Hevoskastanja on kotimainen pesupähkinä.


Olihan näitä ihan pakko vihdoin kokeilla, kun ovat nyt niin pinnalla. Sinänsä hevoskastanjan käyttö pyykinpesussa ei ole mulle ajatuksena uusi juttu, mutten ole niitä vielä testaillut käytännössä. Pesupähkinöitä olen kokeillut ehkä kymmenen vuotta sitten, mutten oikein pitänyt niiden pyykkiin jättämästä tuoksusta. Olin niille myös hieman herkkä.

Hevoskastanjan  saattaa löytää vaikka lähipuistosta. Veikeät piikikkäät hedelmät kätkee sisäänsä pyykinpesuaineeksi sopivia kastanjoita. Nyt onkin hyvä aika keruulle, sillä luonto on tehnyt tehvänsä ja kastanjoita ei tarvitse kaivella enää piikikkään hedelmän sisältä. Putoamisen jälkeen hedelmät ovat maan kosteudessa haljenneet ja pullauttaneet kastanjat ulos. 

Toisin kuin syötävät kastanjat, hevoskastanjoita pidetään syömäkelvottomina niiden sisältämän saponiinin vuoksi. Kasvi on myrkyllinen, mutta myrkytystietokeskuksen mukaan pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita. 

Syömäkelvottomuus saatta pienin varauksin olla kuitenkin hieman tulkinnanvarainen kysymys. Sellaisenaan hevoskastanjoita EI VOI SYÖDÄ! Toivo Rautavaara kirjoittaa kuitenkin kirjassaan Mihin kasvimme kelpaavat, että hevoskastanjaa on käytetty mm. leivontaan ja marsipaanin valmistukseen. Tällöin ensin kypsät hevoskastanjan kastanjat kuivataan ja jauhetaan, jonka jälkeen jauhoa liotetaan vuorokauden ajan lämpimässä soodavedessä. Ensimmäistä liotusvettä voi käyttää pyykinpesuaineena. Tämän jälkeen jauho laitetaan likoamaan veteen, joka vaihdetaan taas muutaman tunnin kuluttua. Tämä liotusvesi ei kuulemma sisällä enää juurikaan saponiinia. Huuhdonta ja liotus uusitaan 4-6 kertaa, jonka jälkeen jauhosta valutetaan vedet pois ja sen voi sitten käyttää esimerkiksi leivontaan. Ohje on vuodelta 1976, joten en takaa, että prosessin jälkeenkään hevoskastanjan kastanjat olisi syötäviä! 

On tietenkin myös muitakin kasveja, jotka sisältää peseviä aineita, eli  saponiineja, kuten pesupähkinätkin. Myös rohtosuopayrttiä on käytetty pesuaineen valmistuksessa. Se onkin monien vanhojen pihojen perinnekasvi. Saponiineja löytyy koko kasvista, mutta erityisesti sitä on Rohtosuopayrtin juurissa. Rohtosuopayrtissä saponiineja voi olla jopa enemmän, kuin pesupähkinässä. Hevoskastanjassa saponiineja on rohtosuopayrttiä pesupähkinöitä selkeästi vähemmän (3-6%). 

Vielä yksi mieleeni tuleva kasvi on hyvänheikinsavikka. Sen siemenet sisältää saponiineja ja niitä voi käyttää niin tiskaukseen, shampoon valmistukseen, kuin pyykinpesuunkin. Se on myös syötävä kasvi, josta siemeniä voi käyttää kvinoan tapaan ruuanlaitossa. Siementen sisältämän saponiinin takia niitä pitää liottaa ennen käyttöä, jotta saponiini poistuu, ihan niin kuin kvinoaakin. Hyvänheikinsavikan lehtiä voi käyttää pinaatin tavoin. Tämän kasvin saponiinipitoisuutta en äkkisiltään löytänyt.... 

Monet tuntuu tekevän hevoskastanjoista nestemäistä pyykinpesuainetta, mutta ne toimivat kuulemma pesupähkinöiden tavoin myös sellaisenaan. Keruun jälkeen kastanjat kannattaa nopeasti huuhtaista irtoliasta. Sen jälkeen kastanjat halkaistaan, kuivataan ja pistetään pienessä pussukassa pyykkien joukkoon koneeseen. Toisin, kuin pesupähkinöissä, hevoskastanjassa on saponiineja sen verran niukasti, ettei ne välttämättä sovellu käytettäväksi montaa pesukertaa. Kannattaa kuitenkin kokeilla. 

Hevoskastanjoilla peseminen saattaa pesupähkinän tavoin pitkällä juoksulla harmaannuttaa valkopyykkiä. Outi Pyyltä kuitenkin opin, että ruokasooda saattaa auttaa. Muutama rkl ruokasoodaa pesuainelokerossa toimii myös pyykinpesuaineen buusterina. 

Myös hevoskastanjalle voi olla allerginen. Kannattaa ensin testailla, miten reagoit, ennen kun peset kaikki perheen pyykit sillä. Itse ajattelin laittaa kastanjoiden lisäksi pesukoneeseen huuhteluaineeksi etikkaa. Se hieman saattaa hälventää mahdollisia kasvista irtoavia tuoksuja. 

Jään tänne testipuuhiin ja kuivailemaan Hevoskastanjoita.... Jännittää, miten tässä käy! 

<3 Riina 

ps. Ihme ituhippi kirjoitti muuten hyvän jutun hevoskastanjan ilmastovaikutuksista ja pesupähkinöiden eettisyydestä. 

2 kommenttia:

 1. Mä törmäsin aivan vasta tähän aiheeseen ja olin aivan äimänä!! Mielenkiintoista kuulla, miten sun kokeilujen käy! Olis ihan mielenkiintoista kokeilla itsekin, mutta en yhtään tiedä, mistä löytäisin noita hevoskastanjoita, en tiedä onko täällä meillä päin missään. Mutta kerrohan sitten, miten kävi!

  Pesupähkinöiden pesutehoon en ollut kauhean tyytyväinen, kun niitä joskus kokeilin... ja sitten kun niiden epäeettisyydestä joskus kuulin, hävisi viimeinenkin halu niitä uudestaan edes kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla Ituhipin blogissa on hyvä postaus pesupähkinöiden eettisyydestä. Ilmeisesti epäeettisyys saattaa olla joltain osin kärjistettyä, mutta onhan tietenkin lähituote aina parempi...

   Ainakin isompien kaupunkien puistoissa Hevoskastanjoita näkyy siellä täällä.

   Pistin ekoihin satseihin tosiaan hevoskastanjoiden lisäksi ruokasoodaa ja etikkaa. Pesuteho oli ihan hyvä, mutta voi tietenkin olla myös ruokasoodan ja etikan käytön takiakin. Tuoksu hevoskastanjoissa oli mielestäni hieman jopa lievempi, kuin pesupähkinöissä. :) Jään jatkamaan kokeiluja... Kiva, kun kommentoit ja pahoittelen, etten ehtinyt vastata kommenttiisi aiemmin!

   Poista