FlyLadyFlylady on Maria Cilleyn kehittämä kodinhoitosysteemi, jonka on tarkoitus helpottaa elämää tekemällä asioista pieneksi pilkottuja rutiineja. Taustalla on myös ajatus siitä, ettei sotku syntynyt päivässä, joten sitä ei tarvitse järjestääkään päivässä. Myös perfektionismista on syytä luopua. Metodissa on keskeistä myös ajastimen käyttö, joka lopettaa turhan viivyttelemisen.  

Flylady metodi sinällään saattaa tuntua aika moiselta sillisalaatilta, eikä siihen kuulu vain kodin järjestely, vaan myös esim. itsestä huolehtiminen. Maria Cilleylla on metodin tiimoilta sähköpostilista ja sähköposteja voikin tulla jopa kymmenen päivässä. En halunnut liittyä sähköpostilistalle, mutta metodista otin kermat päältä. 

Vaikka noudatankin tätä kodinhoitosysteemiä ei se silti tarkoita sitä, että meillä olisi kokoajan siistiä. Cilleyn sanoin: riittävän hyvä on riittävän hyvää!

Näin minä käytän Flylady metodia: 


Aamurutiinit: 


Aloitan varsinaiset aamurutiinini arkisin vasta, kun lapset on lähteneet kouluun. Toisiksi nuorin käy muutamana päivänä päikyssä, mutta nuorin on kokonaan kotona. Kirjoitan itse tätä blogia kotoa käsin ja mieskin tekee pääosin etätöitä. Saamme siis aloittaa aamut todella rauhallisesti. 

1. Rullaan perhepedin patjat ja petivaatteet paikoilleen kirjahyllyyn
2. Järjestelen tavaroita paikoilleen
3. Täytän pesukoneen

Yleensä tähän menee n. 15 minuuttia

Päivärutiinit: 


1. Siivoan tavaroita paikalleen jos tarvii 0- 10 min 
2.. Imuroin n. 5 min 
3. Otan koneesta pyykit, ripustan ne, tai laitan odottamaan viikkausta. 
4. Laitan koneeseen lisää pyykkiä 
5.  Zone siivoukset (15min) ei ihan joka päivä
6. Jokin viikkosiivouksen tehtävistä 1-10 min. 


Zone siivoukset tarkoittaa oikeastaan suursiivousta, joka suoritetaan 15 minuutin pätkissä kuukausittain. Huoneet on jaettu alueisiin (zone) ja yhtä aluetta siivotaan yhden viikon ajan. Mulla kotimme siivoamiseen ei mene koko kuukautta, eikä mun tarvitse tehdä zonesiivouksia ihan joka päivä, mutta pyrin tekemään suursiivouksen kuitenkin kerran kuussa. Tosin miehen työhuoneesta siivoan vain yhden kaapin, jossa on välikausivaatteet. 

Zone siivoukset helpottaa ylimääräisten tavaroiden karsimista ja on toisaalta helpompi seurata mitä vaatteita, tai tavaroita pitää hankkia. Pitääkö joitain vaatteita, tai tavaroita korjata, tai pitääkö se viedä jo kierrätykseen.  Zone siivoukset auttaa ylläpitämään KonMarituksesta saavutettuja tuloksia. Suurperheessä tasapainon säilyttämiseen pitää käyttää KonMari metodin hyödyntämisenkin jälkeen hieman aikaa. 

Flylady metodiin kuuluu periaatteessa esim maanantaisin tunnin kestävä viikkosiivous, mutten tee sitä itse kerralla, vaan joka päivä jonkun tehtävän viikkosiivouslistalta... Vien esim. pahvit, paperit, muovit, lasit ja metallit kierrätykseen, pyyhkäisen suihkun seinät ja lattian,  (siivoan paremmin zonesiivouksessa), pyyhin hiukan pölyjä, laitan jonkun sängystä lakanat pesuun, tai pyyhin sormenjäljet lasipinnoilta 

Iltarutiinit: 


1. Viikkaan pyykit 

2. Laitan tavarat paikoilleen. 0-10 min.

3. Tiskaan

Meillä ei ole astianpesukonetta, joten tiskaan käsin. Mää tiskaan kerran päivässä iltaisin ja tarvittaessa mies tiskaa päivällä. Yleensä kuitenkin yksi tiskauskerta riittää hyvin. Pakenen samalla lapsiperheen älämölöä ja kuuntelen usein äänikirjaa. 

4. Imuroin jos tarvii, saatan myös huitasta mopilla lattioita. 


Mies yleensä levittää perhepedin lattialle. 

 
Kun lapset on menneet jo nukkumaan 

*Välillä jumppaan 15 minuuttia. 

5. Pyyhin vessan 2- 5 min

6. Otan pitkän suihkun (kääk ekokatastrofi!) 


Flyladyyn kuuluu myös esim. aterioiden suunnittelu jne. Me jaetaan ruokakulut miehen kanssa tasan. Osan kuusta mää käyn kaupassa ja osan taas mies. Välillä on kausia jollon tilaan ruuat verkkokaupan kautta ja sillon suunnittelen ruokia hiukan ennalta. Lähikauppa on kuitenkin muutaman askeleen päässä, joten tosi usein päätetään 5 minuuttia etukäteen, et mitä syödään. 

Miten sää hyödynnät Flylady metodia?

- Riina 


2 kommenttia:

  1. Osaatko suositella tähän metodiin liittyen jotain kirjaa/podcastia tms? �� T. Ronja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoista en tiedä, mutta FlyLady fanclub Suomi- facebook ryhmästä voi saada lisää tietoa. :)

      Poista