Ekologinen ja vastuullinen kestosheiveri?

kestosheiveri

Ruohiksessa oli joulukuussa tarjouksessa kestosheiveri.

Kuitenkin näin hieman kummallisena, etten löytänyt aluksi mistään tietoa, missä tuote oli valmistettu. Asia ei auennut tuotepakkauksesta, tai maahantuojankaan sivuilta. Kyseessä oli kuulemma "Suomalainen brändi".

Myönnän, että teen hieman liian usein hätiköityjä ostopäätöksiä kivijalkakaupasta. Tartuin muitta mutkitta tarjoukseen, sillä kestosheiveri oli keikkunut ostoslistallani jo lähes puoli vuotta. Sillä hetkellä huokea hinta ja tarve kohtasivat. Sain korvattua kertakäyttöiset tuotteet kestoversiolla ja tuin ekokauppaa. Olisin kuitenkin luultavasti tehnyt enemmän salapoliisityötä tuotteen tuotanto-olosuhteiden selvittämiseksi, jos olisin hankkinut sen netistä. Ymmärrän toki niitäkin minimalisteja, jotka nauttivat vaihtoehtojen vähyydestä ja tyytyvät mielellään siihen, joka on helposti saatavilla. Se tekee elämästä yksinkertaisempaa.

Kotona kaivoin lopulta tiedon Ruohonjuuren verkkokaupasta. Tuote oli valmistettu Kiinassa. Tiedän kuitenkin, että kestosheivereitä tehdään myös Euroopassa. Voi olla, että lähtökohtaisesti ostaminen maasta, jossa laki suojelee ihmisoikeuksien toteutumista, voisi olla varmempi valinta, vaikkakaan Aasiassa tehty tuote ei tarkoitakkaan automaattisesti epäeettistä. Jos tuote on tehty riskimaassa, pitäisi tuotanto-olosuhteista kuitenkin kertoa kuluttajalle enemmän.

Paketin kyljessä hehkutettiin tuotteen ekologisuutta. Luvassa olisi "ekologisempi sheivauskokemus mukavuudesta tinkimättä". Se on tietenkin ihan hyvä juttu! Vaikka pelkkä ekologisuus ei takaa kokonaisvaltaista vastuullisuutta, niin kertakäyttöisen tuotteen korvaaminen kestoversiolla on mielestäni ihan hyvä ekoteko. Toivottavasti sheiveri kestää käytössäni pitkään, mutta ehkä koitan tulevaisuudessa kiinnittää entistä enemmän huomiota hankinnoissani tuotteen vastuullisuuteen.

   Riina

3 kommenttia:

 1. Myydäänkö siellä teriä myös? Olen yrittänyt normiruokakaupoista etsiä tuollaisia partahöylän teriä, mutta missään ei ole. Tarvitsisin lähinnä keraamisen liesitason puhdistusskrapaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näkyy olevan niitäkin.
   https://www.ruohonjuuri.fi/astra-vaihtoterat-5-kpl-astra-7702018007240

   Poista
  2. Joo! Ruohonjuuresta saa juuri noita Helin mainitsemia Astra teriä. :)

   Poista