Haluatko ihosyövän? Ota aurinkoa!Olen aina hieman ihmetellyt ihmisten suhtautumista aurinkoon. He rynnivät avonaiselle uimarannalle päivän kuumimpana hetkenä, valelevat ihonsa paksulla aurinkorasvakerroksella ja grillaavat ihonsa ruskeiksi, kuin uunitetut kanansiivet. 

Väitän, että aurinkorasvat antaa vaarallisen turvallisuuden tunteen siitä, että auringossa voisi hillua miten kauan tahansa. Saatamme kuvitella, että aurinkorasva suojaisi meitä ihosyövältä,kun iho ei kerran pala, muttei asia välttämättä olekaan niin. Tätä on kuitenkin tutkittu melko vähän, mutta pienessä otannassa ei ole eroa ihosyövän ilmenemisessä päivittäin aurinkorasvaa käyttävillä ja niillä, jotka ei käytä aurinkorasvaa, tai käyttää sitä vain satunnaisesti. 

Ihotautilääkäri kiteytti asian muutama vuosi sitten Ylen jutussa kipakasti: "Turvallista auringonottoa ei ole " 

Ajattelen, että paras suoja on hyödyntää kaikkia keinoja. En harrasta auringonottoa, suojaan ihoani vaatteilla ja hatuilla ja pysyttelen pois auringosta niinä hetkinä, kun uv-säteily on korkeimmillaan. Aurinkorasvaankin kannattaa kuitenkin tarvittaessa turvautua. 

Ilmatieteenlaitoksen mukaan uv-säteilyltä on syytä suojautua, kun UVI arvo on 3, tai korkeampi. Nyt täälä Tampereella se tarkoittaa aikaa n. 9:30-17 välillä. 

Täytyy muistaa, ettei haitallinen uv-säteily tunnu iholla miltään. Myös viileältä tuntuvalla säällä uv-säteily voi olla korkea. Pienet pilvet ei estä haitallista uv-säteilyä, vaan vasta paksut ja matalat pilvet vähentää sitä. 

Miten sä suojaudut uv-säteilyltä?

- Riina 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti