Extreme-minimalistin vaatekaappi


On itse asiassa aika hulvatonta laittaa otsikkoon extreme-etuliite, mutta sellainen vaatearsenaalini nyt vain on. Vaatekaappini sisältö on ollut aina melko minimalistinen, mutta ajan saatossa se on hioutunut myös toimivaksi ja mukavammaksi. 

Isossa lapsiperheessämme pestään pyykkiä joka päivä, joten en tarvitse suurta määrää vaatteita. 

Vaatekaappini ei ole 100% vastuullinen, mutta yritän tehdä parempia valintoja omien tarpeitteni ja rahatilanteeni puitteissa. Pyrin kuitenkin valitsemaan luomutuotetuista materiaaleista valmistettuja vaatteita, jotka on mahdollisuuksien mukaan valmistettu maissa, jossa lainsäädäntö turvaa ihmisoikeuksien toteutumista. 

Osa vaatteistani on  kuitenkin miltein 10 vuotta vanhoja, kuten vaikka bikinit ja alushousut. Ne ei ole vastuullisesti tuotettuja, mutta pyrin käyttämään ne ihan loppuun ennen, kuin ostan uusia. 

Olen luopunut varsinaisista rintaliiveistä, mutta ostin Ekohelsingistä t-paitaliivit, jotka ovat riittävän huomaamattomat ja minimalistiset. Pienirintaisena en tarvitse varsinaista tukea rinnoilleni ja viihdyn suurimman osan ajasta ilman liivejä. 

Karsin viimeisen juhlamekon jokin aika sitten. Sen lisäksi, että koronan myötä juhlat ovat vähentyneet entisestään, niin totesin "buy it, use it"- metodin toimivan itselläni erinomaisesti. Nimittäin juhlien kynnyksellä ostan vaatteen, jota voin käyttää juhlien jälkeen arjessa muutenkin. (hah hah! Oikeasti mitään "Buy it, use it"-metodia ei ole olemassa, mutta se kuulosti hyvältä :D)

Olen aina ollut hieman aliostaja, mutta nyt ostan vaatteita sitäkin harvemmin, käytän ne loppuun ja säästyneen rahan voin sijoittaa vaateiden vastuullisuuteen ja miellyttävämpiin materiaaleihin.  

Halusin elämästäni helpompaa, joten minimoin vaateeni ja yksinkertaistin elämääni. Vaatteeni ei ehkä ole kaikkien mieleen, mutta ne tuntuu hyvältä ja ajaa asiansa. Ne ovat monikäyttöisiä ja yhdisteltävissä keskenään. Ne sopii omaan rytmiini hyvin. 

En pyri vaatemäärässä mihinkään tiettyyn lukumäärään, mutta haluan, että ne kaikki ovat tarkoituksen mukaisia ja käytössä. 

-Riina

Sisävaatteet7 kommenttia:

 1. Ihailen tuota vaatemäärää!! Mulla on monin verroin, vaikka toivoisin olevan vain vähän. Äskettäin olen vieläpä ostanut useita vaatekappaleita, koska tuntui, että "mulla ei ole mitään päällepantavaa". Tämähän ei tietenkään ole kirjaimellisesti totta, mutta esimerkiksi juhliin en omistanut mitään sellaista kunnollista, jossa olo on mukava ja juhlat olivat aina ihan myrkkyä sen vuoksi. Uudet vaatekappaleet kohensivat siis itsetuntoani todella paljon, etenkin juuri ne mekot, joilla voi nyt oikeasti mennä myös juhliin huoletta ja sillä ajatuksella, että tämä todella sopii mulle nätisti.

  Tuntuu kuitenkin, että ehkä ostelin innoissani vähän liikaakin ja sellaisiakin vaatteita, joita ei välttämättä tulekaan kunnolla pidettyä... jotenkaan en vaan koskaan opi, argh, ja tämä hiukkasen kyllä harmittaa mua. Tai aika paljonkin, en nimittäin ostanut mitään halparytkyjä, vaan aika kalliita vaatteita. Koska kauppa ei ollut omalla paikkakunnalla, oli vähän niin kuin ostettava heti eikä vasta harkinnan jälkeen. Ja vaikka koitin todella, todella harkita, kokeilla, miettiä käyttötarvetta jne, ja mun kaveri oli vielä makutuomarinakin, niin silti nyt tuntuu, että mitenköhän tässä näin kävi. Nyt jälkikäteen ajateltuna esimerkiksi vain yksi mekko olisi riittänyt vallan mainiosti, mutta se aivan täydellinen mekko löytyi vasta sitten, kun olin ekan mekon ehtinyt jo ostaa...

  Mulla on pyrkimys saada vaatekaapistani sellainen, että siellä on vain vaatteita, joita todella pidän, ja toivon saavani koostettua pitkäikäisen garderobin. Toivoisin myös, että vaatevarastoni olisi aika niukka - ei ehkä ihan noin minimalistinen kuin sinulla, mutta sinne päin. Sen vuoksi mietityttääkin nyt, muun muassa noiden osteluideni jälkeen, että tarviinko oikeasti useampia kappaleita samantyyppisiä vaatteita. Toisaalta mun vanhat vaatteet alkaa olla aika elähtäneitä, haaroissa reikiä jne, joten uusille oli kyllä tarvettakin. Silti on aika ajoin melkoisia syyllisyyden tunteita hankinnoistani ja ihan suorastaan pelottaa, jos en vaikka loppujen lopuksi tulekaan käyttäneeksi niitä vaatteita.

  Vaatteiden vastuullisuus on mielestäni hyvin vaikea asia, enkä oikein osaa siihen paneutua niin, että löytäisin nimenomaan vastuullisia ja sitten vielä sellaisia, jotka sopivat mulle (olen tosi lyhyt ja vähän pullukka, joten aika vaikea löytää sopivia). Täältä ei-pääkaupunkiseudulta on vaikeampi lähteä ajan ja ajatuksen kanssa sovittelemaan (plus inhoa vaateostoksia noin yleisesti), enkä toisaalta haluaisi alkaa siihen tilaan-sovitan-palautan-rumbaankaan. Otan oikein mieluusti vastaan vinkkejä vastuullisista vaatefirmoista!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Jotenkin mua ainakin lohduttaa se ajatus, että jokainen tekee valintoja omista lähtökohdista käsin ja niillä resursseilla, kun on milloinkin saatavilla. Eikä vaatekaapin tarvitse olla täydellinen, vaan voin hiljalleen testailla, mitä tarvitsee ja paljonko on hyvä määrä.

   En ole itse perehtynyt varsinaiseen kapselivaatekaappi konseptiin, mutta siitä saattaa olla apua garderobin koostamisessa. Myös Hyvän mielen vaatekaappi-kirjasta olen kuullut paljon hyvää.

   Itse helposti ostan kivijalkakaupoista vaatteita impulsiivisesti, jos mulla ei ole selkeää suunnitelmaa, mitä tarvitsen. Monta kertaa olen tehnyt totaalisia huti ostoja. Sen takia otin itselleni käyttöön 30-päivän ostoslistan. Kirjoitan tarpeeni ylös ja ostan sen vasta sitten, kun 30-päivää on kulunut. Netistä usein näkee kivijalkakauppojenkin valikoimaa ja moni kauppias esittelee tarjontaa myös facebook sivuillaan.

   Ihanaa, että löysit mekon, josta pidät! Voit ajatella, että se on vaikka ensimmäinen vaate lempi vaatearsenaalistasi. Ehkä jo omistat jotain sille kaveriksikin.

   En osaa itse antaa suoraa listaa vastuullisista vaatekaupoista, mutta Outi pyy julkaisi sellaisen instagram sivuillaan.

   https://www.instagram.com/stories/highlights/17853697190014446/

   Poista
  3. Mä en suuremmin innostu mistään kapselivaatekaapeista, vaan haluaisin, että mun kaikki vaatteet on samassa kaapissa (muita kaappeja ei oikeastaan edes ole, minne laittaisin) ja käytettävissä värin, mallin jne myötä läpi vuoden (no, kesäshortsit nyt ehkä poikkeus). Olen lukenut myös tuon Hyvän mielen vaatekaappi-kirjan joskus, en enää tosin muista, mitä siinä oli. Ehkä voisi kerrata joskus.

   En ole mikään suuri vaateintoilija, mutta nyt on vaatteet olleet "tapetilla" itsellä, kun aika vahingossa löysin Porvoosta ihania kauppoja, joissa oli vaatteita mun makuun. Sillä, mistä eniten ostin, ei ole valitettavasti (tai onneksi?) nettikauppaa, joten paikan päällä vain näkee ne vaatteet, lisäksi siellä on käsittääkseni aika rajattu se valikoima ja pienet määrät, joten kun se hyvä vaate siihen kohdalle osui, se vaan piti sitten ostaa aika pienen harkinta-ajan perusteella. Pääasiassa olen tyytyväinen hankintoihini kyllä, mutta jotenkin silti mietityttää se ostohuumaan riehaantuminen!

   Mulla on ajatus, millainen mun tyyli on, tai millaisen haluaisin sen olevan. Nyt tiesin ottavani riskin, kun ostin sen ainaisen (lempivärin) mustan sijasta vähän muitakin värejä... Toisaalta tykkään tosi kovasti näistä vaaleansinisistä ja vihreistä, mitä nyt hankin (mustan lisäksi). Ja toisaalta aika näyttää, tuleeko sitten käytettyä. Toivottavasti, tai sitten toivon, että saan vaikka myytyä ne, joita en pidäkään. Jotenkin ajattelen, että olisi tosi helppoa, kun olisi vaan kaikki mustana - en ole mikään värikäs tyyppi enkä sinänsä kauheasti mitään vaihtelua kaipaa.

   Uskoisin, että mun vaatevarasto on nyt aika lailla tässä. Ehkä hihattomia paitoja pitäisi pari hankkia, nämä kaksi nykyistä alkaa olla niin virttyneitä ja niissä on reikiäkin. (En ymmärrä, miksi tuohon vyötärön kohdalle tulee aina reikiä, sillä en esimerkiksi käytä mitään napillisia housuja, jotka niitä voisi aiheuttaa. Mutta mulla on monessa trikoopaidassa siinä aivan samassa kohtaa aina reikiä!!) Mulla ei varmasti moneen muuhun verrattuna ole mitenkään kamalan paljon vaatteita (kaikki vaatteeni (toppatakkeja yms lukuun ottamatta) mahtuisivat helposti yhteen matalaan pyykkikoriin), mutta koska itse tykkään minimalistisemmasta ajattelutavasta, tämä määrä jotenkin tuntuu aika isolta. No, karsin pikkuhiljaa ja ehkä joku päivä kaapista on todella kaikki turha poissa ja joka ainoa vaate on lempivaate, jonka voisi pukea päälle milloin vain!

   Täytyypä kurkkia tuo Outin listaus, kiitos linkistä!

   Poista
  4. Ihan sama juttu kyllä... En oo innostunu kapselivaatekaapista itsekkään, mutta voi olla, että siitä saa jotain vinkkejä minimalistiseen vaatekaappiinkin.

   En itsekkään ajattele, että oma vaatekaappini on valmis, mutta on kivaa, kun pikku hiljaa siitä tulee järkevämpi.

   Kiva, kun kommentoit! <3

   Poista
 2. Vau, tuo määrä kuulostaa hyvälle!

  VastaaPoista