salkkuun. Sisältö on ihanan värikästä ja innostavaa! Salkusta löytyy mm. ihania arkikuvia, kuvakommunikointikortteja, erilaisia pelivälineitä, onki, kärpäslätkä, sekä toimintatauluja.

Ihan uutta mulle Roihusten arjessa materiaalissa oli, että kuvakommunikointikortteja voi käyttää halutessaan myös lausetasoisesti. Paketissa tulee seitsemän toimintataulua, joita on helppo käyttää lausetasoisessa kuvakommunikoinnissa materiaalin kanssa touhuillessa ja miksei muutenkin.

puheenkehityksen tukeminen, roihusten arjessa

Kielenkehitys harjoituksia
puheen kehityksen tukeminen

Oli myös hauska huomata, kuinka helposti kuopuksenkin suusta pääsi ihan uusia sanoja, tutustuessa materiaaleihin ihan ensimmäistä kertaa. Arkikuvat on saaneet kyllä tosiaan kertomisen halun syttymään ja tuntuu, että joka kerta löytyy jotain ihan uutta.

Ensimmäisten testiviikkojen suosikeiksi osottautui ACC-korttien onginta magneettiongella, sekä sanojen syöttäminen mummolle, koiralle ja pesukoneeseen. Värikkäät arkikuvat saa lapset keskittymään pitkäksi aikaa!

Paketissa on valtava määrä tekemistä, mutta palaan niihin paremmin kevättalvella, kunhan ollaan lasten kanssa niitä vielä tarkemmin testailtu.

<3 Riina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti