Onko minimalistilla kotivaraa?


 Multa kysyttiin joskus minimalistin kotivarasta. Niin... Tässä onkin varmasti jokaisella minimalistilla ihan omat systeeminsä. Muistaakseni esimerkiksi ensimmäisten joukossa minimalismiblogia kirjoittanut Joona vannoi mm. tuoreen ruuan nimeen....  Näin siis säilyketölkit voisi karsia kokonaan. 

Ajattelen kuitenkin, että lapsiperheessä pieni kotivara laskee stressitasoja. Kun ei ole kiire täydentää varastoja, elämästä tulee hieman leppoisampaa. 

Me koitetaan tehdä arjesta mahdollisimman helppoa, joten tilataan vähintään kerran kuussa kauppakassit netistä. Ne tuodaan kätevästi kotiovelle. Ostoskoriin tipahtaa pääsääntöisesti aina niitä samoja aineksia, kuten Pauligin reilunkaupan luomukahvia, kauraleipää, Järvikylän salaatteja, maailman parasta urtekramin luomu basmatiriisiä, Luomu nokan siipiä ja jne. Suosimme helppoja ruokia, jotka varmasti maistuvat myös lapsille... 

Meillä ei ole kuitenkaan mitään viikon hätävararuokia kaapissa jemmattuna. Puolisoni on kuitenkin keräillyt kuiva-ainekaappimme ylähyllylle pientä säilykepuskuria. Syömme niitä kuitenkin arjessa tasaisesti, joten ne eivät ole mitään erillistä survival safkaa... Kotivaraa on kuitenkin joutunut väkisinkin miettimään, kun välillä meilläkin on ollut vesi poikki. Kauppa on toki alakerrassa ja joskus ollaan osteltu silloin veden sijaan vaan kaikkea muuta juomaa. On hassua, miten muutamassa tunnissa tulee kuitenkin ihan pelkkää vettä ikävä. Mehut, maidot sun muut ei tunnu vievän kunnolla janoa.

 Nykyään jääkaapissa nököttää varuiksi yksi kaupasta ostettu vesipullo ja kuiva-ainekaapissa neljä lasipullollista hanavettä. Vaihdan kuiva-aine kaapin vedet kuukausittain. Hanaveden säilöminen on kuitenkin hieman ongelmallinen juttu. Seisova vesi kerää itseensä bakteereja ja muita epäpuhtauksia. En ehkä joisi sitä veden mennessä poikki suoriltaan, mutta sen voi kuitenkin keittää ja käyttää vaikka pesuihin. Säilötyt pullot on  keskenään hieman eri kokoisia, mutta meillä siis on n. 7l vettä säilössä. 

Tämä ei ole kuitenkaan kunnon varautumista, sillä yhdelle ihmiselle suositellaan säilöttäväksi juomavettä vähintään 2l/pv. Toisaalta täydellinen mutsi polkisi vesikatkon sattuessa lähimmälle lähteelle ja hakisi sieltä todellista superfoodistien ihmeainetta, mutta oon tyytynyt siihen, että aina ei tarvi olla mikään supermutsi. Ihan tavallinen riittänee. Vesi asian haluan silti tulevaisuudessa korjata siten, että vettä löytyisi hieman enemmän kuin se yksi juomakelpoinen pullo.. 
Ajattelen, että aina samojen asioiden ostaminen on tietynlaista varautumista, stressin vähentämistä ja arjen helpottamista. Silloin ei tarvitse käyttää aikaa valitsemiseen... 

Ostan aina saman shampoopalan ja kun se loppuu, se pitää tilata netistä, tai kävellä kaupungin läpi ja hankkia Ruohonjuuresta. Usein kuitenkin käy niin, etten ehdikkään heti saippuan loputtua hakemaan uutta ja sitten olen muutaman ylimääräisen päivän pesemättä tukkaani. Silloin, kun homma liiaksi venyy, pitää turvautua maustekaapinkin antimiin. Esimerkiksi timjami puhdistaa päänahkaa ja estää hiuksia rasvoittumatta... mutta niin... Viimeksi saippuanhakureissulla kuitenkin kyllästyin ja hankin kaksi saippuaa kerralla. Voi mikä autuus! Tämänkokoinen puskuri tuntuu just hyvältä. 

Toisaalta minimalistin kotivaran turvaa myös kestoversiot. Hankin kestosheiverin ja yhden paketillisen teriä reilu vuosi sitten ja teriä on vieläkin jäljellä. Hyvästi siis kertakäyttöhöylät! Kestopillitkin oli hyvä hankinta. Ne ovatkin lapsilla päivittäisessä käytössä! 

Nonni. Semmosia siis tuli äkkisiltään mieleen. Pidätkö sää kotivaraa? 

- Riina

2 kommenttia:

 1. En pidä varsinaisesti kotivaraa. Kaapissa on kyllä toki jotain kuivajuttuja, mutta ne on ennemminkin sellasia perusjemmoja, kuten muutama purkki ananasta, papuja jne. Joitakin asioita ostetaan aina useampi, kuten vaikka kahvia, mutta en ajattele niitä kotivarana, koska mun mielestä kotivara tarkoittaa enemmän sellasta muutaman päivän settiä vähän kaikkea ja näiden mun kaappien kanssa ei ole kyse mistään systemaattisesta ja suunnitelmallisesta määrästä tai laadustakaan.

  Vettä mulla ei ole säilössä yhtään... jotenkin ajattelen, että kyllä sitä jostain sitten saa, jos tarvii. Pesuvedet vaikka pihakaivosta (asutaan siis omakotitalossa), jos olisi ihan pakko (se on siis lähinnä kasteluvetenä toiminut, vanha kaivo...), juoma/ruokavesi sitten pitäisi hakea muualta; tutulta tai kaupasta.

  En ajattele myöskään vessapaperia tai shampoota sillä tavalla kotivarana, vaikka ostankin yleensä ison paketin vessapaperia ja mulla saattaa olla myös shampoota tai hammastahnaa toinenkin paketti hyllyllä valmiina. Esimerkiksi ostin joku aika sitten kaupan kaksi viimeistä tietyn merkkistä palashampoota, koska kuulemma just siihen tuotteeseen on tulossa joku muutos ja se on ollut sellainen, joka on jo pitkään ollut mulla käytössä ja sopii mulle.

  Mua aina ärsyttää kaikki tuollaset muutokset... nytkin tympii, kun todella pitkään käyttämääni Methodin käsitiskiainetta ei ilmeisesti sitten enää ole saatavilla (sama kävi sen sarjan pyykinpesuaineelle, jota käytin aikanaan tosi kauan...). En millään viitsisi/jaksaisi/olisi kiinnostunut etsimään uutta toimivaa, vaikka pakkohan se sitten oli (nyt on sitten kokeiluun tulossa Ecoverin käsitiskiaine). Kokeilin yhdessä vaiheessa sitä tiskisaippuapalaa, se oli kyllä tehokas ja hyvä pesemään ne tiskit, mutta tiskialtaasta tuli ihan kamala tahma, jonka pesuun sitten tartti kuitenkin jotain tehokkaampaa. Sama ongelma vähän käsipalasaippuan kanssa kylppärissä, keksin sitten kuitenkin, että mun etikka/vesi/tippa tiskiainetta/eteerinen öljy -sekoituksenihan tehoaakin hyvin siihen tahmaan, joten ehkä vielä joskus otan uudelleen sen palatiskiaineenkin takaisin.

  VastaaPoista
 2. Helpottaa varmasti, jos on oma kaivo. Varsinkin, kun on pieni lapsia, niin vettä menee kaikkiin pesuihin yllättävästi. Oon itse tosi herkkä ja kun oon läytäny yhden sopivan tuoteen, niin en oikeastaan haluaisi rikillä kokeilla muita. Siksi on nyt hyvä, ettei tarvitse shampoon takia hät hätää lähtee kaupoille. Pitää yrittää pitää puskuri yllä. Niin uskon kyllä että ärsyttää, jos tuotteet muuttuu.... Määkin oon muuten koikeillut palasaippuaa tiskeihin. Niissä onkin paljon eroa. Esim. Sopo siivoussaippua on todella rasvainen, enkä oikein siihen tottunut, mutta fiinin toimi hienosti myös astioiden pesuun. Mulla oli pitkään niin, etten voinut käyttää mitään nestemäisiä astianpesuaineita, mutta nykyään lähikaupastakin saatava ekopesuaine sopii... Kiva, kun kävit lukemassa ja oli mukava lukea sinunkin ajatuksia aiheesta. :)

  VastaaPoista