Meille syötetty tarina omakotitalosta järvenrannalla on kuin amerikkalaisen unelman irvikuva.


Kassajono kiemurteli hyllyjen välissä ja lempeä puheensorina kuului olkani takaa. Pienten kaupunkien ruokakaupat tuntuu jotenkin erityisen ihanilta. Lastasin ruokaostokseni hihnalle ja huomasin kassalla istuvankin vanhan tuttavani. Hihkaisin ääneen, kuinka ihanassa paikassa hän olikaan töissä! Nainen kuitenkin laski päänsä alas ja mutisi, että pitihän se asuntolainakin jollain maksaa....

Jäin miettimään, onko omakotitalon omistaminen, kuin mieliimme istutettu vääristetty amerikkalainen unelma? Jos vaan jaksamme polkea oravanpyrää tarpeeksi kovaa ja pitkään, niin ehkä eläkeiän kynnyksellä olemme saaneet maksettua sen kaiken ja ehkä sitten ehdimme vihdoin nauttia omaisuudestamme. 

Suomalaisten keskimääräiset asuntovelat ovat kohonneet ennen näkettömiin mittasuhteisiin. Yli 60 000 Suomalaisella on asuntovelkaa yli 300 000 euroa. 

Jos asuntoa ei vuokraa eteenpäin, asunnon ostaminen lainarahalla ei kuulemma lähtökohtaisesti ole mikään sijoitus. Asunnon laina juoksee, kulut juoksee ja korjaustarpeitakin syntyy. Jos taloa pitää hamaan hautaan saakka, niin ei ole mitenkään varmaa, että kuolinpesä pääsisi siitä edes eroon. Omistamisen taakka saattaa siirtyä perikunnalle.

 Asunnon rakennuttaminen saattaa maksaa myös maltaita. Muistan, kun eräs kollegani kahvihuoneessa huokaillen kertoi, että heidän omakotityömaallaan pohjatöihin oli mennyt jo yli 20000 euroa, eikä yhtäkään seinää ollut edes vielä pystyssä. Uuden talon markkinahinta saattaa olla kuitenkin jopa alhaisempi, kuin rakennuskustannukset. 

Onko unelma omakotitalosta vesistön äärellä tosiasassa jokaisen Suomalaisen oma unelma, vai meihin istutettu satu, jolla saadaan valjastettua työikäinen ihmismassa polkemaan kovempaa? Kuva siitä, että  vielä joskus se asuntolaina on kokonaan maksettu...
 
Onneksi kohtuullisten asuinneneliöiden ja kustannusten puolesta puhuvia ihmisiä on edelleen roppa kaupalla. Johonkin muuhunkin hyvään törmäsin, nimittäin yle uutisoi tällä viikolla, että maksuhäiriöisten määrä nousi vain vähän koronavuonna. Ehkä ihmisillä ei ollut niin hirveää tarvetta tehdä muihin vaikutusta. Ei tarvinnut elää ylivarojen, kun kukaan ei kerran ollut näkemässä. 

- Riina 

2 kommenttia:

  1. Hyvä teksti!! T. Vuokralla-asuja omsta tahdostaan��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ♥ Hauskaa, että tykkäsit. Mahtavaa, että kävit lukemassa!

      Poista