Pyykkipäivät suurperheen minikodissa.

 

Pienen pienen kotimme kylpyhuone on suurperheen arjen sujuvuuden kannalta aika merkittävä mesta. En oikeasti selviäisi pyykkivuorestamme, jos en olisi minimalisti. 

Pyykkikonetta on joka tapauksessa pyöriteltävä päivittäin, sillä pyykkikori täyttyy hurjaa vauhtia kuuden hengen taloudessa. Kaikkien perheenjäsenten yksi vaatekerta täyttää helposti koko koneellisen. Jos pyykkiä joka tapauksessa pestään päivittäin, niin ei vaatteita tarvitse olla kovin paljoa kaapissa. Vähempikin riittää ja silloin pystyy paremmin satsaamaan eettisiin vaatteisiinkin. Myös pyyhkeitä ja lakanoita meillä on niukasti, mutta meille juuri sopivasti.

Pesen vaatteet aina tunnin pikaohjelmalla 40-, tai 60 asteessa villisti valkoiset ja värikkäät sekaisin. En oikeastaan edes tajua, miksi vaatteita pitäisi jumputtaa pesuohjelmalla montaa tuntia. Vaatteet tulee pikaohjelmallakin meillä ihan riittävän puhtaaksi. Tarvittaessa vilkuilen  Marttojen tahranpoistovinkkejä, mutta käytän tahroihin vain niitä aineksia, joita löytyy kotoa muutenkin. Esimerkiksi hiuslakkaa kuulakärkikynän jättämään tahraan en todellakaan ruiski!  

Vaatteet kuivuvat kylpyhuoneemme suihkunurkkauksessa henkareilla ja kuivaustelineellä. Niitä sitten siirtelemme tottuneesti, jos joku haluaa suihkuun. Ne tekstiilit, jotka kestää 60 asteen pesun, kuivaan yleensä pesukoneen kuivaustoiminnolla. 

En luopuisi enää kuivaavasta pesukoneestamme. Isoa koneellista pyykkiä, sillä ei saa kokonaan kuivaksi, mutta se esikuivaa lakana ja pyyhe pyykit siten, ettei niitä tarvitse kuivatella talvisin kahta, tai kolmea päivää, niin kuin ennen... 

Rakastuin pikku hiljaa Marie Kondon kirjojen kautta pyykkäämiseen ja etenkin pyykin viikkaamiseen. Pystyviikkaan kaikki vaatteemme paidoista alushousuihin asti. Se on myös tehokas tapa kiinnittää huomiota riittävästi vaatteiden kuntoon ja korjaustarpeeseen. Pysyn paremmin kärryillä siitä, kenelle pitäisi hankkia seuraavaksi uusia sukkia, tai housuja. Pienempien vaatteet, joilta kertyy pyykkiä eniten, on sijoitettu pesukoneen päälle. Sinne ne on helppo sujautella narulta. 
Keräsin hevoskastanjoita juuri ennen ensilunta pienen määrän. Sillä ei saa pestyksi kovin monen viikon pyykkejä, mutta oli ehdottomasti hauskaa niitä kokeilla. Hevoskastanjat siis pilkotaan ja kuivataan ennen varsinaista käyttöä. Niistä voi liottaa saponiinin kuumassa vedessä nestemäiseksi pyykinpesuaineeksi, tai laittaa hevoskastanjoita pesukoneeseen pienessä pussukassa pesupähkinän tavoin.  On hienoa, että meillä on sellainen oma "pesupähkinäpuu" ihan kotinurkilla. Hevoskastanjan tuoksu oli yllättävän mieto, mutten uskaltanut sillä pestä vaatepyykkiä, sillä olen itse super herkkä. Pyörittelin sillä pyyhepyykit 60 asteessa ja siinä ne toimikin ainakin kivasti.<3 

Pidän kuitenkin kovasti kookossaippuasta pyykinpesussa. Se on ehdottomasti marseille saippuaa hellempi ja tuoksuttomampi vaihtoehto. Kookossaippuasta tehtyjä pyykinpesuaineita saa valmiina sekoituksena mm. Fiiniltä, mutta voit tietenkin aina ostaa kookossaippuaa palana, raastaa sen ja sekottaa joukkoon esimerkiksi merisuolaa ja ruokasoodaa. Näinkin yksinkertaisella ohjeella saa oikeasti toimivan pyykinpesuaineen. Lisää kookossaippua pohjaisesta pyykinpesuaineesta löydät vanhasta postauksestani KLIK KLIK! 

Toisaalta turvaudun myös lähikaupan tarjontaan. Teen valinnat iho edellä ja tällä hetkellä siedän yhden merkin joutsenmerkittyä hajustamatonta pyykinpesuainetta. Se ei todellakaan ole ekologisin valinta ja sinänsä liputan ehdottomasti sellaisen valinnan puolesta, jonka sisällön oikeasti tiedän. Yllä kuvattu kolmen ainesosan pyykinpesuaine on oikeasti hyvä valinta ja jos siedät hevoskastanjoita, niin tietenkin ne kannattaa kerätä talven tieltä korjuun. Välillä vaan olen suoraan sanottuna niin laiska, etten jaksa tilata, tai hakea pyykkiainetta mistään kauempaa. 

Vaikka perhe onkin kasvanut ja kotimme on pieni, niin minimalismin myöstä pyykkäämisestä on kuitenkin tullut nautinnollisempaa. 

<3 Riina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti