Tampereen leikkipuistot: Kalevankivenpuistikko (1)

 

On mahtavaa, että Tampereella on 219 leikkipuistoa! (tai "leikkipaikkaa", kuten Tampereen kaupungin nettisivuilla todetaan.)   Määrään sisältyy puistojen lisäksi leikkipaikkaverkkoa täydentävät koulujen ja päiväkotien pihat. Niihinkin voi mennä iltaisin leikkimään, kun ne ei ole koululaisten ja päiväkotilaisten omassa käytössä. Tampereella leikkipaikat on merkitty kätevästi karttaan, joten niitä on helppo koluta vaikka kesäloman aikana! 

Jännitin eilen aika tavalla kuntavaalien tulosta, sillä tulevat kunnanvaltuustot päättää esimerkiksi juuri leikkipuistojen määrästä. On siinä haastetta, kun puistoja pitää olla riittävästi, mutta niitä pitää pystyä myös uudistamaan ja kunnostamaan jatkuvasti. Eikä nyt puhuta mistään pikkurahoista. Uuden leikkipuiston perustaminen maksaa 400 000 eskudoa ja perusteellinen kunnostaminen n. 200 000€. Kalevankivenpuistikko löytyy Kalevankankaan hautausmaan ja Steinerpäiväkodin vierestä. Se on mukavan kokoinen puisto, jota kauniit suuret lehtipuut reunustavat. Puisto on vilkkaan Kalevantien varressa, joten on hyvä, että puisto on aidattu. 

Puistossa on melko perinteiset leikkivälineet, mutta lapset tuntuvat siellä viihtyvän hyvin. Käymme siellä melko usein, sillä se on aika lähellä kotiamme. Puistosta löytyy keinut, hiekkalaatikko, kiipeilyteline, liukumäki ja jousikeikut. 

Kalevankiven puistikkoon pääsee kätevästi hautausmaan läpi. Jos meinaan haluaa bongailla oravia ja ihania lintuja, niin se on melko oiva reittivalinta. Hautausmaat nimittäin tuntuu olevan, kuin eläinten turvapaikkoja. Ne on niin hiljaisia... Viimeksi nähtiin mm. lempilintuni mustarastas.  


Kalevankankaan hautausmaan takaa kulkee sen sijaan "salapolku", johon antaa aika mielettömän säväyksen Hautausmaan kivinen muuri. Tää Teerenpuistossa sijaitseva polku on tosin joistain kohdin melko kapea ja kivinen, joten rattailla siellä saattaa olla hieman haastavaa liikkua. Pienten lasten kädestä on hyvä pidellä visusti kiinni, sillä metsään viettävä mäki polun vieressä on melko jyrkkä. Kivistä muuria tällä hetkellä remontoidaan, mutta pressuilla peitetyn korjaushässäkän ohi pääsee, sillä sinne on tehty pieni ohitussilta. Teerenpuistoon voi lähteä tutustumaan vaikka hautausmaan pääportin päädystä ja polku viekin näppärästi hautausmaan muuria pitkin toiseen päätyyn, jossa Kalevankivenpuistikko jo näkyykin. 

Kalevankivenpuistikon lähellä kulkee myös ihana Kalvenharjun luontopolku, jossa on pyritty erityisesti vaalimaan harjumetsikön monimuotoisuutta ja jätetty riittävästi esimerkiksi lahorunkoja öttiäisten kodiksi. Kalevanharjun poluilta voit löytää mm. vadelmapensaita, joten sinne kannattaa suunnata loppukesästä herkkuhetkillekin. Kaiken kaikkiaan metsikkö on kyllä erityisen taiomainen varmasti juuri monimuotoisuuteen pyrkimisen ansiosta! 

Itseäni innostaa kotikaupunkini mahdollisuudet ja yritänkin kirjoittaa pitkän sarjan leikkipuisto postauksia. Ehkä säkin löydät niistä jonkun uuden kivan käyntikohteen. Leikkipuistoihin kannattaa tietenkin tutustua myös vieraissakin kaupungeissa. Ne saattaa tuoda yhtä paljon riemua, kuin maksullisetkin nähtävyydet! 

- Riina 


Kalevankivenpuistikko 

  • Aidattu puisto
  • mukavan kokoinen 
  • kiva liumäki
  • monipuolinen kiipeilyteline
  • hiekkalaatikko
  • jousikeikku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti