Mikä riittää?"Onnellisuus on menestymisen korkein muoto" 
( Unelmaduunarin tilipäivä-Satu Rämö ja Hanne Valtari) 

Rakastan intohimoista tekemistä, mutten todellakaan kestä pitkiä aikoja taloudellisen epävarmuuden keskellä. Myönnän, että rahan puute stressaa, joten yritän pitää huolen, ettei siitä tarvitse stressata. Raha ei ehkä tee onnelliseksi, mutta turvallisuuden tunne tekee sen mahdolliseksi, siksi musta on hyvä tietää paljonko on tarpeeksi.

On hyvä tuntea omat lukunsa. Pakolliset, joka kuukausi toistuvat menot pyrmme pitämään mahdollisimman kohtuullisina. Näitä ovat mm. vuokra, vesi, sähkö, vakuutukset, lainat, pankkien palvelumaksut, puhelin-, ja nettilaskut jne. Kun tiedämme tarkasti pakolliset menomme ja tiedämme, että meillä on aina tarpeeksi tuloja niiden hoitamiseen, se tuo mielenrauhaa. Kun pakolliset menot on kuitattu, voimme rauhassa elää lopun aikaa juuri sellaista arkea kuin haluamme ja keskittyä intohimon kohteisiimme, vaikkei niistä maksettaisikaan hurjia summia.

Vaatteet, tavarat ja ruokakulut ovat muuttuvia kuluja, joihin voi käyttää massia rahatilanteen mukaan. Olemme voineet tässä elämäntilanteessa satsata niihinkin, mutta tuo mielenrauhaa, että selviäisimme tarvittaessa myös vähemmällä.

Taloudellinen turva antaa tilaa intohimon seuraamiselle. Kun raha ei määrää tahtia, voi alkaa värittää oman näköistä elämää. Tarvitsen aikaa haahuilulle, inspiraation etsimiselle ja luomiselle. Kuluja karsimalla pystyin aloittamaan intohimoni seuraamisen heti.

Joku sääli somessa korona aikaan pienissä asunnoissa asuvia kaupunkilaisia. Se oli huvittavaa, sillä juuri pieni asunto takaa meille leppoisamman unelmaelämän. Kun työt mahtuu läppärin kansien väliin, ei asuinneliöillä olekaan enää kauheesti merkitystä. Olemme vitsailleet, että voisimme muuttaa asuntoon, jossa jokaiselle on vain Japanilaisen kapselihotellin verran tilaa ja meillä olisi silti kaikki tarvittava, kunhan vaan saisimme päivittäisen ulkoiluannoksen lähimetsässä.

Tietenkin intohimoisesta työstä saa pyytää myös reilun korvauksen. Elämä on kuitenkin myös paljon muuta, kuin työtä. Kun omat talouden numerot on selvillä, vapautuu niin halutessaan runsaasti aikaa myös kaikelle muulle tärkeälle, kuten vaikka perheelle, parisuhteelle, ystäville ja omasta hyvinvoinnista huolehtimiselle. Kun tiedämme mikä on tarpeeksi, voimme raivata tilaa myös sille, että nautimme siitä, mikä on tarpeeksi. Kuinkakohan moni tietämättään elääkin jo unelmaelämäänsä, muttei koskaan ehdi nauttimaan siitä? Saatamme kuvitella jonkun liikkuvan maalin, vaikka todellisuudessa olemmekin jo perillä.

Paljonko on sinulle tarpeeksi ja ehditkö nauttimaan siitä kaikesta? 


- Riina 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti