Vaarallista leikkiä


Kaupunki on leikkipuistojen, urheilukenttien ja sisäleikkipuistojen luvattu maa. Turvallisuus säädökset ovat tiukat. Leikkikenttien alusta ei saa olla liian kova, ettei se aiheuta loukkaantumisvaaraa. Leikkivälineiden tulee olla sellaisia, ettei niihin ole mahdollista jäädä kiinni päästä, sormesta, jalasta, tai nenäkarvoista. Ihan kaikessa ei olla kuitenkaan yhtä tiukkoja...

Leikki- ja liikunta-alueiden iskua vaimentavat turva-alustat valmistetaan pääsääntöisesti SBR:stä. SBR on kierrätetyistä auton renkaista valmisettu materiaali. Kyseinen kumirouhe oli muutamia vuosia sitten MOT-ohjelman käsittelyssä sen sisältämien PAH-yhdisteiden vuoksi. PAH yhdisteet ovat syöpävaarallisia aineita, jotka voi aiheuttaa mm. kasvaimia. MOT ohjelman mukaan sisätekokumikentillä varsinkin uusien SBR- kumirouhekenttien PAH yhdisteiden määrä lähenteli ongelmajäterajaa, mutta toisaalta yhdisteitä ei kuitenkaan tutkimuksissa haihtunut hallien sisäilmaan. Se ei silti poista sitä faktaa, että lapset pyörii, laahaa ja jopa nuolee pintoja, jotka sisältää yhdisteitä, jotka lisää syöpäriskiä.

PAH, FTALAATTI, BISFENOLI-A 

Lisäksi on mielenkiintoista, ettei leikki-ja liikuntavälineiden ei tarvitse noudattaa samoja tuoteturvallisuussäädöksiä, kuin vaikka lapsille suunnattujen lelujen. Ne kuuluvat siis REACH direktiivin alaisuuteen, mutta niiden ei tarvitse täyttää yleisen tuoteturvallisuusdirektiivin säädöksiä. Leikkipuiston materiaaleista siis saa löytyä mm. ftalaatteja ja bisfenoli-A: ta. Sen sijaan juuri PAH yhdisteiden määrälle on asetettu edes jonkinlaiset raja-arvot. Kuluttajatuotteisiin verrattuna ero on kuitenkin huomattava. MOT ohjelman mukaan kuluttajatuotteiden PAH rajoitukset ovat 1mg/kg, lelujen 0,5mg/kg, mutta sen sijaan leikki- ja liikuntapaikoilla käytetyssä SBR materiaalissa raja-avo on kuitenkin 1000mg/kg!

Olen hieman koittanut vältellä kaiken maailman muovisia sisäleikkipuistoja, mutta sittemmin kyllä minutkin pystyi bongaamaan eräänkin Pirkkalalaisen sisäleikkipuiston liukumäestä. Turvallisen pehmustetussa seikkailumaailmassa on loppupeleissä jokaisen toimijan oma valinta millaisia materiaaleja leikkipuistoonsa valitsee. Ftalaattejakin sisältävät leikkivälineet olisivat kuitenkin täysin säädöksien mukaisia.

Että sitä mää vaan, että nauttikaa lähimetsistä! Sieltä voi saada vaikka päivittäisen annoksen hyödyllisiä mikrobeja. 

<3 Riina

2 kommenttia:

  1. Huh, en tiennyt, että näissä ei tarvitse noudattaa samoja turvallisuussäädöksiä. Yh, alkoi kyllä ällöttämään.. :/

    VastaaPoista
  2. Niimpä! Onneksi lapset ei ole 24/7 niiden pintojen kanssa tekemisissä, mutta tieto pistää kyllä keksimään muutakin tekemistä, kuin puistoissa notkumisen.

    VastaaPoista