6h

 


Kupliva ilo kulkee läpi kehon, kun kuumenan liedellä värjäyslientä. Upotan liemeen lankaa ja joskus palan kangasta. On aina yhtä kiehtovaa, miten käsittämättömän kauniita värejä saa kasveista.

Luin taannoin innoissani Sdp:n aloitetta kuuden tunnin työpäivistä. Tutkimusten mukaan kuuden tunnin työpäivä lisää yllättäen tuottavuutta. Esimerkiksi Nokian renkaat osallistui kuuden tunnin työpäivän vaikutuksia mittaavaan kokeiluun 90-luvun lopulla  ja siellä tuottavuus nousi kokeilun myötä 33%!  Kokeiluun osallistuvilla yhtiöillä ei ollut mitään vaikeuksia maksaa työntekijöilleen työajan lyhennyksestä huolimatta kahdeksan tunnin palkkaa. SDP:n utopia kuuden tunnin työajasta täydellä palkalla ei siis ole mitenkään mahdoton yhtälö! Ilmeisesti työteho ihmisillä joka tapauksessa laskee kuuden tunnin työnteon jälkeen, joten kaksi viimeisästä kitkuttelutuntia on joka tapauksessa hukkaan heitettyä aikaa. 

Työajan lyhentymisellä olisi varmasti mittavia vaikutuksia myös hyvinvointiin ja elämänlaatuun. Ihmisillä olisi enemmän aikaa itselleen, läheisilleen ja ystävilleen. Lyhentyneen työajan vaikutukset lapsiperheiden arkeen olisi varmasti huomattavat!  Göteborissa kuuden tunnin työaika oli otettu käyttöön myös terveyenhuollossa. Siellä hoitajien hyvinvointi lisääntyi, hoidon taso parani ja sairaspoissaolot väheni.  

Täyteen ahdetulla, kiireisellä arjella on vaikutuksia myös elämänlaatuun ja tekemiimme valintoihin. Monilla ei välttämättä ole voimavaroja elää omien arvojensa mukaan, jos arki on liian kiireistä.  Korjaisitko esimerkiksi vaatteitasi, jotta ne kestäisi pidempään ja tuottaisivat pienemmän hiilijalanjäljen, jos sinulla oikeasti olisi aikaa tehdä niin? Ottaisitko enemmän aikaa luovuudelle, parisuhteelle, ystäville ja perheelle?

Olen edelleen sitä mieltä, että aika on ihmisen tärkein valuutta. Istun itse asiassa juuri nyt vanhan ison hopeapajun alla kirjoittamassa tätä tekstiä. Lähikirjasto meni kiinni kuviteltua aiemmin ja yhtäkkiä mulla oli aikaa mennä kannettavani kanssa jonnekin, mihin en tavallisesti eksy. Koitin ikuistaa tän käsittämättömän ihanan ilta-auringon ja uurteisen puun oksiston kauneuden kameralle, mutten vaan onnistunut. On vaikea kuvailla sitä tunnetta, kuinka puu selän takana maadoittaa ja saa tuntemaan jotain käsittämätöntä onnellisuutta. On hassua, kuinka yksinkertaiset ja pienet asiat tuntuu niin äärimmäisen merkityksellisiltä….kunhan meillä vaan olisi aikaa kohdata niitä.


♥ Riina

2 kommenttia:

  1. Kannatan todellakin 6h työpäiviä! Mulle tuli ihan kyynel silmään siitä Sanna Marinin puheista!! Voi, kun nämä jutut menisi läpi. ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kieltämättä toivoa nostattava puhe monella tapaa. 💖

      Poista