Montako käyttökertaa sinun vaatteesi kestävät?

 

Täytyy todeta, että inspiroiduin Hesarin jutusta tänään niin, että päätin tehdä sen pohjalta jotain myös tänne blogiin. 

Hesari kertoi nimittäin Olof Hoverfältistä, joka kirjaa ylös joka ikinen päivä, mitä vaatekappaleita on käyttänyt. Hän halusi vaimonsa innostamana selvittää, onko vaatteen hinnalla merkitystä tuotteen kestävyysnäkökulmasta. Keräämällä tietoa vaatteiden käytöstä ja toisaalta käyttökustannuksista, vaikuttaa se ostokäyttäytymiseen tulevaisuudessa. 

Miehen keräämä käyttökertalaskuri on siinäkin mielessä todella mielenkiintoinen, että toisillahan vaatteet on on ollut kaapissa vuosia, mutta toisaalta käyttökerrat saattavat olla yllättävän vähäiset. On kiinnostavaa punnita mikä on oikeasti kestävä vaatekaappi. 

Mulla on tosi vähän vaatteita. Toisaalta käytän jokaista vaatekappaletta intensiivisesti jopa päivittäin. Tarkasti mietityllä vaatearsenaalilla tulee käyttökertoja huima määrä, mutta on tietenkin totta, että vaatteet myös kuluu. Jotkin vaatekappaleet joudunkin uusimaan vuosittain. Lukemani Hesarin jutun jälkeen mua kuitenkin lämmittää ajatus, että käyttökertoja tulee runsaasti. 

Se, että mittaamme vaatteiden käyttökertoja, voi johtaa myös siihen, että pitäisimme huolta vaatteitaistamme paremmin. Ehkä silloin olemmekin valmiit korjaamaan vaatteita, jos kisailun omaisesti saamme jatkettua kestävyyspeliä, vaikka vaatteeseen tulisikin reikä, tai kaksi. 

No niin... Aion tietysti aloittaa myös kirjaamaan omien vaatteideni käyttöä. En rupea arvioimaan menneitä käyttökertoja, mutta mainittakoon erikseen Varustelekasta ostettu kasa pikkareita, jotka ovat olleet päivittäisessä käytössä jo vuodesta 2011. 

Vaatteen ostamisessa ei ole mitään järkeä, jos se jää vain roikkumaan henkariin.

Lukekaa ihmeessä Hessarin juttu ja inspiroitukaa tekin! 

Jatkoa seuraa! 

Terkuin: Riina 

2 kommenttia:

  1. En ole aikaisemmin lukenut Hesarin juttua, mutta innostuin pari vuotta sitten ideasta, että ostamalla vähemmän mutta "laadukkaampaa", säästyisin monesta harmista ja saisin oma arkeni muuttumaan ekologisemmaksi (https://viaperasperaadastra.com/2019/12/11/valttelen-pikamuotia-ekologisuus-arkipaivassa/). Se oli täysi floppi. Kallis hinta ei aina takaa korkeaa laatua. Olen siis tehnyt muutama kallis ja nopeasti ratkennut ostos. Osa vaatteista oli taas varsin kestäviä. Nyt raavin päätäni, mistä voi tietää etukäteen, miten vaate tulee kestämään käytössä. Brändi, hinta, materiaali - mikä ei puhu puolesta eikä vastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on kyllä ongelmallista. Omien vaatteiden kohdalla oon aika univormupukeutuja. Tää auttaa siihen, että jos löydän kerran toimivan ja kestävän vaatteen, niin ostan samanlaisia vuodesta toiseen, jos niitä vaan mitenkään on saatavilla. Kiva, kun kävit lukemassa!

      Poista