Onko kotinne tavaroita, vai ihmisiä varten?"Perheemme ei enää mahdu nykyiseen asuntoon".... 

Voi kuinka usein olen kuullut saman lauseen ja voi, kuinka harvoin se kuitenkaan pitää paikkaansa. Ihmiset nimittäin vievät todellisuudessa hyvin vähän tilaa, mutta kamavuori sen sijaan tukkii kaapit, eteiset, nurkat ja vaatehuoneet. Se peittää vapaat tasot alleen ja kulkeutuu kynnyksen yli miltein huomaamatta.

 Perheet ei tarvitse siis useinkaan lisää tilaa itselleen, vaan kamalle. Ostamme neliöitä, jotta nurkiin ja kaappeihin mahtuisi vielä vähän lisää... Ei ihmisiä, vaan tavaraa. 

Ihmiset usein unohtavat, ettei hintalapussa oleva summa kerro mitään tavaran todellisesta hinnasta. Alennusmyynneistä lastenhuoneeseen hankittu jättinallesta maksetaan huomattavasti suurempaa hintaa, mitä kuitista voisi olettaa. Pahimmassa tapauksessa alatte harkita isompaa lastenhuonetta, sillä pikku Liisa tarvitsee enmmän tilaa. Tai siis ne tavarat tarvitsevat... 

Tavaran hinta koostuu kuitenkin paljon muustakin. Me pinoamme, siirtelemme, puhdistamme, pyykkäämme, koisuojaamme ja korjaamme. Saatamme ostaa lisäosia ja korjaamiseen tarvittavia välineitä ja materiaaleja. Lopulta, kun olemme valmiit luopumaan tavarasta, meillä menee ehkä aikaa tavaroiden hinnoitteluun ja kirpputorille raahaamiseen. Jos tavara on loppuun kulutettu alamme miettimään, miten sen voisi kierrättää ja ehkä maksamme jollekin, joka tulee ja hakee sen pois. 

Kun kodista tuleekin paikka, johon haluaa mahduttaa ihmiset, eikä tavaravuorta, alkaakin olemaan hyvin tarkka siitä, mitä kynnyksen yli kantaa. Ehkä silloin perhe ei tarvitsekaan isompaa asuntoa. 

Terveisin. Nim. 6hlö/ 56

4 kommenttia:

 1. Vaan jos lapset on teini-ikäisiä... 10, 12, 15, 16,tai jotain muuta vastaavaa ikää, niin siinä kohtaa vaikka tavaroineen mahtuiski pieniin neliöihin, niin kaipaavat ehkä ovea omaan tilaan. Mutta pieninä, se on kyllä totta että vähäsiinki neliöihin mahtuu ku eivät vielä niin kaipaa yksityisyyttä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on jännä miten tässäkin kämpässä löytyy omaa tilaakin tarvittaessa. Kolme huonetta ja keittiö venyy kokemuksieni mukaan aika pitkälle. Mutta ymmärrän senkin tarpeen, että joku tila on kokonaan kokoajan jonkun ikioma. Pienien kanssa tuntuu tosiaan menevän näissä neliöissä helposti ja teinikillekin pyritään antamaan rauhaa suljettujen ovien takana päivittäin, vaikakin jakaa huoneensa sisaruksensa kanssa... Kiva kun kävit lukemassa!

   Poista
 2. Onko teillä isommat lapset vielä toivoneet omia huoneita? Mites vanhempien oma tila, kun haluaisi olla kaksin? Meinaatteko katsoa isompaa kun lapset teini-iässä?
  Meilläkin pieni koti ja näiden asioiden kanssa painitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhin kotona asuva lapsi on jo 13, mutta jakaa silti huoneen vielä veljensä kanssa. Tosin omaa rauhaa huoneessaan saa kuitenkin päivittäin. Täälä meillä kaikki huoneet on kuitenkin oikeastaan kaikkien perheenjäsenten käytössä, joten ikiomaa huonetta ei ole kellään. Tosin kaikki anataa toisilleen tilaa, kun sitä tarvitsee. Onneksi meillä on kolme huonetta ja keittiö ja ovia tarpeeksi, jotka sulkea. Vielä kukaan ei ole vaatinut omaa huonetta, mutta tietenkin ymmärrämme myös oman tilan tarpeen. Omille tavaroille on kuitenkin kaikilla on selkästi oma tilansa. Sen olen huomannut, että jos jollain onkin iki oman tilan tarvetta, niin sen ei edes tarvitse välttämättä olla hirveän iso tila täyttääkseen tarpeen. Monet on tehnyt pieniä soppeja myös ihan vaikka vaatehuoneeseen. Sermeilläkin voi tietenkin luoda oman tilan tuntua. Kiva, kun kävit lukemassa!

   Poista