Extreme minimalistin vaatekaappi


Kirjoitin joitain kuukausia sitten vaatteiden käyttökertakustannuksesta. Innostuin asiasta hurjasti luettuani Hesarin jutun  Olof Hoverfältistä ja olenkin pitänyt helmikuun puolestavälistä kirjaa käyttökerroista. Lisäilin kuitenkin taulukkoon mua kiinnostavia sarakkeita esimerkiksi vaatteiden materiaalille, valmistusmaalle ja esimerkiksi sille, onko vaatetta korjattu. 

Mun koko vaatekaapin sisällön ja käyttökerrat löydät täältä: KLIK KLIK. 

Vaatteiden käyttökertojen kartoituksesta on minimalistillekin runsaasti hyötyä. Se auttaa luopumaan vaatteista, joita ei tarvitse ja toisaalta valitsemaan sellaisia uusia vaatekappaleita vaatekaappiin, jotka tukee kokonaisuutta. Tietenkin käyttökertojen määrä pakottaa myös ajattelemaan vaatteiden kestävyyttä. Jos vaate ei kestä kovin montaa käyttökertaa ennen hajoamista, niin ehkä materiaali ei ollut ihan nappi valinta. Kokeilin esim tehdä tosi ohuesta 100% villalangasta kesävillasukat, mutta eihän ne tietenkään kestäneet käytössä. 

Haluan, että mun vaatekaappi on minimalistinen muutamastakin eri syystä; En ensinnäkään pidä shoppailusta. Yritän kyllä hankkia silti vastuullisesti tuotettuja vaatteita ja haluan maksaa vaatteista tarpeeksi. Olen kuitenkin aika pihi käyttämään rahaa omiin vaatteisiini ja senkin takia ostan vaatteita vain silloin, kuin oikeasti tarvitsen. Lisäksi mun ei tarvi arpoa päällepantavaa, sillä käytän aina niitä samoja, jotka on puhtaina. Se helpottaa ainakin mun arjen sujuvuutta hurjasti. Toisaalta, kun vaatteita on vähän, on pakkokin saada vaatekaapista toimiva. On myös kiva, että vaatteet mahtuu pieneen tilaan. Mun kaikki sisävaatteet mahtuu yhteen keittiön vetolaatikkoon. <3 

Vaikka toisaalta mulla on tosi vähän vaatteita, niin multakin löytyy vaatekappaleita, joita käytän todella harvoin. Äitini neuloi mulle muhkean villapaidan, mutta se ei mahdu takkini alle, joten käytin sitä viime talvena vain viidesti. Olenkin ajatellut korvaavani sen jollain kevyemmällä ja monikäyttöisemmällä. Ehkä villatakilla... 

Suurin osa vaatekaappini sisällöstä on kuitenkin ihan päivittäisessä käytössä. Kun vaatteteita pestään ja käytetään intensiivisesti, niin ne tietenkin myös kuluu. Vaikka ajallisesti vaate saattaa olla kaapissani lyhyemmän aikaa, niin käyttökertoja niille ehtii tulla yleensä ihan kivasti. 

Heikkouteni on kuitenkin melko ohuet ja mukavalta tuntuvat vaatteet. 

Talvella ostetut TamSilkin villahousut kuluivat lopulta sen verran pahasti puhki haaroista, ettei niitä viitsi enää korjata. Ne oli silti tosi mukavat ja käytin niitä mm. lenkkeillessä. Kesälläkään ne ei olleet normi 20°C keleillä liian kuumat. Saattaa siis olla, että ostan silti toiset samanlaiset. Ne on sitä paitsi tehty tossa Tampereen naapurissa, Kangasalalla. Aloitin housujen käyttökertojen laskemisen helmikuussa ja käytin niitä sinä aikana 53 kertaa. 

Rakastan myös ohuita toppeja, joita saa mm. Nudgesta. Mulla oli niitä kaksi ja toisen niistä ostin jo ennen kun aloin laskemaan käyttökertoja. Sekin tosin kuluikin jo puhki.  Jos teillä on vinkata jonkun toisen merkin, kuin Armedangelssin ohuita toppeja, niin tutustuisin niihin mielelläni! :) 

Odotan mielenkiinnolla, montako käyttökertaa huhtikuussa ostetut Very Nicen farkut kestää. Yleensä siis mulla housut repee haaroista. Farkuilla on ollut tähän mennessä 53 käyttökertaa, joten kivasti tuntuu kestävän! Niillä on muuten juuri nyt ale. Vink vink. :) Very Nicen housut tehdään Virossa...

-Riina 

6 kommenttia:

 1. Hei ja kiitos kivoista jutuista blogissasi!
  Kommentoin tuohon toppiasiaan: omistan saman ohuen topin kuin sinullakin, ja se on todellakin ihana, mutta kuluu nopeasti. Olen myös ostanut Ruskovillalta silkkisiä aluspaitoja ja toppeja, mitkä ovat tietysti huippulaatuisia ja aivan mahtavia päällä. Pesu tosin täytyy hoitaa 30 asteessa koneen käsinpesuohjelmalla. Muuten helppo homma, mutta miten sitten kelläkin sopii muuhun pyykkirutiiniin.
  Ihan uutena tuttavuutena tilasin tosi kivan merinovillapoolon täältä https://otusateljee.com/fi
  vaikuttaa laadukkaalta ja on ainakin suomalaista työtä. Kannattaa käydä tutustumassa jos et tunne ennestään, kivaa valikoimaa koko perheelle näyttää olevan.
  Kivaa kesää sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hurjasti vinkeistä! <3 Tuolla Otusateljeella on kyllä ihanan maanläheisiä värejä.

   Poista
 2. Olen "salaa" ihaillut tätä vaatekaappisi sisältöä/määrää jo pidempään! Tuo on kyllä tosiaan jo melko extreme, mutta ilmeisesti kuitenkin se itsellesi toimivaksi havaittu määrä? Käyttökertojen seuraaminen kuulostaa myös mielenkiintoiselta havainnollistamaan vaatteiden kestävyyttä. Äkkiseltään kuulostaa pöhköltä, jos vaate on kulunut huonoon kuntoon muutamassa kuukaudessa, mutta tässä on tosiaan hyvä verrata sitä, että vaatetta on käyttänyt sen muutaman kuukauden ajan lähes päivittäin, kun taas isomman puvuston osana vastaava määrä käyttökertoja voi tulla täyteen vasta vuosien kuluessa.

  Kiva kuulla myös kokemuksia noista Very Nicen farkuista! Olen pitänyt merkkiä silmällä, että seuraavan kerran kun tarvitsee uusia farkkuja, voisin ostaa Very Nicet. Tästä tulikin mieleen, että kun somessa ja blogeissa on tapana esitellä uusia ostoksia, niin olisi kiinnostavaa nähdä enemmän postauksia näkökulmasta "nämä vaatteet ovat kestäneet jo vuosia säännöllisessä käytössä". :)

  VastaaPoista
 3. Tää määrä on tosiaan ihan sopiva mulle, mutta toisaalta meidän suurperheessä pestään pyykkiä harva se päivä. Helposti tosiaan isommalla vaatemäärällä käyttömäärät jää melko vaatimattomaksi, vaikka vaate roikkuisikin kaapissa vuosia.

  Very Nicen farkut on tuntunut kyllä hyvältä hankinnalta. :)

  Joo! Muakin kiinnostaa kyllä vaatteiden kestävyys. Semmonen "osta vain kerran ja käytä ikuisesti"- ajatus on muutenkin tosi kutkuttava ja on tosiaan mahtavaa, jos ihmiset jakaisi enemmän siitä näkökulmasta kokemuksia. Pitää katsoa, olisiko mulla siitä näkökulmasta myös jotain jaettavaa :)

  Kiva kun kävit lukemassa. <3

  VastaaPoista
 4. Olisi mielenkiintoista kuulla ajatuksiasi myös ulkovaatteista ja kengistä :)
  t. Ronja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ehdotuksesta! Otan postausideoita vastaan mielelläni :)

   Poista