Suurperhe & minimalismi mahdoton yhtälö?Lattialla on legomeri. Sitä katsellessa olisi helppo vaan sanoa, että minimalismi lapsiperheessä on myytti. Ajatus kuitenkin huvittaa, sillä minimalismi ja hitaampi arki on tuonut elämäämme niin paljon hyvää. 

Täytyy muistaa, että isojen lapsiperheiden on ihan turhaa vertailla kotejaan yksinasuvien minimalistien, tai yksilapsisten perheiden koteihin. Myös sillä on merkitystä tavoitteeko kaikki perheenjäsenet samalla tavoin minimalismia. Jo se, että yhteisiä tavaroita käydään läpi ja mietitään, mikä olisi riittävästi, vaikuttaa kuitenkin arjen sujuvuuteen merkittävästi. 

Minimalismin myötä pystymme asumaan pienessä kodissa ilman, että kotiimme olisi pitänyt hankkia lisää säilytystilaa. Meillä ei ole tyhjiä hyllyjä, mutta toisaalta 56m2 asunnossa on nyt tilaa kuuden hengen perheellemme juuri sopivasti. 


On huvittavaa, että käydessäni tavaroitamme läpi huomasin, kuinka suuri osa poislaitettavista tavaroista oli ihan oikeasti roskaa. Varaosia vanhasta pesukoneesta, jota emme edes enää omista, tiliotteita vuosien takaa, tai jotain ihme krääsää. Ne ehjät tavarat, jotka on meille tarpeettomia, on ollut helppo kierrättää ison taloyhtiömme kierrätyshuoneen kautta. 

Siinä missä yksiasuvalle saattaa riittää yksi minimalismipeli kerran kahdessa vuodessa, niin isossa lapsiperheessä löytyy monin verran kierrätettävää. Lapset kun tuppaavat vääjäämättä kasvamaan. Pyrin kuitenkin siihen, että kynnyksen yli tulisi reilusti vähemmän kamaa, kuin lähtisi. Elämä kevenee pikkuhiljaa ja se on ihanaa ja lempeää. 

Koitan harkita hankintoja tarkoin. Se vähentää hutiostoja ja tavaratulvaa. Mukana kulkee 30 päivän harkintalista. Odotan aina vähintään 30-päivää, ennen kuin ostan tarvitsemani. On kuitenkin joitain poikkeuksia, jollon en noudata ohjesääntäni. Esimerkiksi viimeksi silloin, kuin pesukoneemme hajosi... Oman mielenterveyden takia uuden pesukoneen hankinta pikapikaa oli arjen sujuvuuden kannalta niin tärkää, etten jäänyt odottelemaan. 

Lapsiperheiden minimalistinen koti ei välttämättä ole yhtä kliininen, kuin jonkun yksin asuvan sinkkumiehen. Silti pyrimme siihen, että jokaisella tavaralla olisi funktio. Minimalismi lapsiperheessä on välillä villiä ja värikästä. Tasapaino on kuitenkin iso syy sille, miksi haluan valita minimalismin. 

Mitä minimalismi sitten tuo elämäämme? 


♥ Taloudellista taspainoa.  ♥ Mahdollisuuksia valita.  Enemmän tilaa elämälle pienestä asunnosta huolimatta.  Lisää aikaa. ♥ Yltäkylläisyyden tunnetta.   Voimavarojen tarkoituksenmukaista suuntaamista. ♥ Tasapainoa.

- Riina 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti